Highway

Pál Imre, HRP Europe
Pál Imre, HRP Europe
Forrás: ITB
Teljesítménycentrikus, integrált hálózatbiztonsági infrastruktúra

A legkisebb vállalkozásoktól egészen a globális szervezetekig

Pál Imrével, a HRP Europe Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk az IT-disztribúció átalakuló feladatairól a hálózatbiztonság tükrében.

– A HRP Europe egyre több értéknövelt szolgáltatást vesz fel a portfóliójába, és folyamatosan bővülni látszik a dróntechnológia mellett a hálózati megoldások és a security megoldások kínálata is. Miért és hogyan bővíti a cég a forgalmazott megoldások körét?

– A HRP hosszú évek óta azon dolgozik, hogy a kínálatát és a szolgáltatásait a piaci igények szerint alakítsa, és emellett hidat építsen a legújabb gyártói technológiák és a végfelhasználói piac között. Cégünk feladata az újabb és újabb gyártói innovációk bevezetése a magyar piacra, és az értékesítési csatorna felkészítése a technológiai változásokra. Természetesen mindkét oldalról kapunk inputokat: előfordul, hogy egy gyártó hívja fel a figyelmünket egy-egy új megoldásra, és az is, hogy a viszonteladó partnereink kérik azok felvételét a portfólióba.

– Hogyan kényszeríti ki a piac egy disztribútor termék- vagy irányváltását?

– Napjainkban a digitalizáció átalakítja a szervezetek és vállalatok működését, emiatt biztonsági transzformációra is szükség van. Az egyre szélesebb infokommunikációs csatornák révén rohamosan bővülnek a támadási felületek és a támadási módszerek. Mindemellett egyre több jogszabályi előírással is szembesülnek mind a profitorientált, mind az állami szervezetek. A kritikus adatok védelme nem csupán biztonsági kérdés már, hanem jogszabályi kötelezettséggé is vált. Az állandóan változó biztonsági igényekhez a vállalatok security megoldásának alkalmazkodnia kell.

A szervezeteknek gondot jelent továbbá a rendkívül diverz hálózati infrastruktúra is: nincs humánerőforrás minden egyes megoldást külön védeni, és egy szétaprózódott rendszer védelme könnyebben kompromittálható. Olyan megoldást kell tehát választani, mely komplett biztonsági ernyőt húz a teljes vállalat infrastruktúrája felé. Egy olyan egyszerűen kezelhető platformra van szükség, mely alkalmazkodik üzleti igényekhez és megfelelő sebességet is biztosít.

– Mi a HRP megoldása a biztonsági kérdésekre?

– A már meglévő szoftveres megoldásaink (Kaspersky, Symantec) mellé másfél éve elnyertük a világ egyik vezető security gyártója, a Fortinet Inc. disztribúciós jogát. A Fortinet megoldásait a szervezetekhez kapcsolódó kihívások kezelésére tervezték ezért biztonságos vezetékes és vezeték nélküli infrastruktúrát biztosít, függetlenül a hálózat méretétől. A Fortinet megoldások magukban foglalják a kibertámadások hatékony védelméhez szükséges biztonsági elemek teljes körét.

A Fortinet, reagálva a piaci igényekre, létrehozta és folyamatosan fejleszti az integrált, rugalmasan kezelhető, automatizált biztonsági keretrendszerét a Fortinet Security Fabric-ot, mely kompromisszummentes hálózatbiztonsági megoldásokat biztosít mind a kisvállalatok, mind a közép- és nagyvállalatok vagy állami szervezetek számára is. A támadások elhárításához olyan átfogó, fejlett és többrétegű védelmet biztosít, mely automatizációt is tartalmaz.

A Fortinet Security Fabric ereje három pilléren nyugszik. A FortiOS saját operációs rendszer a Fortinet Security Fabric alapja, amely egyszerűsített, egységes irányítási rendszerként kiemelkedő védelmet, jobb átláthatóságot és könnyebb ellenőrzést biztosít a teljes támadási felületünkön, magas működési hatékonyság mellett. A Security Fabric nagy teljesítményű, saját fejlesztésű biztonsági processzorok (SPU) radikálisan növelik a Fortinet-megoldások teljesítményét, bővíthetőségét, miközben jelentősen kevesebb hely-, és energiaigénnyel rendelkeznek a hagyományos CPU-alapú megoldásokhoz képest. A FortiGuard megoldás pedig egy olyan központi, gépi tanuláson és MI-technológián alapuló intelligencia, mely a fellépő fenyegetések ellen valósidejű védelmet biztosít. A FortiGuard a fenyegetés-elhárítás legújabb generációját biztosítja világszerte.

A Fortinet közép- és nagyvállalati termékei a hálózati biztonság teljes vertikumában kínálnak megoldást: a hálózatvédelem univerzális eszköze a FortiGate tűzfal, amely a belépő szintű megoldásoktól egészen a high-end kivitelig elérhető. A SaaS és IaaS üzleti modellben a nagy kiterjedésű hálózatok zökkenőmentes elérését és védelmét a Secure SD WAN rendszer biztosíthatja. A behatolás megelőző rendszer, azaz az IPS, a kiberbűnözők megállításának kulcseleme, amely lehetővé teszi, hogy a Security Fabric-ben automatizmusok segítségével elemezzük és naplózzuk a hálózati forgalmat, és a gyanús hálózati aktivitást blokkoljuk. Mindezek mellett a Fortinet megoldást biztosít egy szervezet internetes forgalmának URL szűrésére, SSL ellenőrzésére, a hálózati forgalom teljes analizálására, szabályozott autentikációra, vezetékes és vezeték nélküli kapcsolatok biztonságos menedzselésére, eszköz- és végpontvédelemre, alkalmazásvédelemre, terheléses támadások kivédésére. A Fortinet megoldásai natívan támogatják a legtöbb publikus felhőszolgáltatót (Microsoft, Azure, AWS, Google Cloud stb.). A Fortinet úgynevezett „nulladik napi fenyegetések” elleni megoldása a FortiSandbox, mely a gyanús elemeket egy izolált virtuális környezetbe helyezi át, és annak teljes vizsgálatáig a potenciálisan kártékony elem nem férhet hozzá kulcsfontosságú erőforrásokhoz és adatokhoz. Az adatbiztonság aduásza pedig a FortiInsight, egy viselkedés-elemzésen alapuló behatolásmegelőző megoldás, mely gépi tanulás és fejlett analitika használatával automatikusan azonosítja a nem megfelelő, gyanús vagy anomális viselkedést, és még az incidensek bekövetkezése előtt figyelmezteti a rendszer üzemeltetőit a potenciális támadásról.


A Fortinet megoldások hazai disztribútora a HRP Europe Kft. a https://fortinet.hrp.hu internetes oldalon keresztül, valamint a fortinet@hrp.hu címen biztosít további információt vagy támogatást a hálózatbiztonság iránt elkötelezettek számára.