Business

36_www.ask.com.jpg
Forrás: ITB
Matematikaoktatás gamifikációval

Mégis működőképes a közösségi finanszírozás

A januári középiskolai felvételiken is kiderült, még jócskán van javítanivaló a magyar általános iskolai matematikaoktatásban. Ebben segíthet a MathterMinds nevű, hazai fejlesztésű oktatójáték, amely közösségi finanszírozással gyűjtött forrásokat ahhoz, hogy hivatalosan is elismerjék az iskolákban.

Egyre népszerűbbé válik a közösségi finanszírozási forma, a crowdfunding. Célja, hogy az internet segítségével az emberek anyagilag támogathassanak egy általuk (remélhetően) kedvelt terméket. Ez lehet egy film, könyv, tudományos kutatás, vagy innováció, de startup-cégek is szereznek így ismeretséget terméküknek. A támogatásért mindig kapnak is valamit a finanszírozók, legtöbb esetben a termék kedvezményes megvásárlását vagy elővásárlási jogot.

Egyébként a crowdfunding nem új, hiszen már a XVII. században is nyomtattak ki így könyveket, így kerültek a támogatók fel a könyvek első oldalaira. De sokan nem tudják, hogy a new yorki Szabadságszobor is közösségi finanszírozásban készült el: 1884-ben Joseph Pulitzer 100 000 dollárt gyűjtött össze rá az újságjával, a kampány során 125 ezren adtak kisebb-nagyobb adományt. Sajnos, az elmúlt években több botrány is kísérte ezt a finanszírozási metódust, mind az IndieGoGón, mind a Kickstarteren volt látványosan elhasalt projekt, így kissé megkopott a fénye.

De szerencsére a matektanulást forradalmasító MathterMindsra a kijelölt idő alatt sikerült összeszedni a pénzt: 107 százalékos támogatottságot szereztek a Kickstarteren, így a kitűzött cél megvalósult, szabad utat kapott a Családi Csomag I. gyártása. Sőt, a beígért 30 kártyacsomagnál jóval többet is bele tudnak tenni a csomagba, amelynek így az óvodai nagycsoporttól a harmadik osztály elejéig megfelel a tartalma a matematikaoktatás követelményeinek.

 

Izgalmas is lehet a matematika

Sokunk számára negatív élményeket hozhat elő a matematika, amikor a kisiskolás emlékeit felidézi. Ha jó volt a tanítója, akkor élvezte ezeket az órákat, de lehet, hogy egy életre megutálta. Pedig matematika mindenhez kell, ma már a mindennapi életünk során is nap mint nap találkozunk vele, ha nem is tudatosítjuk, az okostelefonok sem működnének nélküle.

A gamifikáció diadala

A MathterMinds olyan tanulási forma, amely családban, iskolai mikrocsoportokban játszható játékokra épül. Segíti a gyerekek személyes és szociális képességeinek fejlődését a matematika tanulása mellett, terveznek belőle táblagépes változatot is.

A megszokottól más elvárásokat és képességeket igényel, nemcsak a gyerekektől, de az oktatóktól is. A tanulók az első osztálytól a negyedik osztály végéig szükséges matematikai tudást sajátíthatják el így. A teljes tananyag bele van építve.

A MathterMinds módszere sokakat meggyőzött arról, hogy ezt az elvont tárgyat vonzó és játékos formában is lehet oktatni, amit a gyerekek is sikerélményként élnek meg.

Gondoljunk most arra, mekkora kihívás lehet tanári szemmel ezt a tárgyat tanítani, felkelteni a kisiskolások figyelmét minden órán a számok elvont világa iránt. Egy pécsi általános iskolában Auth Andrea megpróbálta ezt a sziszifuszi feladatot játékosan, gamifikációval, az új pedagógiai módszerrel megoldani, hiszen a hagyományos, poroszos oktatási módszerek csődöt mondtak. Különösen nagy kihívás volt ez ott, hiszen hátrányos helyzetű és speciális bánásmódot igénylő gyermeknek kellett a matematikát oktatnia.

A forradalmi ötlet az volt, hogy kártyajáték formájában kedveltesse meg a tananyagot a gyerekekkel, ne magolniuk kelljen, hanem játékosan sajátíthassák el. Így azokat a gyerekeket is bele lehetett vonni az órai munkába, akik eddig az oktatás hagyományos menetéből kivonták magukat, sőt, diszkalkuliásnak minősített gyermekeknél is működött a módszer.

A prototípus a huszonegyezés (Blackjack) szabályaira épül, ez a játék bonyolódik a tananyagnak megfelelően (mínusz számok, osztás és szorzás, mértékegységek és átváltásuk, törtek stb.). A MathterMinds fokozatosan építette magába az ismert társas- és kártyajátékok szabályait, azokat a tananyagra szabva és módosítva. Nem kell extra tudás hozzá a tanulóknak, ismerik az alapelveket, hiszen mindenki játszott ezekkel már.

Az anyag az általános iskola első négy osztályának tananyagára épül, hatékonyabban és eredményesebben mélyíti el a matematikatudást. Ezzel a módszerrel sokkal egyszerűbben lehet alapozni felső tagozatban is, a gyerekek nem számok elvont, bonyolult halmazát és nehéz képleteket látnak, hanem játszva tanulnak, a matematika végre élvezet lesz számukra.

 

Magyar történet, nemzetközi sikerrel a végén

2010-re a Pécsi Tudományegyetem is fantáziát látott benne, Arató Ferenc, a PTE Neveléstudományi Intézet munkatársa is csatlakozott a projekthez, és az egyetem innovációs pályázatán 1 millió forintot nyertek, hogy végre terméket készíthessenek a találmányból.

A sors közbeszólt, Hoffmann Rózsa oktatási reformja gátolta meg a MathterMinds szélesebb körben való elterjedését. 2012-re készült el az iskolai változat „Lapot kérünk!” néven, de a tankönyvpiac államosítása ellehetetlenítette a projektet, bár elkészült belőle ezer példány, a piaci terjesztése elmaradt.

Auth Andrea és Arató Ferenc nem adták fel, a mára divatossá vált crowdfoundinggal próbálkoztak tavaly decemberben. A közösségi finanszírozást nem a kényszer szülte, több EU országban is sikeresen „házaltak” a találmányukkal. Közben csatlakozott hozzájuk egy marketinges munkatárs is: Kelemen Zoltán. A Kickstarter-kampány célja egy családi verzió, vagyis létrehozták az eredeti kiadás kistestvérét, hogy bevezessék az európai piacra. Egy hónap alatt a célösszeg 107 százaléka, mintegy 20 ezer angol font gyűlt össze a támogatóktól.