Highway

Dellei László, Kerubiel
Dellei László, Kerubiel
Forrás: ITB
A logisztikai szektor felé nyit a Kerubiel

Tovább bővítené nemzetközi jelenlétét a cég

Külföldi terjeszkedés, európai uniós finanszírozású programokban való közreműködés, új iparág felé történő nyitás – többek között ezek szerepelnek a Kerubiel idei terveiben. A vállalkozás versenyképességét hatékonysága, rugalmassága és a hazai, valamint külföldi piacokon is kiemelkedőnek számító informatikai biztonsági szaktudása és tapasztalata biztosítja.

Több, világszinten is egyedülinek számító minősítés (köztük CISA, CISM, CRISC, OSCE) és számos nemzetközi elismerés szerepel már a Kerubiel sikerlistáján. A 100 százalékban magyar tulajdonú, informatikai, IT-biztonsági, adatvédelmi projektekre szakosodott társaságot tavaly a CIO Review beválasztotta a 10 legígéretesebb európai GDPR tanácsadócég közé, illetve szerepeltek többek között a CIO Bulletin 10 legbefolyásosabb vállalatot bemutató listáján és 2018-ban a neves magazin a 10 legjobb informatikai biztonsági cég közé válogatta be őket.

 

Versenyképes konstrukció

Nemcsak elismerésekben bővelkedik a Kerubiel. A társaság ügyfélköre is figyelemreméltó. Megbízóik között található a Pénzjegynyomda, Murexin nevű építőanyag-gyártó, a Dunacell, az Aegon Biztosító, a Duna House, az Impact ingatlan-alapkezelő és a Gránit Bank is. A cég sikereinek kulcsa a munkatársak képzettségében, szakértelmében és szaktudásuk folyamatos fejlesztésében rejlik – mutatott rá Dellei László, a vállalat ügyvezető igazgatója és vezető szakértője. A cég ugyanis olyan munkatársakkal és külsős szakértőkkel dolgozik, akik legalább 15-20 éves, hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek a szakterületükön. A társaság összesen 40-60, magasan képzett szakembert tud mozgósítani a különböző projektekre. Ez a működési modell, illetve tapasztalat, nagyfokú versenyképességet eredményez.

„Azt látjuk, hogy egyértelműen van igény a piacon az általunk nyújtott, széleskörű szolgáltatásokra. Hasonló szaktudással és kompetenciával inkább csak a nagyobb cégeknél találkozunk – azokkal is inkább külföldön –, mi viszont a méretünkből és a működésünkből adódóan hatékonyak és nagyon rugalmasak tudunk lenni”, mutatott rá Dellei László.

A Kerubiel indulásakor eredetileg az volt a terv, hogy az adatvédelemre szakosodjanak és ezen a területen nyújtsanak szolgáltatásokat, azonban a szakértői háttérből adódóan a portfóliót kibővítették a kibervédelemmel is. A társaság ma már az IT-biztonsági szolgáltatások teljes körét kínálja, többek között auditok, sérülékenység felmérések és behatolástesztek elvégzését is ügyfeleik számára. Az elmúlt 1,5-2 évben pedig egyre gyakoribbá vált, hogy újonnan induló pénzügyi vállalkozások keresik meg a céget rendszereik, a Magyar Nemzeti Bank informatikai és kiberbiztonsági elvárásainak történő megfelelésére való felkészítésre.

 

Nemzetközi projektek

A Kerubiel van abban a speciális piaci helyzetben, hogy előbb ért el eredményeket nemzetközi projektekben, mint idehaza. Egy konzorcium részeként részt vesznek az Európai Bizottság által is támogatott kutatás-fejlesztési projektben, melynek célja egy, a stroke-on átesett betegek rehabilitálását segítő, virtuális valóság alapú játék létrehozásában. A magyar vállalkozás a tavaly októberben indult fejlesztés során a rendszerintegrációért felel, a munka során több külföldi kutatóközponttal és egyetemmel is együttműködik.

„Büszkék vagyunk arra, hogy részesei vagyunk ennek az egyedi fejlesztésnek, és bár itt nem az adatvédelmi és IT-biztonsági tudásunkra van elsősorban szükség, a konzorcium tagjai örömmel fogadtak minket, mivel komoly kompetenciákkal rendelkezünk ezeken a területeken is. Ez a projekt adott lökést ahhoz, hogy elinduljunk az egyedi rendszerfejlesztés irányába, egészségügyi területen is. A magán egészségügyi szektorból vannak inkább megrendeléseink egyedi rendszerekre”, közölte a Kerubiel vezetője.

A társaság egy másik nemzetközi kezdeményezésben is jelentős szerepet vállal, ennek keretében egy mesterséges intelligencia-alapú hálózatbiztonsági eszközt fejlesztenek ki. A kétéves projektben a magyar cég az adat- és IT-biztonsági fejlesztést irányítja és auditálja.

 

„Új terepen”

Az idei évben kiemelt figyelmet fordít a vállalat az európai uniós forrásból megvalósuló kutatás-fejlesztési projektekre, de több tervük is van további külpiacok felé történő terjeszkedésre. Helyi partnereket is bevonva a Közel-Keletre is kiterjesztenék a tevékenységüket. A nemzetközi piacon való, további terjeszkedési törekvéseiket segítheti az is, hogy olyan szintű biztonsági minősítésekkel is rendelkeznek, amelyek világszinten is ritkaságnak számítanak.

A Kerubiel a nemzetközi piacok bővítése mellett egy új iparágban is megjelenik 2020-ban. A cég az Officium Szolgáltató Kft-vel szoros, partneri együttműködés keretében, a logisztikai szektor kiberbiztonsági kihívásaira fog választ adni. Az Officium mind MLSZKSZ, mind pedig MLBKT tagságán keresztül is elsődleges céljának tartja a logisztikai terület megfelelő IT fejlettségi szintre hozását. Ebben lehet a két cég együttműködése, egymás portfóliójának kiegészítése eredményes és előre mutató. Jelenleg ez a terület informatikai és IT-biztonsági szempontból kevésbé szabályozott, ugyanakkor az elmúlt években kiderült, hogy ez hatalmas kockázatokat rejt magában. Például a „Nopetya” nevű zsarolóvírus 2017-es támadásának a világ egyik vezető nemzetközi szállítmányozási és hajózási társasága is áldozatául esett. Az incidens során 80 kikötő és terminál – köztük a New York-i, a Los Angeles-i és a legnagyobb európai, a rotterdami – állt le teljesen. Az esetet követően az érintett vállalkozásnak mintegy 300 millió dollárjába került a helyreállítás, melynek részeként több mint 50 ezer számítógépet, munkaállomást és szervert kellett újra telepíteniük.

„Azóta előfordultak már hazai esetek is, amelyek nem kaptak ekkora publicitást, de a közlekedési és logisztikai társaságok körében végzett nemzetközi felmérések is azt mutatják, hogy a legelemibb biztonsági intézkedéseket sem teszik meg a cégek. Gyenge jelszavakat, elavult technológiákat, rendszereket használnak. Pedig a digitális kor kihívásai őket is érintik, az új eszközök, az IoT és a felhőalapú számítástechnika megjelenése újabb kockázatokat hoz, amikre fel kell készülni, biztonsági lépéseket kell tenni. Ezt egyébként már érzékelik a logisztikai területen tevékenykedők is, ezért gondoljuk úgy, hogy eredményes lehet a nyitásunk ebbe az irányba”, fűzte hozzá Dellei László.

A Kerubiel számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, különböző szociális szervezeteket támogatnak, emellett szerepel a terveik között egy kórházi alapítvány támogatása is. A vállalat aktív sportszponzorációs tevékenységet is folytat, a Superbike-ban versenyző Sebestyén Péter világbajnoki terveit támogatják szponzorként.