Center

Karlócai Balázs, IdomSoft
Karlócai Balázs, IdomSoft
Forrás: ITB
Azzal kell foglalkozni, amire valóban szükség van

Szervezetfejlesztés 21. századi eszközökkel az állami IT területén

Minden szinten áthatja életünket a negyedik ipari forradalom. Mobilon hívunk taxit és fizetjük be a számlákat – a szolgáltató állam sem maradhat el ettől a trendtől, erős az elhatározás a profi e-közigazgatás létrehozásában. Ennek elengedhetetlen feltétele a modern, a legjobb szakembereket felsorakoztatni tudó informatikai fejlesztő cégek megléte. – Karlócai Balázs, az IdomSoft vezérigazgatójának írása.

Arról, hogy mi számít best practice-nek 2019-ben egy IT-fejlesztő cégnél, sokat olvashattunk már. Az államigazgatáshoz is tartozik egy kép, egy jól bevált működési modell. Mi azon dolgozunk, hogy választ adjunk arra, hogyan illeszkedik egymáshoz a kettő. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyáltalán nem kivitelezhetetlen a dolog, csak elkötelezett vezetés és sok munka szükséges hozzá. Hiszünk abban, hogy például az agilis módszertan, amely kellően rugalmas és világosan követhető, alkalmas arra, hogy megfeleljen a kor munkaerőpiaci és a tulajdonos közigazgatási igényeinek is.

 

Kulcsmotívumok a szervezetfejlesztésben

Az egyik kulcstényező az egyszemélyi felelősség. Hiszünk abban, hogy minden döntésnek a megfelelő szinten kell megszületnie: ha megfelelő felhatalmazással és információval látjuk el vezetőinket (és ők tisztában vannak a szervezet céljaival), akkor jó döntéseket hoznak, és természetesen vállalják azokért a felelősséget.

Ugyancsak fontos elem a csapatokban való munkavégzés. Ennek lényege, hogy együtt gondolkodva, közösen találjuk meg a jó megoldást és csökkentsük a magányos harcosok számát. Felismertük, hogy a mátrix-típusú szervezeti működés elengedhetetlen. A kompetenciák ismeretével és szakmai kiaknázásával a technológiai egységesítés és a szigetszerű fejlesztések felszámolása a cél. Emellett hívei vagyunk annak, hogy egy emberen ne legyen túl nagy teher, ezért jól bevált vezetői modellek szerint ösztönözzük és segítjük a delegálni tudást.

Minden szervezeti átalakulás ellenállást válthat ki, hiszen az emberek egy része fél az újtól. Ugyanakkor a szervezet változtatásához szükséges energia a változást akarók szinergiájából jön össze, ami szemmel láthatóan kisebb-nagyobb mértékben jelen van. Nálunk megnyugtatóak azok az eredmények, melyek az átalakulás első lépései után tapasztalhatók. Tizenöt fejlesztési csapatunk van, jelenleg néggyel foglalkozunk az agilis tranzíciót tekintve kiemelten, és itt kézzelfogható fejlődés látszik már néhány hónap után is. Az ország legjobb coach-aival dolgozunk, hogy a szervezeti átalakulás a legfájdalommentesebben és legprofibban történhessen.


 

Hogyan számszerűsíthetjük az eredményeket?

Az öncélú szervezetfejlesztés nem cél. Arra törekszünk, hogy értéket teremtsünk az állampolgárok számára. Ehhez keressük azt a működést, amelynek eredményeként a legmagasabb színvonalú termékek készülnek el, amelyeket az ügyfeleink elégedetten használnak. A régi, elavult rendszereinket igyekszünk lépésről lépésre lecserélni, és az új fejlesztéseket úgy megvalósítani, hogy azok valós igényeket szolgáljanak ki. Hiszünk abban is, hogy a fejlesztés minősége nagyban függ a valós felhasználó és a fejlesztő távolságától, ezért nagy hangsúlyt fektetünk az ügyfélbevonás fontosságára, és folyamatosan keressük azokat a fórumokat, ahol beszélhetünk minderről.

Tisztában vagyunk vele, hogy hosszú, talán véget nem érő átalakulás ez, azonban a bürokratikus terhek csökkentése, a kollégák közvetlen együttműködése, a priorizálás és a napi rutin megfelelő kialakítása kulturális kérdés. Egy szervezet akkor lesz igazán kiváló, ha jó minőségű munkát végez – ehhez pedig az kell, hogy a munkatársak motiváltan dolgozzanak. Ez a fő cél, ez a scope.