Highway

Emilia Burzynska, Procter&Gamble
Emilia Burzynska, Procter&Gamble
Forrás: ITB
Digitalizáció globális méretben

Amikor az IT van a kormánykeréknél

A digitalizáció azt is jelenti, hogy nem igazán lehet szétválasztani az informatikát és az üzletet: a kettő együtt tud hatékonyan működni, ahogy ezt az egyik legnagyobb világcég példája is bizonyítja.

130 globális informatikai rendszer, 500 millió látogató évente a weboldalakon, 21 olyan márka (köztük a Gillette, az Oral-B, a Pampers, az Ariel), amely évente világszinten 1 milliárd dollárnál nagyobb bevételt termel – a Procter&Gamble igazán nem vonhatja ki magát a digitális transzformáció hatásai alól. De nem is akarja, sőt, inkább a változások élére áll – mondta Emilia Burzynska, a világcég közép-európai régiójának IT-vezetője, aki a nemzetközi IT Business Challenge verseny döntőjére érkezett Budapestre.

 

Az innováció és a technológia öszekapcsolása

Az IT Business Challenge a legnagyobb európai IT-megmérettetés, amelynek célja, hogy felkutassák a fiatal tehetségeket és a jövő elhivatott szakembereit. A nemzetközi versenyen a diákok az üzleti életben előforduló valós problémákat oldanak meg, miközben betekintést nyernek abba is, hogy a P&G hogyan formál versenyelőnyt az üzlet, az innováció és a technológia összekapcsolásával. 2019-ben több, mint 1600 diák jelentkezett a versenyre számos európai országból, akik közül 24 döntős került be a budapesti négynapos fináléba. A diákoknak lehetősége nyílt bepillantani a P&G IT-szakembereinek mindennapjaiba, és első kézből tapasztalhatták meg, hogyan járul hozzá a technológia a nemzetközi világmárkák áttörő sikeréhez.

Emilia Burzynska kérdésünkre elmondta, hogy a P&G esetében a digitalizáció legfőbb hajtóereje, hogy minél jobb ügyfélélményt kínáljanak több milliárd vásárlójuknak. Emellett természetesen a termékek tervezésében és gyártásában, valamint a logisztikában is nagymértékben támaszkodnak a digitalizációs megoldásokra.

 

Diverzitás, mint alappillér

A digitális átalakulás egyik kulcsa a kulturális változás volt, folytatta a regionális IT-vezető. „A vásárlóink is rendkívül sokfélék, ezért nálunk a dolgozói körben is meg kell jelenítenünk ezt a sokszínűséget; a diverzitás létezésünk egyik alappillére. Innoválni csak úgy lehet, ha minél több ember ötleteit, tapasztalatait gyűjtjük össze. A P&G-nél hosszú munkával felszámoltuk a szervezeti silókat, és ma már multifunkciós csapatokban dolgoznak a márkafelelősök, az értékesítők és az informatikusok. Ebben igyekszünk hasonlítani a startupokra. Azok nagyon jók a csapatmunkában, megtalálják azokat az embereket, akik képesek együtt dolgozni a felmerülő problémák megoldásán. Ezt a vállalkozó szellemet szeretnénk megvalósítani mi is a cégen belül” – foglalta össze az egyik kulcstényezőt Emilia Burzynska.

A multifunkciós csapatokban az IT-nek kiemelt szerep jut. Mivel jól érti az üzletet és annak igényeit, fel tudja hívni a figyelmet a legújabb megoldásokra, technológiákra, majd azok megvalósításában rendszerint a projektvezetői feladatot is ellátja. „Az IT van a kormánykeréknél, mi alakítjuk a jövőt” – mondta a regionális IT-vezető.