Business

51_szava.jpg
Forrás: ITB
25 éve mobilozunk

Mobilpiaci mérföldkövek

Visszanézve az elmúlt negyed évszázad eredményeit, a magenta vállalat szinte minden lehetséges elsőséget elhozott a magyar mobilpiacról. És ezzel még nincs vége. Jövőbeli terveik alapján sem hajlandók engedni piacvezető pozícióikból.

Idén október közepén volt 25 éve, hogy elindult az első kereskedelmi mobilszolgáltatás Magyarországon. Akkor még táska méretű mobilokkal, és egyetlen mobilszolgáltatóval.

A bázisállomásokat és kapcsolóközpontot az 1988-ban felépített, ma is Budapest harmadik legmagasabb építményének számító, 154 méter magas, Száva utcai távközlési adótoronyban helyezte üzembe a Magyar Telekom Csoporthoz tartozó Westel Rádiótelefon Kft. Ebből a cégből lett később Westel 450, majd Westel 900, aztán T-Mobile, amely végül a Magyar Telekomba olvadt. A Westel sokáig monopolhelyzetben volt a hazai mobilpiacon. 1994-ig kellett várni arra, hogy a már második generációsnak számító 900 MHz-es frekvenciasávon méltó riválisra találjon a Pannon GSM (később Telenor) megjelenésével. Talán ennek is betudható, hogy a Magyar Telekom (és elődcégei) több tekintetben és területen első volt.

 

Magenta múlt

Elsőként küldtek el – még a Westel 900 hálózatán – szöveges üzenetet (1995-ben), elsőként érték el az egymilliós előfizetői számot (2000-ben), s a világon is elsőként vezettek be mms szolgáltatást (2002-ben). Később, már T-Mobile néven, úttörők voltak a hazai wifi-szolgáltatások elindításában, az umts rendszerű (3g) mobilhálózat elterjesztésében, s az országban elsőként a Magyar Telekom kínált triple-pay (tv-internet-telefon) szolgáltatást. Ugyancsak élen jártak a negyedik generációs hálózati technológia tesztelésében, és elsők voltak abban is, hogy 4g/lte szolgáltatást vezettek be kereskedelmi forgalomban Magyarországon (2012-ben).

Ezzel nagyjából el is érkeztünk a jelen korba, ahol épp a 4g hálózat maximalizálása, az ország teljes lefedése zajlik. Úgy számolják, az év végére elérik a 97 százalékos lefedettséget.

 

Jeles jövő

Egy újabb aranyérem, hogy több, független hazai mérés és tesztelés alapján is a Magyar Telekom szélessávú mobilinternet-hálózata érte el a legjobb eredményeket a hazai szolgáltatók közül.

Nos, a magenta arculatú vállalat jelenleg is azon fáradozik, hogy a jövőben is élen járjon az új mobiltechnológiák hazai bevezetésében.

A piaci szereplők közül 2014-ben elsőként indította el a 4g következő lépcsőfokát jelentő lte-advanced teszthálózatát, és az Ericssonnal együttműködve az 5g technológia nemzetközi szabványainak kialakításában is aktívan részt vesz.

Ha minden a tervek szerint alakul, öt év múlva már olvasóink is élvezhetik az ötödik generációs mobilhálózatok előnyeit.