Center

66_nmhh.jpg
Forrás: ITB
Amikor zavar van az éterben

Egy vízforraló is lelassíthatja az internetet

Az elmúlt másfél év alatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai radikális javulást értek el a meteorológiai radarok zavarásának csökkentésében, így a meglévő zavarok már csak csekély mértékben befolyásolják az Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenységét. A jelzavarok ettől függetlenül megnehezíthetik a munkát, emellett a háztartások internetszolgáltatásában is problémát okozhatnak. Íme néhány gyakorlati példa, miért fontos ügyelni a hétköznapi eszközök megfelelő működésére.

A jelenleg hatályos frekvenciaszabályozás lehetővé teszi a radarok által is használt frekvenciatartományban a vezeték nélküli eszközök használatát egy feltétellel: semmilyen módon nem zavarhatják a meteorológiai radarok működését. Éppen ezért Magyarországon csak dinamikus frekvenciaszabályzásra (DFS) képes vezeték nélküli eszközöket lehet forgalmazni. Sajnos azonban a jelenleg üzemelő berendezések még az EU-n belül mindenhol hatályos szabályozás előtt kerültek forgalomba, ami napjainkban is gondokat okoz. A DFS-készülékek – ideális esetben – radart észlelve automatikusan áthangolják magukat egy másik frekvenciára, elkerülve az interferenciát. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy gyakran „nem veszik észre” a radart az eszközök, és csak radar közelében, annak irányába történő sugárzás esetén váltanak frekvenciát.

 

Meteorológiai radarok zavarása

A hatóság évente több száz vizsgálatot végez felügyeleti tervek és bejelentések alapján, ilyenkor pedig számos eszköz is „megbukik”. Egy-egy nem megfelelő eszköz akár több ezer emberre is hatással lehet, közvetlenül vagy közvetve. Egy budai kerületben például egy magánszemély az utca két oldalán álló lakóépület között telepített 5 GHz-es RLAN (Wi-Fi) összeköttetést videomegosztás céljából, amely akkora teljesítménnyel sugárzott a budapesti meteorológiai radar frekvenciáján (5625 MHz-en), hogy azt még az M3-as autópálya bevezető szakaszán is mérni lehetett. Egy másik esetben Budapesttől mintegy 30 km-re lévő település lakóparkjában internetmegosztás miatt valaki olyan RLAN berendezést telepített, amely a budapesti meteorológiai radar frekvenciáján (5625 MHz-en) sugárzott. Ugyancsak egy másik esetben egy biztonságtechnikai cég Zala megyében, a pogányvári meteorológiai radartól 30 km-re lévő település templomának tornyába telepítette a térfigyelő kamerarendszer képét továbbító RLAN eszközét, amely a radar frekvenciáján (5610 MHz-en) üzemelt. Mindhárom esetben a frekvencia átállítása után a zavar megszűnt.

 

A háztartásokban előforduló zavarok

Már egy parányi eszköz is elegendő nagy problémák kibontakozásához, és akár a hazai áruházak polcain is előfordulnak olyan vezeték nélküli csengők, távirányítós játékautók, vezeték nélküli fejhallgatók vagy routerek, amelyek működtetését korlátozhatja a hatóság, ha az nem felel meg a jogszabályoknak. A legtöbb gondot azonban a külföldről rendelt vagy magánimportként behozott berendezések okozzák, mint például az amerikai DECT 6.0 telefonok. Az NMHH rádiómérő és rádiózavar-elhárító szolgálatot is fenntart, hogy védje az elektronikus hírközlés megfelelő működését, hatékonnyá és zavarmentessé tegye a frekvenciahasználatot.

Számos kellemetlen szituáció megelőzhető azzal, ha odafigyelünk a CE jelzésre, amely a műszaki termékek kötelező megfelelőségi jelölése az Európai Gazdasági Térségben. A CE-logó – ami nem helyettesíthető a nyomtatott nagy CE betűkkel – azt mutatja meg, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel, és kötöttségek nélkül forgalmazható az egységes európai piacon. Az elektronikai eszközök szigorúan csak számukra kiosztott frekvenciákon működhetnek, hogy ne zavarják egymást, így olyan termékeknek is meg kell szerezniük a jelzést, mint például az elektromos vízforralók vagy a kapunyitók.

Egy Kecskemétről érkezett bejelentés szerint például egy tucatnyi házat érintő területen nagyon belassult a mobilinternet. A zavarvizsgálat alapján kiderült, hogy az egyik érintett ház tulajdonosa az Amerikai Egyesült Államokban élő gyermekétől kapott ajándékba egy amerikai szabványú DECT 6.0 telefont, amelyet üzembe is helyezett. A CE megjelöléssel nem rendelkező telefonkészülék üzemen kívül helyezésével a mobilinternet-szolgáltatás helyreállt. Szintén mobilinternet-lassulást jelentett be Budapesten is egy mobilinternet-szolgáltató. Kiderült, hogy a zavart egy amerikai szabványú, CE megjelöléssel nem rendelkező bébiőr okozta.

Amikor az NMHH zavart észlel, mérőautóival megkeresi annak forrását, és ha annak okozója nem hajlandó intézkedni a zavaró sugárzás megszűntetéséről, akkor a hatóságnak kell eljárnia. A hatóság honlapján található űrlappal bárki bejelenthet zavart, de írhat az info@nmhh.hu e-mail címre is.