Business

23_tabletes_420
Forrás: -

Szaporodó üzleti tabletek

Úgy tűnik, a táblagépek visszavonhatatlanul részei lesznek a céges kultúrának, és nem csak a byod-koncepció megállíthatatlan terjedésének köszönhetően.

A gyártók az otthonok után az irodák meghódítására törekszenek: egyre több, kifejezetten üzleti célra készült tabletet dobnak piacra. Nem csoda, hiszen a munkavégzés során ugyanolyan jó hasznát vehetjük a táblagépek vonzó szolgáltatásainak, mint otthon. A tabletek gyorsan használatba vehetők, könnyebbek, s így kényelmesebben hordozhatók, mint a noteszgépek, érintőképernyős felületüknek köszönhetően rendkívül egyszerűen kezelhetők, és többféle vezeték nélküli kommunikációs lehetőségük révén mindig kapcsolatban maradhatunk általuk.

Az üzleti tabletek ezeken túlmenően minden korábbinál rugalmasabb munkavégzést kínálnak. Egy dokkoló csatlakoztatásával pillanatok alatt asztali géppé alakíthatók, míg a tablet-noteszgép hibridek a képernyő kiforgatásával vagy leválasztásával váltanak egyszerűen műfajt.

 


 

 

Céges tabletre üzleti appok

Egy valamirevaló vállalati tablettől elvárjuk, hogy biztonságosan kezelje a levelezésünket, a kritikus vállalati információkat. A gyártók a titkosítástól kezdve a távoli rendszerfelügyeletig a legkülönfélébb – a specifikációban hosszú listán felsorolt – szolgáltatásokkal igyekeznek megvédeni az üzleti célú táblagépeken tárolt adatokat. Ugyancsak fontos követelmény, hogy használni tudjuk rajta a munkánkhoz szükséges üzleti alkalmazásokat, többek között a vállalati környezetben nélkülözhetetlen Office-programokat.

A Windows 8-as táblagépek itt helyzeti előnyben vannak, hiszen futtatják a megszokott üzleti programokat. Az ilyen eszközöket használók bárhol is vannak, ott folytathatják a munkát, ahol az irodában abbahagyták.

De a valóságban a byod hullámán a vállalati vizekre beáramló iPad népszerűsége töretlen. Bár a Windows 8-as tabletek jelenleg 1 százalékos globális piaci részesedése az IDC szerint négy év múlva meghaladja majd a 7 százalékot, még mindig csak elenyésző mértékben fogják kivenni részüket a nagy táblagép-invázióból. A piackutató cég szerint idén a tabletek eladásai túlszárnyalják az asztali pc-két, jövőre pedig sor kerülhet a noteszgépek legyőzésére is.

 

Csak ki kell várni

Egyelőre csak találgatások vannak arra vonatkozólag, hogy mikorra tervezi a Microsoft az Office Android- és iOS-változatának megjelentetését. Talán jövőre? Átmeneti megoldásként addig is használhatjuk böngészőn keresztül a Microsoft saját SkyDrive szolgáltatását (vagy a CloudOn nevű mobilalkalmazást) Word-, Excel és PowerPoint-dokumentumok létrehozására, illetve szerkesztésére az iPaden és az androidos tableteken. Természetesen a Google és az Apple mobil operációs rendszeréhez írt több százezernyi alkalmazás között jócskán találunk üzleti appokat is. A kérdés az, hogy ezek helyettesíteni tudják-e a vállalati környezetekben elterjedt programokat, vagy csupán a byod keretében használt mobileszközök néminemű „üzletiesítésére” alkalmasak.