Business

26_www.sanjosebusinesslawyersblog.com.jpg
Forrás: ITB
Elhúzódnak az ügyek

Óriási felvásárlások

Rekordösszegű felvásárlást jelentettek be tavaly a világ vállalatai, és a nagy pénzköltésből alaposan kivette részét a technológiai és a távközlési szektor is. De több nagy ügylet igencsak elhúzódik, így például a Dell óriási akvizíciója, de várnia kell még a Charter Communicationsnek, valamint a félvezetőszektor legnagyobb tranzakcióját bejelentő Avagónak is.

Megdöbbentően aktívnak bizonyultak a világ vállalatai a múlt évben a felvásárlásokat és akvizíciókat figyelembe véve, a Dealogic adatai szerint 2015. december elejéig valamivel több mint 4300 milliárd dollár értékben jelentettek be ilyen ügyleteket. Ez már önmagában rekordnak számít – eddig 2007-ben volt a csúcs, 4296 milliárd dollárra – és az egész éves adatok még nem is álltak rendelkezésre lapzártánkkor. A legaktívabb szektorok pedig már évek óta ugyanazok: a gyógyszeripar, illetve az infokommunikációs technológiai ipar. A múlt évben bejelentett felvásárlások jelentős része ugyanakkor még korántsem zárult le, így idén is bőven lesz mire figyelni az új bejelentések mellett is.

 

Késleltetett rekord

Valósággal sokkolta a technológiai szektort a Dell bejelentése október elején, amely szerint nagyjából 67 milliárd dollárért megveszik az EMC-t. A történet több szempontból is érdekes, egyrészt a technológiai ágazatban ez eddig a legnagyobb összegű felvásárlás, másrészt jól mutatja azt is, hogy a Dell keresi a további fejlődési lehetőségeket. Az EMC számára jókor jött az ajánlat, mivel egyre nehezebben tudta megtartani piaci pozícióit, ráadásul egy részvényért közel 30 százalékkal többet kínáltak, mint az akvizíció bejelentése előtti záróár.

A Dell számára ugyanakkor hatalmas kihívásokat tartogat az ügylet. Egyrészt piaci információk szerint akár 50 milliárd dollárral is nőhet a Dell kötelezettség-állománya – bankhitel és vállalati kötvények kibocsátása szükséges a vételár előteremtéséhez –, emellett ahhoz, hogy a versenyhatóságok jóváhagyják a tranzakciót, mintegy 10 milliárd dollárnyi érdekeltségüktől meg kell válniuk.

A tárolóeszközök és megoldások piaca ugyan hatalmas bevételi lehetőséget rejt, azonban szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy különösen a hardveres része, amelyben az EMC erős, igen alacsony profit-kilátásokat tartogat. Persze a Dellnek azért is fontos ez a felvásárlás, hogy erősítse pozícióját a nagy riválisokkal szemben, mint a HP Enterprise, illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezzel a lépéssel egy potenciális vetélytárssal kevesebb lesz, miközben megszerzi annak piacát.

A helyzet azonban még korántsem egyértelmű, ugyanis az ügylet komplexitása miatt tavaly novemberben már olyan hangokat is lehetett hallani, hogy előfordulhat, egyáltalán nem viszik végig a felvásárlást. Erre talán kevés esély van, viszont az könnyen elképzelhető, hogy az akvizíció idén május és október közé tervezett lezárása csúszik majd.

 

Kényelmes hatóságok

Legalább ennyire bizonytalan, hogy mikor sikerül majd lezárni az Egyesült Államok kábelpiacát alaposan átformáló ügyletet, amelynek keretében a Charter Communications megveszi a Time Warner Cable-t (TWC-t). Az 55 milliárd dolláros felvásárlást bonyolítja, hogy a Charter egy másik, tízmilliárdos akvizíciót is megvalósít ezzel párhuzamosan, amellyel a Bright House Networksöt és annak kábelhálózatát szerzi meg. A TWC már jó ideje eladósorban van, korábbi vevőjelöltje, a Comcast azután hátrált ki az üzletből, hogy kiderült, az amerikai versenyjogi hatóságok igen szigorú feltételek mellett engedélyeznék csak.


 

Nos, ez érthető is volt, hiszen a legnagyobb és a második számú kábelcég fúziójáról lett volna szó – mintha a UPC Magyarország és a Magyar Telekom kábeles üzletága összeolvadna –, a Charter esetében viszont inkább az eredmény lesz érdekes. A két akvizícióval ugyanis a második legnagyobb kábelcéggé válik a társaság az Egyesült Államokban, és például a tévé-előfizetők számában igen közel kerül a Comcasthoz.

A felvásárlási terv tavaly májusi bejelentésekor abban bíztak a két cég vezetői, hogy még 2015-ben lezárhatják az ügyletet, azonban az amerikai versenyjogi hatóságok finoman szólva sem kapkodtak, így például csak szeptemberben indult el egy olyan folyamat, amelyre elvileg 180 nap áll rendelkezésre. Sőt, november végén kiderült, hogy egy kaliforniai meghallgatást, amely a tranzakció engedélyezéséhez szükséges, csak májusban tartanak meg, így akár júniusig is elhúzódhat az ügy, ha nem jön közbe újabb váratlan fordulat.

 

Egyesülő britek

A jelek szerint sokkal könnyebb dolga lesz a BT-nek (korábban British Telecommunications-nek) az Egyesült Királyság legnagyobb mobilszolgáltatója, az EE megvásárlásával, legalábbis ami az engedélyek beszerzését illeti. Az angliai versenyhatóság ugyanis tavaly október végén előzetesen jóváhagyta a szigetország legnagyobb vezetékes- és mobilszolgáltatójának összeolvadását. A végső döntést azonban alaposan elhalasztották, csak lapzártánk utánra, január közepére ígérték, amit azzal indokoltak, hogy még meg kell vizsgálniuk néhány szempontot.

Nos, a 12,5 milliárd fontos ügylet kapcsán több rivális is aggodalmának adott hangot, köztük a Vodafone is – az Egyesült Királyságban a harmadik – jelezte, hogy veszélyesnek tartják az ilyen szintű összefonódást. A BT-nek ugyan már most is van mobil ajánlata, virtuális mobilszolgáltatóként az EE hálózatán keresztül, de a felvásárlással értelemszerűen még kedvezőbb pozícióba kerül, arról nem is beszélve, hogy megszerezve a mobiltársaság hálózatát és frekvenciáit nagykereskedelmi szolgáltatóvá válhat a mobilszektorban is.

Sikamlós, hogy a hírek szerint az EE két tulajdonosa, a német Deutsche Telekom és a francia Orange kisebb részesedést szerez majd a brit távközlési cégben. A tranzakció tavaly februári bejelentésekor azzal számoltak, hogy 2016 márciusában végleg lezárhatják az akvizíciót, és a jelenlegi állás szerint ez reális céldátumnak tűnik.

 

Aktív chipgyártók

Elképesztően izgalmasra sikerült a múlt év a félvezetők piacán is, rengeteg felvásárlást jelentettek be az ágazat szereplői. A Dealogic adatai szerint már tavaly novemberben 100 milliárd dollár fölött volt az ügyletek értéke, ami azért rendkívüli adat, mert 2014-ben egész évben 37,7 milliárd értékű akvizícióról érkezett hír ebben a szektorban. A háttérben valószínűleg az áll, hogy ezen a területen valóban a méret a lényeg, a rendkívül magas fejlesztési és beruházási költségek ugyanis csak egy bizonyos volumen felett teszik kifizetődővé a chipgyártást.

Nem maradt ki a nagy vásárlási lázból a szektor legnagyobb szereplője, az Intel sem, az ágazat egyik legnagyobb akvizícióját jelentették be június elején, amelynek keretében 16,7 milliárd dollárért vásárolták meg az Altera nevű céget, ami többek között az Internet of Things területén erősíti a vállalat pozícióját. Például az okos városok kialakításánál reménykedhetnek komoly megbízásokban. Ez az ügyletet viszont a tervezett időkeretet alig túllépve, 2015. december 28-án sikerült lezárni.

Nem tartanak még itt a lapkagyártó ágazat legnagyobb tavalyi felvásárlásának szereplői. Tavaly május végén jelentették be, hogy az Avago Technologies 37 milliárd dollárért megveszi a Broadcomot. Az Avago főként a vezeték nélküli megoldások, illetve az ipari felhasználásra szánt eszközök piacán van jelen, míg a másik társaság termékei többek között az Apple és a Samsung okostelefonjaiban is megtalálhatók. Az ügylet keretében a vevő 17 milliárd dollárt készpénzben fizet ki, míg a fennmaradó részt Avago részvényekben kapják meg a Broadcom tulajdonosai. A felvásárlás lezárása az első negyedév végén várható, a Broadcom részvényesei november elején hagyták jóvá az ügyletet.