Center

Nieder Jenő, Portfolion
Nieder Jenő, Portfolion
Forrás: Galisz Virág
Gyorsítópályára állva

Jó megoldásnak is kell a tőke

Kiterjedt nemzetközi jelenléttel bíró, felhő alapú contact centert fejlesztő magyar cégbe fektetett több száz millió forintot az egyik legjelentősebb hazai kockázati tőkebefektető.

Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion 2,4 millió dolláros (közel 750 millió forintos) befektetést biztosít a VCC Live részére. A mintegy tíz éve alapított társaság több mint 50 országban szolgál ki ügyfeleket felhő alapú contact center megoldásával, húsz távközlési partnerrel együttműködve. A rendszert több mint 10 ezer operátor használja szerte a világban.

 

Mindenben megfelel

A tőkét a PortfoLion abból a Regionális Alapból biztosítja, amelynek befektetői az Eximbank és az OTP Bank. Ez az alap legalább 3-5 éves múltra visszatekintő, ígéretes üzleti modellel és lehetőség szerint jelentős külföldi ügyfélkörrel rendelkező cégeket keres befektetési célpontként – mondta el érdeklődésünkre Nieder Jenő, a PortfoLion vezérigazgató-helyettese. Alapvetően szektorsemleges az alap, de éppen a jövőbeni ígéretes növekedés miatt kedvelik a digitalizációban, a software-as-a-service üzleti modellben élen járó vállalkozásokat. (A jelenlegi portfóliócégek között van egyebek mellett a Tresorit, a Szállás.hu, a Starschema és a Codecool.)

Ebbe a sorba kiválóan illeszkedik a VCC Live is. Terméke már a nemzetközi piacon is bizonyított, felhő alapú megoldás révén jelentős növekedési potenciállal bír, a software-as-a-service jellegű üzleti modell pedig folyamatos, licencjellegű árbevételt garantál.  Különösen ígéretes a VCC Live Pay: ez az első olyan, felhő alapú fizetési megoldás az európai régióban, amely lehetővé teszi a bankkártyás befizetések telefonhíváson keresztüli lebonyolítását.

Egy-egy befektetésről szóló döntés esetében a várható növekedési potenciál mellett fontos tényező a vállalat vezetőinek személye is. „Lényeges szempont, hogy a vezetés mennyire képes végrehajtani a kitűzött stratégiát. Az ilyen érett társaságoknál pedig különösen fontos kérdés, hogy az alapítók képesek-e átállni egy középvállalattól megkövetelt strukturált, folyamatok által vezérelt működésre. És bár a VCC Live-ot még most is az alapítók, azaz Tóth Szabolcs és Jalsovszky Tamás vezetik, ők tökéletesen vették ezeket az akadályokat”, mondja erről Nieder Jenő.

 

Pénzen túli segítség

A VCC Live-nak biztosított 2,4 millió dollár átlagos befektetésnek tekinthető a Regionális Alap működésében. Klasszikus terminológiával azonban már nehezebben besorolható a befektetés, mivel a VCC Live korábban csak egyszer kapott külső tőkeinjekciót. Ebből a szempontból tehát Series B befektetés lenne, de azt általában korábbi fázisban kapják a cégek. „Inkább úgy tekintünk erre, mint scale-up befektetésre, azaz növekedési tőke biztosítására, amikor is egy amúgy jól működő társaság fejlődését gyorsítjuk fel tőkénkkel és egyéb hozzáadott értékeinkkel”, oldja fel a definíciós nehézségeket Nieder Jenő.

A most bevont tőkét termék- és piacfejlesztésre fordítja a társaság. Ezen a szinten már amúgy sem lehet igazán szétválasztani a kettőt, hiszen a termékek továbbfejlesztése és az új értékesítési csatornák nyitása szorosan összefügg. A regionális terjeszkedés mindenképpen a középpontban lesz, de felhő alapú technológiáról lévén szó, nem feltétlenül új külföldi irodák nyitásával.

A PortfoLion, hitvallásához híven, a tőkén túl is segíteni fogja a VCC Live-ot. „Mindig egyértelművé tesszük, hogy aktív befektetők vagyunk. Az operatív munkába nem szólunk bele, de szívesen beülünk az igazgatóságokba, hogy ott érdemi munkát végezzünk. Támogatjuk a stratégiaalkotást, a fejlesztési tervek kidolgozását, és úgy általában, tapasztalatainkkal segítünk a cégeknek még sikeresebbé válni. Szerencsére olyan vállalkozások keresnek meg bennünket, amelyek ezt el is várják”, foglalja össze az együttműködés lényegét Nieder Jenő. „Bízom benne, hogy öt-hat év együttműködés után egy piacvezető európai contact center szolgáltatóként tekint a VCC-re majd a piac, illetve az esetleges szakmai érdeklődők”, teszi még hozzá.