Címlapon

33_Racz_Gyorgy_Robert_IBM_2k.jpg
Forrás: ITB
Immunválasz az IT-szervezetben

Watson a hekkerek ellen

A modern kognitív funkciókat is beveti a fenyegetettségek elleni védekezésben az IBM biztonsági üzletága.

Magyarországon, részben a nyelvi különbségek miatt is, fajlagosan kevesebb kibertámadás történt, mint a környező országokban, ahol például a pénzügyi szektoron több komoly támadási hullám is végigsöpört. Ez azonban nem sokáig marad így – mondja Rácz György Róbert, az IBM Security üzletágának kelet- és közép-európai igazgatója. A pénzügyi szektor mellett az energetikai és a közműszolgáltatók lehetnek a következő nagy célpont, technológiai szempontból pedig az IoT- és a mobil eszközök terjedése nyit új réseket a védvonalakon. „Olyan ez, mint amikor a középkorban az ágyúk megjelenése elavulttá tette a korábban épített várakat” – hoz egy érzékletes példát a biztonsági szakértő.

Az IBM Security üzletága ezért nem is a hagyományos megközelítéseket alkalmazza. (Az üzletág a világ 133 országában 10 ezer ügyfelet szolgál ki, és tavaly 2 milliárd dollár feletti bevételt produkált.) Rendszerük a biztonsági intelligenciára épül, és az emberi immunrendszer viselkedését utánozza. A védelmi mechanizmus figyeli és elemzi a támadók viselkedését, mozgását és kapcsolatait, majd ezek alapján reagál és generál „immunválaszt” a szervezetben.

A hatezer elemző munkáját hamarosan az IBM Watson platformja, illetve annak kognitív képességei is segíteni fogják. A kognitív funkciók révén gyorsabban, és főleg pontosabban elemezhetők a természetes nyelvi források és a strukturálatlan adatok, így könnyebben azonosíthatók a potenciális veszélyforrások. Rácz György Róbert szerint szintén különleges a Cloud Security Enforcer technológia: ez nem csak a céges felhőszolgáltatások használatát teszi biztonságosabbá, de azt is felderíti, milyen (nem engedélyezett) külső szolgáltatásokat használnak a dolgozók.

A vállalat egyébként nem mindent maga akar megoldani. Mind fenyegetettségi adatbázisát (a 700 terabájtos X-Force Exchange-et), mind biztonsági elemző platformját, a QRadart megnyitotta az érdeklődő partnerek előtt. Ezek révén mások is írhatnak olyan alkalmazásokat, amelyek kihasználják a platform fejlett képességeit.