Center

Virágh Tamás, Association of Enterprise Architects, Magyar tagozat
Virágh Tamás, Association of Enterprise Architects, Magyar tagozat
Forrás: ITB
„Az architekt fejlettsége nagyon fontos, ez az alapja annak, hogy a cégek digitalizációja megvalósuljon”

Mindenütt egyformán süt a nap? – Különbségek az architektúratervezés nemzetközi porondján

A digitális átállás útján a nyugatiak és a keletiek más-más háttérrel indulnak el. A földrajzi elhelyezkedésen kívül más faktorok is hatnak arra, hogy milyen architektként érvényesülni a világ eltérő pontjain – nemzetközi architekt-kitekintő.

„A fejlett architektúra az alapja annak, hogy a cégek digitalizációja megvalósuljon. Mégsem érti sok vezető, miért nélkülözhetetlen az architektek munkája”, mondta Virágh Tamás, az AEA Magyar Tagozat elnöke.

Az Enterprise Architecture Insights Report 2019 című LeanIX tanulmány többek között a differenciákat vizsgálja három régióra, 21 országra és 19 iparágra kiterjedt felmérésben. „A különbözőséget a keretrendszerek, módszertanok elterjedtsége is mutatja.”, tette hozzá Virágh Tamás. A TOGAF (The Open Group Architecture Framework) uralja a piacot világszerte, így a különbségek jó jelzője. A vizsgázottak száma alapján 147 országból hazánk a 42. helyen van, ami elfogadható. Az egymillió főre jutó architektek száma alapján a 32. helyen állunk. Hollandia az architektek Mekkája, de Csehország és Szlovákia is jobban áll. Vannak mögöttünk is országok, például Spanyolország, Portugália, Bulgária, Románia.

 

Nem mindegy, hogy hol ereszt gyökeret az architekt

„Legalább három dimenziót érdemes alapul venni, nemcsak a földrajzi elhelyezkedést. A legfontosabb dimenzió a méret: mekkora az ország, a vállalat, a költségvetés, stb. Az iparági szegmensek között is nagyok a különbségek”, javasolja az elnök. A kulturális beidegződések terén Amerikában és Nyugat-Európában jellemző az individualizmus és az erős specializálódás: itt az adott terület igazi szakértői a munkatársak, ám egy egyszerű probléma megoldásához is külön segítség kell.

„Mi, itt keletebbre, inkább multifunkciósok vagyunk, kompromisszumra készebbek, együttműködőbbek. Általánosabb tudással rendelkezünk, van egyfajta átjárás a szakmák között. Másfajta működés ez, és noha dicsérendő a leleményesség, azért ezt inkább a kényszer szülte”, tette hozzá. Iparágakat illetően a kutatás szerint, még az architektekben leggazdagabb biztosítás, technológia, telekommunikáció szegmensekben is legfeljebb egyharmad az igazán fejlett szervezetek aránya.

 

Kevés szakember, népszerűvé váló szakma?

Itthon kevés a szakember, a szervezetek ugyanis nem használnak külső szakértőt enterprise architektként. „Ez stratégiai szerepkör és a megbízó nem nézi jó szemmel, ha a nála dolgozó architekt utána átmegy a konkurenciához, annak ellenére sem, hogy titoktartási kötelezettsége van”, adta meg a magyarázatot az elnök. „Nincs elég fiatal, akiből architektet lehet kinevelni. Egy ideig itt is vinni kell a tapasztaltabb architekt táskáját, tanulni, figyelni kell”,  zárta gondolatait Virágh Tamás.