Címlapon

Kereskedés másképpen

Nem klasszikus e-piacteret üzemeltet a MooLTech: az elektronikus beszerzést alkalmazásszolgáltatói modellben, ASP-ként kínálja.

 

Nem a nagy mennyiségû áruk gyakori, inkább csak az árat csökkenteni hivatott aukcióira helyezi a hangsúlyt a MooLTech, mondja a vállalat ügyvezetõ igazgatója, Kriston Ákos. Õk sokkal inkább az olyan komplex beszerzésekre összpontosítanak, mint amilyenek a szolgáltatások vagy az építõipari munkák (ilyeneket egyébként a Marketline- hoz hasonló „hagyományos” e-piactereken is szoktak meghirdetni).


Ezeket a beszerzéseket nem feltétlenül lehet minden ízükben elektronizálni. Az elsõ lépés rendszerint egy bonyolult specifikáció, a mûszaki és egyéb paraméterek meghatározása; egy építkezés esetén még helyszíni bejárással is kiegészülhet. Ezek alapján a megrendelõ elõzetes ajánlatokat kér (még papíron), amelyeket kiértékel, és az ezen az elõzetes szûrõn átjutott cégeket hívja meg az ártárgyalásra. Itt jön be a képbe a MooLTech készítette internetes rendszer, amely teljes egészében magyar fejlesztés. Abba nagyon részletesen fel lehet vinni az egyes paramétereket – ezekbõl tetszõleges számút lehet definiálni –, és a paraméterekhez különféle attribútumokat is lehet kapcsolni. Kriston Ákos szerint az ASP-modell az elektronikus beszerzésben azért elõnyösebb az e-piactérnél, mert azzal ellentétben nem kényszeríti rá szabályait a szereplõkre. Ebben a modellben a folyamatokat a vállalatok beszerzési szokásainak megfelelõen testre lehet szabni, így azok a lehetõ legnagyobb mértékben igazodnak a bevett beszerzési szokásokhoz. Lényeges jellemzõ, hogy itt a beszerzõk és a szállítók közvetlenül egymással állnak kapcsolatban, az ASP csak a mûszaki infrastruktúrát és az üzemeltetéshez a kellõ szaktudást biztosítja. Ebben a modellben az árképzés is átmenetet képez a szoftverfejlesztõk és az e-piactér üzemeltetõi között. Nem a rendszerkiépítésért kérnek egyszeri nagy összeget, és nem is tranzakciónként fizettetnek, hanem havi díj ellenében kínálják a szolgáltatást és a tanácsadást. Komolyabb beruházásra, akárcsak a piactérnél, itt sincs szükség, mert az ASP rendszere az interneten keresztül elérhetõ.