Cégvilág

Cégvilág 2003.05.07.

 

A 2001-es üzleti évhez képest 3,3 százalékkal nagyobb mérlegfõösszeggel (57,3 milliárd forint), valamint 261 millió forintos mérleg szerinti eredménnyel fogadta el az Antenna Hungária Rt. 2003. évi rendes közgyûlése a társaság igazgatóságának beszámolóját a 2002. üzleti évben elért eredményeirõl. Az elmúlt hónapokban beindult az AH-ban a privatizáció elõkészítése. Kiemelkedõ eseményként értékelte a testület a digitális televíziós kísérleteket, a Vodafone-nal kötött új opciós megállapodást, az AH távközlési végpontjainak 47 százalékos növekedését, valamint a „NATO-beszállításra alkalmas” cím elnyerését.

Globális gyógyszeripari licenc. A Synergon horvátországi leányvállalata, a Span 1,3 millió dollár összértékû szerzõdést kötött a térség vezetõ gyógyszeripari vállalatával, a Plivával a két évvel ezelõtt aláírt Microsoft Enterprise-szerzõdés meghosszabbításáról. A Span építi ki a gyógyszeripari cégnél a vállalati Active Directoryt és a Microsoft Exhange-re épülõ integrált levelezõszolgáltatást. Mióta a Pliva újabb nemzetközi piacokra terjesztette ki tevékenységét, az együttmûködés a regionális szintrõl globális szintre szélesedett, amelybe az Egyesült Államok piaca is beletartozik.

Szerverhotelben. Az Interware adatközpontjában helyezi el ügyfelei és saját szervereit az Externet Kft. Az Externet a második olyan internetszolgáltató, amelyik az Interware Data Centerbe telepítette kiszolgálóit, az elsõ az Elender Üzleti Kommunikáció (akkor még PSINet Magyarország) volt. Mint Pámer Róbert, az Interware Rt. vezérigazgatója elmondta: „Külön öröm számunkra, hogy a szakma, vagyis versenytársaink is elismerik eddigi erõfeszítéseinket, munkánkat, és kitüntetnek minket bizalmukkal.” Az Interware- nél elhelyezett gépek száma jelenleg meghaladja a 800- at, a cégnél most alakítják ki a harmadik, 240 négyzetméteres géptermet.

Mint az internetláz idején. Az elmúlt év hasonló idõszakához képest a január–márciusi idõszakban dollárban számolva 53 százalékkal növekedett a Sun Microsystems Magyarország árbevétele. Nem ez volt az elsõ csúcs: a 2002. október– decemberi idõszakban szintén árbevételi rekordot döntött a cég, amelynek a Sun ONE szoftverekbõl nagyobb árbevétele volt, mint több nagy nyugati ország Sun-leányvállalatának. A vállalat vezetõinek várakozásai szerint az idei pénzügyi év eredménye meghaladhatja az internetláz idõszakának árbevételét is. Az európai uniós csatlakozás ugyanis már a második félévben fellendülést hozhat a magyar informatikai piacon, így például az agrárinformációs és egészségügyi rendszerek kiépítése, illetve a schengeni követelmények megvalósítása vagy a közháló létrehozását célzó beruházások kapcsán jelentõs megrendelések várhatók.

Idõtálló értékek. Részvénytársaságként folytatja tevékenységét az AAM. A társaság az alapítása óta eltelt csaknem kilenc esztendõben néhány fõs kisvállalkozásból a legnagyobb magyar tulajdonú vezetési és informatikai tanácsadó céggé vált, ma közel száz tanácsadót foglalkoztat, 2002- es árbevétele meghaladta az 1,3 milliárd forintot. „Küldetésünk és vállalati értékeink idõtállónak bizonyultak” – mondta Kornai Gábor elnök-vezérigazgató.

Geodéziai GSM. GSM alapú geodéziai RTK (valós idejû kinematikus) mérési rendszerrel kezdett kísérleteket a Pannon GSM és a Kerti’s Kft. Az RTK mérési módszer két GPS vevõ egyidejû méréseinek eredményét összevetve egyes tereptárgyak – például kerítések, utak, csatornák – helyének deciméteres pontosságú meghatározására alkalmas, míg az abszolút GPS-mérés csupán 10–20 méteres pontossággal mûködik. A bázis GPS és a mérést végzõ „rover” GPS-egység hagyományosan rádiós modemen keresztül kommunikál egymással, a jelentõs beruházást igénylõ rádiós kapcsolat azonban legfeljebb 10 kilométer hatótávolságú. A mobiltelefonos GSM-adatátvitel a terepi méréseknél 30–50 kilométerre terjeszti ki a geodéziában is elfogadható mérési pontosságot.

Mobildinamizmus. Tavaly a Matáv-csoport bevételei 7,8 százalékkal 590,6 milliárd forintra nõttek, a


nettó eredmény csoportszinten 68,1 milliárd forint volt. A legdinamikusabb üzletág továbbra is a mobil – jelezte Straub Elek elnök-vezérigazgató: a Westel 2002-ben 36 százalékkal növelte ügyfélbázisát. December végén elõfizetõinek száma meghaladta a 3,4 milliót. A Matáv adatátvitelbõl és bérelt vonalakból származó bevételei 14,4 százalékkal emelkedtek. Az ISDN-csatornák száma 511326-ra nõtt, ez 14 százalékos növekedést jelent 2001 végéhez képest. Az ADSL-csatlakozások száma az év végére elérte a 33 951-et. Az Axelero 43 százalékos becsült piaci részesedést mondhat magáénak, mintegy 150 000 internet-elõfizetõvel.