Címlapon

06_boritokep_13.jpg
Forrás: ITB
Dagobert bácsi is irigykedne

Rengeteg pénzt vettek ki az ICT-cégekből a tulajdonosok

Több mint 113 milliárd forintnyi osztalékot vettek ki a tulajdonosok az ITBUSINESS által megvizsgált hazai infokommunikációs vállalatokból tavaly, ami majdnem 80 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a Telenor például 57 milliárd forintot hozott az új gazdának. Annak ellenére, hogy az összeállításunkban szereplő cégek árbevételében csak visszafogott növekedés volt, a nyereségük összességében közel ötödével bővült, és látványosan nőtt az egy alkalmazottra jutó profit is.

Elképesztő sztorikat hozott a tavalyi év a hazai infokommunikációs (ICT) piacon, a távközlési szektorban hatalmas változások történtek és egy egészen különleges tőzsdei sikertörténetnek is tanúi lehettünk, ami idén újabb izgalmas fordulatokkal folytatódik. Az ITBUSINESS az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is összegyűjtötte a szektor meghatározó, illetve komoly potenciállal rendelkező vállalkozásainak üzleti adatait, és az összesített számokból az látszik, hogy javult az ágazat eredménytermelő képessége és ezt a tulajdonosok ki is használták.

 

Bejött a programozóképzés

Az összeállításunkban szereplő 20 társaság összesen 1514,7 milliárd forintos árbevételt ért el a múlt évben, ami 8 százalékos bővülést jelentett 2017-hez képest, és mindössze három cégnél fordult elő, hogy éves összevetésben csökkent a forgalom. A legnagyobb növekedést az általunk megvizsgált vállalkozások között egy viszonylag új területen aktív, ám rendkívül jó PR-ral és marketinggel rendelkező, és igen égető problémára választ kínáló cég érte el, a Codecool. A programozóiskola több mint kétszer akkora forgalmat produkált 2018-ban, mint egy évvel korábban – igaz, a listán szereplő többi társasághoz képest alacsony bázisról indulva –, és 840 millió forintot meghaladó bevétellel zárta a tavalyi évet. Az ugrásszerű növekedés éreztette hatását az eredményességen is, hiszen a 2017-es több mint 40 millió forintos veszteség után a múlt évben már közel 144 milliós nyereséget értek el.

Érdekesség, hogy több, sokmilliárdos forgalmú cég is található a jelentős fejlődést felmutató vállalkozások között. A Huawei Technologies Hungary például közel 40 százalékkal tudta növelni bevételét, ami megközelítette a 80 milliárd forintot. Nagy kérdés, hogyan hat majd a kínai társaság magyarországi eredményeire az amerikai szankció, sikerül-e eltántorítani a hazai távközlési vállalatokat attól, hogy tőlük is rendeljenek hálózati eszközöket az 5G-s hálózatfejlesztéshez. A Huawei egyébként a nyereség esetében is tudta hozni ezt a szintű fejlődést, így a cég adózott eredménye közel 2,4 milliárd forint lett. A nagy árbevétel-növekedést elérő társaságok közé tartozik még az S&T Consulting Hungary is, ami 18,9 milliárd forintos árbevételt ért el a múlt évben, ez éves szinten 40 százalékos fejlődést jelent.


 

Nagyot kaszált a Telenor új tulajdonosa

Míg az árbevétel vonatkozásában stabil, de nem túl látványos növekedést tudtak felmutatni az ITBUSINESS összeállításában szereplő vállalkozások, addig az adózott eredményük igen látványosan nőtt. A 20 társaság összesen 120,5 milliárd forintnyi profitot termelt, ami 20 százalékos bővülést jelentett éves összevetésben. A legnagyobb nyereség nem meglepő módon az ágazat legnagyobb szereplőjéhez köthető, a Magyar Telekom 46 milliárd forintot meghaladó adózott eredményről számolt be 2018-ra vonatkozóan. Azt, hogy hogyan sikerült a tavalyi esztendő az általunk vizsgált cégeknek jól jelzi, hogy mindössze két vállalkozás volt veszteséges az általunk megvizsgáltak közül, bár a képet némileg árnyalja, hogy a 20 társaság közül kilencnek csökkent az adózott eredménye, vagyis az összesített adatokban mutatkozó jelentős bővülés néhány kiugróan jó teljesítményt nyújtó cégnek volt köszönhető.

A magasabb profitból következik, hogy a tulajdonosoknak is több jutott ezúttal osztalék formájában, azonban egészen megdöbbentő mértékű növekedés volt ebben a vonatkozásban. A tavalyi eredmények után ugyanis 113 milliárd forintnyi osztalékot vettek ki a megvizsgált vállalatokból, ami éves összevetésben 80 százalékos bővülést jelent. Ez a hatalmas növekedés főként egy cégnek köszönhető, a Telenor új tulajdonosa, a PPF Group ugyanis a teljes nyereség és az eredménytartalék felhasználásával 57 milliárd forintot vett ki a mobilszolgáltatóból. Csak hogy érzékeltessük az összeg nagyságát, ez több mint kétszerese annak, amit a Magyar Telekom fizet a részvényeseknek.

 

Sokat hozott a rendszerintegráció és az IT

Az ágazat meghatározó szereplőjének számító Telekom egyébként összességében nem zárt rossz évet – igaz, a forgalomnövekedés nem járt együtt a nyereség bővülésével a cégnél. A társaság 657,1 milliárd forintos bevételt ért el 2018-ban, ami hét százalék fölötti előrelépést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A bevételek növekedése továbbra is elsősorban a rendszerintegrátori és informatikai szolgáltatások (RI/IT) iránti növekvő keresletnek volt köszönhető, de a készülék-értékesítésből is több pénz jött, illetve a mobiladat-használat is nőtt a cég ügyfeleinek körében.


 

Rékasi Tibor, aki 2018 közepén vette át a Telekom irányítását elégedetten nyilatkozhatott a tavalyi eredményekről, és azt emelte ki, hogy a bevétel vonatkozásában sikerült túlszárnyalni az előzetes várakozásokat, ami nyilvánvalóan rendkívül pozitív üzenet volt a részvényesek számára. A vállalat az RI/IT területen nyújtott igazán kiemelkedőt, itt éves összevetésben 22,4 százalékkal bővült a forgalmuk. A T-Systems majdnem 20 milliárddal, 114 milliárd forintra növelte bevételét, amivel ha önálló társaságként szerepelne összeállításunkban, akkor a 4. legnagyobb cég lenne. A fejlődés ezen a területen a nagy értékű, alacsonyabb nyereséghányadú szoftver- és hardverprojekteknek volt köszönhető.

Ahogyan arra Rékasi Tibor is rámutatott évértékelőjében, ezek az átlagosnál alacsonyabb nyereséget hozó projektek azt a célt szolgálják, hogy több különböző intézménnyel építsenek ki hosszú távú kapcsolatot, amiket idővel magasabb nyereséghányadú, szolgáltatási szerződésekké alakíthatnak. A társaság jelentős mértékű vezetékes hálózatfejlesztést is végrehajtott tavaly, közel 300 ezer újabb háztartás számára biztosítottak 100 MB/s-os vagy annál gyorsabb internet-elérést, és közelebb került ahhoz a célhoz, hogy az egész ország területén gigabites internet kapcsolatot kínáljon.

 

Szintet léphet a verseny

Komoly előnye volt tavaly a Telekomnak, hogy az egyetlen olyan vállalkozás volt a hazai távközlési piacon, ami vezetékes- és mobilhálózattal egyaránt rendelkezett, így teljes körű, integrált szolgáltatást tudott kínálni. Ez a helyzet azonban idén már megváltozott, és bár a mobilpiacra a közelmúltban belépett DIGI-nek valószínűleg hosszabb időre lesz szüksége, hogy ebben a szegmensben is tényezővé váljon, egy másik rivális egyből nagyot léphet előre. A Vodafone-ról van szó, ami egy nemzetközi ügyletnek köszönhetően itthon a UPC Magyarország kábelhálózatával gyarapodik majd, igaz azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mikortól. A mobilcég egyébként igen jó eredményekkel zárta a 2018. március 31-én véget ért üzleti évét, bevétel mintegy 14 százalékkal, 172 milliárd forintra bővült, míg nyeresége majdnem hatszorosára nőtt, megközelítve a 15 milliárd forintot. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hosszú szünet után idén áprilisban hozta nyilvánosságra újra a mobilpiaci adatokat, amiből az látszik, hogy az előfizetők számát tekintve a Vodafone már nagyon megközelítette a Telenort. Ez utóbbi társaság egyébként egészen parádés teljesítményt nyújtott az árbevétel arányos nyereség esetében, hiszen a 170 milliárd forintos forgalomhoz több mint 31 milliárdos adózott eredményt tudtak felmutatni tavaly, ami egyébként közel ötödével múlta felül a 2017-es értéket.


 

Nem lehetett ok panaszra a már említett UPC Magyarországnál sem, ami könnyen lehet, hogy utoljára adott számot ebben a formában hazai üzleti eredményeiről. A cég forgalma nőtt, és ami talán még jobb hír a mostani és az új tulajdonosoknak egyaránt, hogy a 2017-es több mint 3,6 milliárd forintos veszteség után 10,7 milliárd forintos nyereséget ért el a múlt évben. Pont fordított volt a helyzet a DIGI-nél, ami 2018-ban az Invitel integrálásával volt elfoglalva, illetve mobilhálózata kiépítésével. A társaság minimális forgalomnövekedés mellett több mint 3,4 milliárdos veszteségről számolt be. Nagy kérdés, hogyan hat majd a cég üzleti teljesítményére a mobilszolgáltatás elindítása, amivel a mobilpiacról szóló összeállításunkban részletesen foglalkozunk. (Tripla-nullás támadásban a DIGI: 38–41. oldal – a szerk.)

 

Töretlen fejlődés

Komoly bravúrt tudtak felmutatni a nagy nemzetközi informatikai vállalatok IT BUSINESS által megvizsgált hazai érdekeltségei a múlt évben, ugyanis mind a 8 társaság növelte árbevételét, igaz a nyereség vonatkozásában már nem volt ennyire kedvező a kép. A forgalom bővülését figyelembe véve a már említett S&T és Huawei emelkedett ki ebből a csoportból. A Nokia Solutions and Networks a 2017-es 32 milliárd után tavaly 36 milliárd forintos bevételt ért el, azonban a társaság az üzleti beszámolójához csatolt kiegészítő mellékletben arra hívta fel a figyelmet, hogy 2018 szeptember 30-án az Alcatel-Lucent Magyarország beolvadt a cégbe, ezért a beszámolóban szerepeltetett számok nem összehasonlíthatóak, mert a társaság üzleti évre vonatkozó számain felül tartalmazza a beolvadó vállalat 2018. negyedik negyedéves adatait is. Az EPAM Systems vagyoni helyzete tavaly tovább erősödött, bár növekedése lassult és fő célja a jelenleg elért helyzet stabilizálása, a meglévő ügyfélbázis és létszám szinten tartása volt.

A múlt évben már átlépte a 60 milliárd forintot az IT Services Hungary forgalma, és a cég a maga több mint 4400 munkatársával a hazai ICT-szektor egyik legnagyobb foglalkoztatója. A társaság beszámolójában is kiemelte, hogy a személyi jellegű ráfordítások összege 5,6 milliárd forinttal növekedett 2018-ban, melyen belül a legnagyobb hatása a bérköltségek 4,9 milliárd forintos bővülésének volt.

 

Megugró személyi költségek

Bár túlzás lenne a bérek elszabadulásáról beszélni, az egyértelműen látszik az általunk vizsgált vállalkozások adataiból, hogy nagy a nyomás a cégeken és igyekeznek a juttatásokban is minél többet kínálni, hogy megtartsák, illetve magukhoz vonzzák a munkatársakat. Az összeállításunkban szereplő 20 társaság egyébként nem volt rendkívül aktív a toborzásban, az összesített átlagos statisztikai létszám 27,7 ezer volt a múlt évben, ami mindössze két százalékos növekedést jelentett 2017-hez képest. Nagyobb bővítés a Nokiánál volt, ahol több mint 100-zal nőtt a foglalkoztatottak száma, illetve a DIGI-nél, ahol az átlagos statisztikai létszám közel 400 fővel bővült, és meghaladta az 1900-at. Az alkalmazottak számához képest jóval jelentősebb, hét százalékot meghaladó növekedés volt a személyi jellegű ráfordításokban a vizsgált társaságoknál, ez a tétel a múlt évben meghaladta a 285 milliárd forintot náluk. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egy munkatársra jutó kiadás havonta átlagosan 857,9 ezer forint tavaly, míg 2017-ben 818,8 ezer forint volt.


 

Érdemes ugyanakkor megjegyezni azt is, hogy nem csupán a kiadások, de az alkalmazottak által megtermelt bevétel és nyereség is nőtt a múlt évben. Míg 2017-ben még 51,6 millió volt az egy foglalkoztatottra jutó átlagos forgalom a vizsgált 20 társaságnál, addig tavaly már 54,7 millió forint volt ez az érték. A nyereség vonatkozásában még nagyobb volt a változás, az egy alkalmazottra jutó átlagos profit a 2017-es 3,7 millió forint után 2018-ban már 4,4 millió forint volt, ami közel 20 százalékos növekedésnek felel meg.

 

Elképesztő lendület

A múlt év talán legizgalmasabb, és idén is jelentős fordulatokkal folytatódó sztorija a 4iG tulajdonosváltása és szárnyalása volt. Tavaly június 6-án jelentették be, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető üzleti kör (az Opus, a Konzum PE Magántőkealap, illetve egy Repro nevű, szintén a Konzum-csoport által kezelt magántőkealap) közel 50 százalékos részesedést vásárolt a 4iG-ben. Ami ezután következett, az a dotcom-láz korszakát idézte, a cég részvényeinek árfolyama ugyanis 205 forintról 2100 forint fölé emelkedett, vagyis több mint tízszeresére nőtt. A többszöri részvénydarabolás, illetve Jászai Gellért közelmúltban bejelentett többségi tulajdoni pozíciója sem hűtötte le a befektetők kedvét, és nyilván az is jót tesz a cég papírjainak, hogy hónapok óta pletykálnak arról, hogy a T-Systems is hozzájuk kerülhet. Nos, a tőzsdei karriert a tavalyi üzleti eredményekben még nem sikerült lemásolni, a vállalat bevétele majdnem három milliárd forinttal csökkent 2017-hez képest – igaz, az akkori közel félmilliárdos veszteség után tavaly már 101,9 millió forintos nyereséget tudtak felmutatni.


Az ITBUSINESS által vizsgált ICT-cégek személyi jellegű ráfordításai

(millió forint)


2017

2018

Magyar Telekom 80240 82968
IT Services Hungary 36251,686 41895,643
Nokia Solutions and Networks 23943,61 26842,467
EPAM Systems 19543,088 19474,926
Vodafone Magyarország* 17300 16906
SAP Hungary 13651,692 15647,592
NNG 11928,053 12837,555
DIGI 9171,817 12213,433
Telenor Magyarország 12001 11710
UPC Magyarország 8327 8860
LogMeIn 6606,838 6907,097
IBM Magyarországi Kft. 6813,435 6822,842
Invitech Megoldások Zrt. 5039,875 6012,898
Invitel Távközlési Zrt. 3609,381 3447,654
4iG 3139,843 3070,784
Prezi.com 2899,472 2971,013
S&T Consulting Hungary 1926,441 2495,836
Huawei Technologies Hungary 1708,047 1873,366
Starschema 1149,977 1621,5
CodeCool 326,858 554,818
Összesen 265578,113 285133,424

*2018. március 31-én zárult üzleti év

Forrás: IM