Highway

40_1.jpg
Forrás: ITB
Havi apanázs-les IT-zsebre szabva

Forintok felé mutató mágnestű az informatikusok fizetési körképéhez

A szomszéd füve mindig zöldebb – és különösen akkor válik igazzá a közmondás, amikor különféle ágazatok képviselői ülnek le egy asztalhoz, ahol az IT is helyet foglal. Utóbbi ugyanis évek óta magasan veri a legtöbb szektor béreit, belépő szinttől kezdve a vezetői magaslatokig. S noha más pénzét nehéz olvasni, mégis nagy kíváncsiság övezi az informatikában tevékenykedők havi jussát, hiszen titkon mindenkit érdekel, hogy menyi az annyi.

A Grafton évről évre megjelenő pénzügyi jelentései mindig jó alapjául szolgálnak a havi juttatásokon való megrökönyödéshez vagy elégedettségérzéshez, vagy épp a meglévő tudás értékének újrakalkulálásához. Az IT Salary Guide lerántja a leplet az idei év bankszámlán landoló összegeiről, ennek apropóján pedig a fizetésemelés nyerteseiről, az átalakuló pozíciókról, és arról is, hogy miért hoz annyit a konyhára az IT, amennyit.

Az aktuális, azaz a 2019-es béreket tartalmazó kiadvány több mint ötven IT-pozíció fizetését skálázza, és a talent poolok készségállományáról és tudásösszességéről is képet ad. A kiadvány 1638 fizetési és juttatási csomagot elemzett, és mivel a naptár már novemberre lapozott, az év végi áttekintés (megint) izgalmas eredményeket hozott. Az IT-n belüli egyes szakterületek esetén például trónfosztás történt, ahogy a bérversenyben is új pozíciók vették át az irányítást.

 

A trendkövető piaci attitűd okozta kihívások

Mielőtt azonban a számok mezsgyéjére lépnénk, nem árt az informatikában lezajlott változásokat is elemezni, amelyek gyakorlatilag katalizátor szerepet töltenek be a bérnövekedések és a pozícióátalakulások tekintetében. „Több mint öt éve foglalkozom IT-szakemberek toborzásával, és ezalatt az idő alatt elég sok mindent tapasztaltam. Az elmúlt évekhez képest főleg abban érezhető az átalakulás az IT-n belül, hogy egyre nagyobb a vállalatok technikai elvárásának az igénye, illetve az új technológiák adaptálásának gyorsasága. Kijön egy új framework, egy új technológia, egy új megközelítés, és azt a cégek már nagyon gyorsan tudják bevonni a szervezetükbe – mondja Farkas Tamás, a Grafton IT-szakemberek toborzásáért felelős csapatvezetője. – Értem ezalatt a felhőbe való migrációs folyamatot vagy a relációs adatbázisokról való NoSQL-be mozgást, ami nagyon erős törekvése most a cégeknek. De maguknak a webes technológiáknak piachódítása is megfigyelhető, kifejezetten a különböző JavaScript keretrendszerek esetében.”

A trendekre gyorsan reagáló piac azonban nemcsak a szakmai fejlődést és a tudás pallérozását teszi lehetővé, hanem új igényeket is támaszt a szakemberekkel szemben, amelyek eddig nem létező professziók felbukkanását eredményezték.

A jó angol most is kifizetődő

A fizetés mértékét a minimum és maximum értékek között számtalan dolog befolyásolja, a legfontosabb három azonban mégis a nyelvismeret, a rendszerben való gondolkodás és a széleskörű technológiai ismeret.

„Az angol nyelv felsőfokú ismerete 10-20 százalékkal magasabb fizetést jelent a piacon, de ez csak az egyik tényező, ami jó háttért vagy pluszt jelent. A másik, ha tud rendszerben gondolkodni az adott szakember, látta már egy teljes, komplex rendszer kialakítását, vagy ha szoftverről beszélünk, akkor látta a tervezési folyamatot, az implementálást, és tudja azt is, hogy milyen buktatókra kell felkészülni. Egyszóval, a rendszerszintű gondolkodás sokat tud hozzáadni egy jelölthöz. Szintén pluszt jelent, ha széles körű technológiai ismerettel rendelkezik – sorolja a Grafton szakértője, Farkas Tamás. – Az egész piacra vonatkoztatva azt gondolom, hogy érdemes odafigyelniük az informatikusoknak a trendekre: kövessék az új technológiákat és legyenek nyitottak a változásokra, mert a cégek dinamikus tempóban, nagy agilitási hajlandósággal veszik át az új technológiai megoldásokat.”

Szürke szamár a ködből: SRE-szakember a semmiből

„Öt évvel ezelőtt még nem volt site reliability engineer (SRE), de az elmúlt évben több ilyen jellegű megbízásunk is akadt, ami nem teljesen DevOps, és nem is teljesen fejlesztés, hanem a kettőnek a köztese” – részletezi Farkas Tamás. Ugyanakkor a szóban forgó időintervallumban még DevOps sem létezett a jelenlegi formájában, ez is felfelé ívlelést mutat a szakmák közt. S mint kiderült, most talán a mély szakmai tudással rendelkező DevOps mérnökök a legkeresettebbek.

Apropó, kereset. DevOps engineerként junior pozícióban bruttó minimum 750 ezer, maximum 950 ezer forint üti az ember markát, míg 3-5 év tapasztalattal a háta mögött havi bruttó 1 millió és 1 250 ezer forinttal hízik a bankszámlája, míg seniorként az apanázs havi 1 300 ezer és 1 600 ezer forint közé tehető, természetesen bruttóban.

 

A legmenőbb szakmák négyesfogata

A Top Trending jól mutatja azt is, hogy nem csak a fenti pozíciók örvendenek páratlan népszerűségnek. A Grafton kiadványa szerint a junior Java developer, a data analyst és a Javascript developer, valamint a junior software engineer beosztásokra jutó szakemberek száma szinte megduplázódott. Százalékos arányban ez azt jelenti, hogy a tavalyi évhez képest – az iménti felsorolás szerint haladva – 58,6 százalékkal, 53,8 százalékkal, 49,5 százalékkal és 48,5 százalékkal több professzionalista jutott.

„A Java fejlesztői munkakör mindig is népszerű volt, ezért ebben egy konstans növekedést tapasztaltunk. Ami viszont még pluszban növelte ezt a számot, az a bootcampek elterjedése, csak a tavalyi évben több mint ötszáz ember végzett ilyen képzési forma keretein belül. Ők junior fejlesztőként dolgozhatnak bármilyen területen, de sokan egyébként a Java irányába indulnak el” – mondta a csapatvezető.

 

Laborból az IT-ba: a data scientistek fabulája

Ami az adatelemzőket illeti, a big data felhasználása minden változatban felkapott dolog lett az elmúlt években. Viszont a data scientist igazi trónkövetelőként kúszik fel a ranglétrán. Most az ötödik legnépszerűbb pozíció helyén áll, de Farkas Tamás szerint könnyen elképzelhető, hogy jövőre a Top Trending királya lesz.

„Az adattudós szakma nagyon erős növekedési pályán van. Olyan kutatókról beszélünk, akik eddig például az MTA-nál dolgoztak vagy tudományos intézetekben, de sokuk a biológiai-információs vonalról jön. A data scientist munkakörébe olyan algoritmusok megalkotása, kitalálása tartozik, amihez a tudáskészlet nem feltétlenül csak az IT területéről jöhet. Itt inkább a gondolkodásmód a meghatározó, amihez a technikai tudást fel tudják venni” – fogalmazott a szakértő.

A fizetést tekintve a junior pozíció bruttó 750–950 ezer forintos bérrel várja a jelentkezőket, míg ugyanez a szám 3-5 éves tapasztalattal bruttó minimum 1 000 000 forint és bruttó 1 250 000 forintos juttatási plafonnal zárul. Egy senior ugyanezért a munkáért bruttó 1 300 000–1 600 000 forint közötti összeget visz haza.


A bérverseny lemaradói, a rendszergazdák

Az informatikusi fizetés mindig is kiemelkedő volt, és a közvélemény fejében a mai napig talán az a kép él, hogy aki IT-sként tevékenykedik, annak bizony a bőre alatt is pénz van. Vaskos bankszámlát azonban nem minden pozíció képviselője tudhat magáénak, ahogy a bérversenyben is vannak olyan munkakörök, amelyek picit lemaradtak.

„A klasszikus értelembe vett rendszerüzemeltetők, rendszergazdák, Windows-üzemeltetők azok, akik a legkevesebb fizetést tudják begyűjteni. Ez azért van, mert a legtöbb cégnél alap dolog, hogy van egy rendszergazda, egy rendszerüzemeltető, így nincs akkora verseny értük, mint egy szoftver- vagy cloud-fejlesztőért” – részletezi Farkas Tamás.

A rendszergazdák azonban nem fognak kiszorulni a piacról a fejlesztők miatt, és azok a cégek, amelyek nem gondolkoznak felhőben, továbbra is alkalmazzák őket, viszont nem ajánlanak kiemelkedő bért. Ami a pénzt illeti, juniorként bruttó 350 ezer és 480 ezer forint közötti összeg üti a markukat, 3-5 éves tapasztalattal minimum bruttó 500 ezer, maximum bruttó 650 ezer forint. Seniorként azonban már bruttó 700 ezer és 880 ezer forint közötti juttatás jár.

 

Sok irigye van a fejlesztőknek

„Pár terület nagyon magas irányba indult el a fizetés tekintetében. Az egyik ilyen a JavaScript terület, azon belül a full-stack developer, ugyanezen a vonalon maradva a másik a frontend developer. A cégek egyre jobban törekednek arra, hogy jól működő, optimalizált frontend rendszereket készítsenek, amire már nagyfokú szakmai ismeretet igénylő megoldásokat alkalmaznak (Angular, React, Vue). Erre pedig a legtöbb szervezet már próbál átállni” – mondja a csapatvezető.

Frontend developerként (React, Angular) junior pozícióban bruttó 600 ezer és 800 ezer forint közé esik a fizetés összege, míg 3-5 év tapasztalattal ez bruttó 850 ezer és 1 050 ezer közé. Senior pozícióban minimum bruttó 1 100 ezer maximum bruttó 1 400 ezer forintot vihet haza a dolgozó.

Full-stack developer juniorként a kezdő bér a bruttó 750 ezer és bruttó 950 ezer forint határain belül mozog, 3-5 év tapasztalat esetén pedig bruttó 1 millió és 1 250 ezer forint között. A senior pozíció itt bruttó 1 300 ezer és bruttó 1 700 ezer forintot jelent.

 

Felhőben rejlik a magas kereset

A szárnyra kapott bérek tekintetében a cloud engineer és a cloud architect professziók betöltőinek sincs okuk panaszra. A felhőben való jártasság nagyon nagy érték lett most a piacon, ráadásul kevés jó szakember van, aki össze tud állítani egy-egy rendszert.

Forintban mérve ez azt jelenti, hogy cloud engineerként junior pozícióban bruttó 750 ezer és 950 ezer közötti bérezési sáv él a piacon, 3-5 év tapasztalattal minimum bruttó 1 millió, maximum bruttó 1 250 ezer forint a havi apanázs, seniorként pedig a bruttó 1 300 ezer és a bruttó 1 600 ezer forint közé eső összegek is könnyedén megkereshetők.

Cloud architectként 3-5 év tapasztalat legalább bruttó 1 150 ezer forintot, maximum pedig bruttó 1 400 ezret hoz a konyára. Seniorként bruttó 1 450 forint forint és 1 700 ezer forint közé esik a fizetés.

„Összességében 15-20 százalékos béremelkedéssel számolhatnak az ezeken a területeken jártas szakemberek, de a top kategóriába a funkcionális programozók, a full-stack developerek és a Python-fejlesztők kerültek” – egészítette ki a fentieket Farkas Tamás.

A programnyelvekben is változás állt be, mert egyre több IT-s indul el a Python irányába, ami annak számlájára írható, hogy egy sokrétű, több területen felhasználható és optimalizálható fejlesztési nyelv, mely használható akár tesztelésre, adatelemzésre, webes fejlesztésre, automatizációra és adatkutatásra is.

 

Így fizet az IT-szektor

IT system analyst / Rendszergazda
Junior (1-3) 450 000–700 000
Senior (6+) 1 000 000–1 300 000
Adatelemző
Junior (1-3) 475 000–750 000
Senior (6+) 1 050 000–1 350 000
Adatmérnök
Junior (1-3) 600 000–750 000
Senior (6+) 1 050 000–1 350 000
Adattudós
Junior (1-3) 750 000–950 000
Senior (6+) 1 300 000–1 600 000
Enterprise architect
Junior (1-3) n/a
Senior (6+) 1 300 000–1 600 000
BI-fejlesztő (Tableau, PowerBI, Qlikview)
Junior (1-3) 475 000–750 000
Senior (6+) 1 050 000–1 350 000
BI architect
Junior (1-3) n/a
Senior (6+) 1 150 000–1 400 000
 
Üzleti elemző
Junior (1-3) 450 000–700 000
Senior (6+) 1 000 000–1 300 000
BI-elemző
Junior (1-3) 450 000–700 000
Senior (6+) 1 000 000–1 300 000
Scrum master
Junior (1-3) 500 000–650 000
Senior (6+) 950 000–1 200 000
SDM (Service Delivery Manager)
Junior (1-3) 600 000–800 000
Senior (6+) 1 100 000–1 400 000
IT-projektmenedzser
Junior (1-3) 700 000–900 000
Senior (6+) 1 200 000–1 500 000
Projektvezető
Junior (1-3) 750 000–950 000
Senior (6+) 1 300 000–1 600 000
 
 
Funkcionális programozó (Scala, F#, Clojure stb.)
Junior (1-3) 750 000–950 000
Senior (6+) 1 300 000–1 700 000
PHP-fejlesztő
Junior (1-3) 500 000–650 000
Senior (6+) 1 000 000–1 300 000
Embedded developer
Junior (1-3) 600 000–800 000
Senior (6+) 1 000 000–1 300 000
Automatizációs tesztelő
Junior (1-3) 500 000–600 000
Senior (6+) 850 000–1 100 000
Manuális tesztelő
Junior (1-3) 400 000–500 000
Senior (6+) 750 000–950 000
Szoftvertervező
Junior (1-3) n/a
Senior (6+) 1 500 000–1 750 000
 
Szoftverfejlesztési igazgató
Junior (1-3) n/a
Senior (6+) 1 800 000–2 100 000
IT-menedzser
Junior (1-3) n/a
Senior (6+) 1 500 000–1 750 000
Engineering manager
Junior (1-3) n/a
Senior (6+) 1 600 000–1 900 000
Tesztmenedzser
Junior (1-3) n/a
Senior (6+) 1 150 000–1 300 000
Fejlesztési csoportvezető
Junior (1-3) n/a
Senior (6+) 1 400 000–1 650 000
Infrastruktúra menedzser
Junior (1-3) n/a
Senior (6+) 1 500 000–1 800 000
Programmenedzser
Junior (1-3) n/a
Senior (6+) 1 750 000–2 000 000

Forrás: Grafton IT Salary Guide