Business

33_IDBC.jpg
Forrás: ITB
Gyors átvilágítás, gyors implementálás, mérhető eredmény

Tanácsadásból indított üzleti megoldások nyomában

Egy erdei házban pattant ki az alapítók fejéből a CRM- és ERP-tanácsadó cég ötlete anno, mára 1,2 milliárdos forgalmat várnak az idei évtől, és nemrég új üzletágat indítottak. Csupán negyedik születésnapját ünnepli az IDBC júliusban, de már a kezdetektől dinamikus fejlődési pályára állt. Mitől másak? Erről is beszélgettünk a két ügyvezető partnerrel, Dohos Ágnessel és Illés Józseffel.

– Hogy állnak a hazai cégek a CRM- és ERP-rendszerekkel?

Dohos Ágnes (D.Á.): Már elindultak pozitív változások az IT-infrastruktúra cseréjében, de néha találkozunk 10-15 éves rendszerekkel is a piacon. Előbb-utóbb mindenkinek váltania kell, csak sokan még nem tudják, hogyan és mire. Amikor felmérünk egy vállalatot, általában azt látjuk, hogy több rendszer cseréje is szükséges lenne, de egyszerre csak egyet lehet, különben a cég nem bírná el a terheket erőforrásban és időráfordításban.

– Pontosan miben tudnak segíteni a vállalatoknak?

D.Á.: Tanácsadással és üzleti megoldásokkal. Vagyis feltárjuk, hogyan tudnának még jobban, még hatékonyabban működni és több profitot elérni, mindehhez pedig konkrét eszközöket is ajánlunk. Segítünk a vezetőknek hozzájutni azokhoz a menedzsment-információkhoz, amelyek átláthatóvá teszik a céget, így képesek lesznek gyorsan reagálni és jó döntéseket hozni. Például CRM-rendszert vezetünk be, amelyből az értékesítést tudják felügyelni, vagy ERP-rendszert implementálunk, amellyel a pénzügyi mozgásaikat láthatják és a termékek logisztikáját tudják felügyelni. Vagy vezetői dashboard-rendszereket adunk át, amellyel a képernyőn monitorozhatják, mi történik a cégben.

Illés József (I.J.): Felismertük, hogy a stratégiai-működési tanácsadáson túl (átvilágítás, menedzsment-fejlesztés, a működési tartalékok feltárása) segítenünk kell a rendszerek bevezetésében is; három évvel ezelőtt így kezdtük el a CRM-rendszerbevezetési kompetenciaterületünket, idén pedig újdonságnak számít, hogy az ERP-bevezetési piacra is beléptünk. Az új üzletág ezt a tanácsadási és üzleti megoldás vezetési portfóliót öleli fel, és jelenleg 25 fővel működik.

– Mi a célcsoport?

I.J.: Egyrészt az államigazgatásban és a nagyvállalati kör számára végzünk CRM- (és hozzá kapcsolódó) fejlesztéseket. Másrészt célunk, hogy a kkv-knak gyorsan használatba vehető, valós segítséget tudjunk adni vezetői információs rendszerek, CRM- és ERP-rendszerek formájában. A kkv kört azért céloztuk meg, mert az IDBC tudása talán itt hasznosul leginkább. A saját bőrünkön tapasztaltunk meg minden egyes folyamatot, ugyanazon a fejlődési cikluson mentünk keresztül, mint a kkv-s ügyfeleink, ezért pontosan értjük az ügyféligényeket. A nagyvállalati körhöz pedig úgy lett szerencsénk, hogy tudatos stratégiai döntés részeként Microsoft-partnerként kezdtünk el dolgozni; több üzleti reggelit, közös programot is indítottunk a vállalattal.

Önmagunkat egy megvalósító tanácsadó cégnek tartjuk, és akár sikerdíjas megbízást is vállalunk. Valós válaszokat akarunk adni a tanácsadásban, csak ezután jöhet az, hogy rendszereket vezetünk be. Arra törekszünk, hogy az eredeti üzleti probléma úgy kerüljön megoldásra, hogy a folyamat végén akár visszamérhető legyen, hogy megvalósult-e az üzleti cél. Ez, vagyis a tanácsadásból indított üzleti megoldások megvalósítása cégünk USP-je.

– Különböző területekről érkeztek, milyen szakmai tapasztalatot hoztak az IDBC-be az alapításkor?

I.J.: A kiindulópont az volt, hogy ötvözzük Ágnes korábbi tanácsadói, üzletágvezetői, illetve banki hátterét az én informatikai, ipari szektorban szerzett értékesítési tapasztalataimmal.

D.Á.: Kettőnk 20 éves tapasztalatát gyúrtuk össze. Ebből a szempontból könnyű volt felépíteni a saját cégünket és bevezetni a saját rendszereinket, mert korábban is ezzel foglalkoztunk.

I.J.: Pici cégként indultunk, de hamarosan megkaptuk az első nagy megbízásunkat, amely egy teljes, nagyvállalati átvilágítás és működésfejlesztés volt – a reorganizációs program keretében másfél év alatt sikerült talpra állítanunk az adott vállalatot. A következő évben már 300 milliós forgalmat értünk el, idén pedig (közel duplázva a tavalyi évet) 1,2 milliárdos forgalmat várunk. 30 kollégával bővültünk egy év alatt, jelenleg 80 fő feletti a létszámunk, és büszkék vagyunk rá, hogy munkatársaink 80 százaléka szenior.