Címlapon

32_Krenusz_GYU_6201_2.jpg
Forrás: ITB
Irány a versenypiac!

Leállás nélkül

A versenyszférának is kínált integrált távközlési szolgáltatásokban látja a jövő egyik kiemelt útját Krénusz Kornél, az MVM NET Zrt. vezérigazgatója.

– Az MVM NET is alapítója volt az 5G Koalíciónak. Milyen szerepet szeretnének játszani a szövetség munkájában?

– Alapvetően az infrastruktúra megteremtéséhez szeretnénk hozzájárulni. Kiépítettünk és üzemeltetünk egy 450 MHz-es, LTE technológiával működő mobilhálózatot, másrészt rendelkezünk egy országos, több mint 6200 kilométer hosszú optikai gerinchálózattal, ami egyik alapköve lehet majd a kiépítendő hazai 5G infrastruktúrának. Úgy gondoljuk, kellő tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezünk országos méretű, csúcsminőségű, nagy megbízhatóságú, redundáns hálózatok kialakítása, üzemeltetése és felhasználása terén. Amikor szeptember végén megalakultak a koalíció munkacsoportjai, mi éppen ezért a stratégiai és a hálózatfejlesztés és infrastruktúra csoportba jelentkeztünk.

– Hol tart most a tavaly bejelentett gödi adatközpont építése?

– Ezt viszonylag könnyen tudjuk ellenőrizni, mert a székhelyünkön, a recepció mellett elhelyezett képernyő egy webkamerán keresztül folyamatosan közvetíti az élőképet a helyszínről.  Az épület maga 80 százalékos készültségben van, és egy-két hónapon belül kezdődhet a gépészeti, villamos és egyéb berendezések telepítése. A megvalósítás során kiemelt figyelmet fordítunk az energiahatékonyságra, a környezettudatosságra és az üzemeltetési költség alacsony szinten tartására. Az adatközpont a MAVIR Zrt. alállomásának közvetlen szomszédságában épül, ezzel egyedülállóan biztonságos redundáns energiaellátás válik elérhetővé leendő ügyfeleink számára. A helyszín kiválasztásánál az is lényeges szempont volt, hogy egy jelentős optikai hálózati csomópontunkra épül. Ennek köszönhetően teljes körű szolgáltatást nyújthat majd az MVM NET Zrt., egyszerre biztosítva a hálózati elérést, az energiaellátást és a maximális üzemkörnyezeti biztonságot.

Igazán izgalmas időszak előtt állunk, ugyanis olyasmit valósítunk meg, amit előttünk itthon még senki más. A létesítmény Tier 3-as és a legmagasabb, Tier 4-es biztonsági besorolású lesz, amit – Magyarországon először – az Uptime Institute fog ellenőrizni és minősíteni. Nagyjából egy év múlva fogadhatjuk az első ügyfeleket.

– Milyen ügyfelekre számítanak elsősorban?

– Az épülő adatközponttal szemben támasztott kiemelkedő biztonsági és minőségi követelményeknek megfelelve, a kormányzati és az állami megrendelőinken túl a hazai és a nemzetközi tulajdonú vállalatok legmagasabb szintű igényeit is teljes mértékben ki tudjuk majd szolgálni, ezért rájuk is potenciális ügyfeleinkként tekintünk. Prágától Varsóig akár elsődleges, akár másodlagos georedundáns adatközpontként is tökéletes választás lehet a gödi létesítmény. Szektorokat tekintve a bankszektor, a termelőszektor, a tartalomszolgáltatók, a nagy adatok kezelésével foglalkozó szervezetek, a kutatási és fejlesztési központok lehetnek fókuszban.

– Hol használják a kiépített LTE 450 mobilhálózatot?

– Több tucat partnerrel folytattunk az elmúlt egy évben teszteket, hogy különféle IoT és M2M megoldásokat próbáljunk ki. Több partnerrel már szolgáltatási szerződést is kötöttünk, például az állami szférából az Antenna Hungáriával.

– Mennyire sikerült megvetniük a lábukat a versenypiacon, ahogy ezt célul tűzték ki?

– Az első időszakban alapvetően a nagykereskedelmi piacon sikerült erősödnünk. Erre alapozva próbáljuk komplex szolgáltatásokkal elérni az üzleti, elsősorban a nagyvállalati kört; számos partnerrel előrehaladott teszteket folytatunk. Szerencsére mind több vállalat érdeklődik a komplex, integrált telekommunikációs szolgáltatások egy kézből történő igénybevétele iránt. Az adatátviteli hálózatunkon már hangszolgáltatásokat is tudunk kínálni.

– Milyen érzésekkel töltötte el, hogy második lett a hazai infokommunikációs szakma menedzserei között az ITBUSINESS TOP 25 szavazásán?

– Óriási megtiszteltetés számomra, és nagyon köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott! De mivel az MVM NET vezetése nem „one-man show”, ez az elismerés legalább annyira szól a mellettem álló csapatnak is. Társasági működésben egyéni sikereket lehetetlen elérni, és én sem azért dolgozom, hogy egyéni sikereket érjek el, hanem hogy a teljes csapat teljesíteni tudja a maga elé kitűzött stratégiai célokat. A mostani elismerés megerősített abban, hogy jó irányban haladunk.