Business

50_Daro_czi_Zolta_n.jpg
Forrás: ITB
Skype-olás a nyelvtanárral

Márpedig létezik hatékony nyelvoktatás!

A legtöbb nyelvoktatási módszer meggyőző ígéretekkel édesgeti magához a nyelvet tanulni vágyókat, akiket írott szövegek segítségével próbál tanítani. Ezzel a beidegződéssel szakított a DynEd, beszéd alapú módszertanával új dimenzióba emelte a nyelvtanulást. A módszer sajátosságairól Daróczi Zoltán oktatási menedzserrel beszélgettünk.

– Hogyan kezdődött a DynEd története?

– Régóta ismert tény, hogy a nyelvoktatásból az a rész hiányzik leginkább, ami a legfontosabb, ez pedig az aktív beszéd. A nyelvtanulás természetes útja, hogy a gyermek  hallja és visszaismétli, amit mondanak. A DynEd sikere éppen abban rejlik, hogy a szöveg alapú oktatást beszéd alapúra cserélte. 1987-ben nyelvtanárok, nyelvészek, neurobiológusok és szoftverfejlesztők segítségével a világon elsőként fejlesztettünk ki olyan tanfolyamot, amellyel szövegek nélkül, kizárólag beszéd alapon tanítja az angol nyelvet.

– Mi a jó abban, ha egy szoftverrel diskurálok?

– Ez egy olyan online oktatási módszer, amelyhez mindig jár hús-vér tanár is. A számítógép következetességét, logikusságát ötvözi az oktatói támogatással, motiválással. A szoftver biztosítja a tanuláshoz elengedhetetlenül szükséges, rengeteg gyakorlási lehetőséget is.

– Ezt úgy kell elképzelni, hogy számos nyelvtanárral kötnek szerződést, hogy részt vegyenek az oktatásban?

– Pontosan. Certifikált oktatóink vannak, akik elsajátították a DynEd módszertanát. Kapunk tehát egy olyan nyelvtanfolyamot, amelynél a gyakorló részt szoftver segítségével végezzük, az alkalmazó részt pedig tanárral.

– Utóbbi személyes találkozást igényel?

– Két lehetőség van. Az egyik, amikor csoportban tanul valaki, ekkor személyesen találkozhat a tanárral, jellemzően az iskolában. Egyéni oktatásra pont jó a Skype, előre egyeztetett időpontban, általában kéthetente.

– Ha jól értjük, akkor van felnőtteknek és gyerekeknek szóló DynEd?

– Igen. A DynEd 6 éves kortól mindenkinek szól. Több mint 15 tanfolyamunk van, két fontos vonulattal: az egyik az iskolai DynEd tanulóknak, életkor és tudásszint alapján eloszló csomagokkal. A másik a felnőtt DynEd, amely 16-18 éves kortól elkezdhető oktatási csomagokat kínál.

– Nyelvvizsgázási lehetőséget is biztosítanak?

– Kétféleképpen is. A DynEden belül mindenféle plusz költség nélkül lehetőség van akkreditált nemzetközi nyelvvizsga letételére. De a DynEden belül külön tanfolyamon felkészülhetünk minden más nyelvvizsgára is.

– Mennyi idő alatt lehet eljutni oda, hogy megkíséreljen a tanuló egy nyelvvizsgát?

– Nulla angol nyelvtudásról indulva 360 óra, vagyis napi egy óra tanulással számolva egy év alatt eljuthat oda a tanuló, hogy az európai nyelvvizsga kritériumokban meghatározott B2 szintre jusson. Ez a hagyományos módszerekkel 1200-1500 óra.

– Felnőttek esetén inkább magánszemélyek vagy cégek veszik igénybe a módszert?

– Jellemzően vállalatok érdeklődnek. Sok felnőtt munkavállaló – jellemzően például az it-szektorban – már jól tud angolul, naponta dolgozik írott szövegekkel. A beszéddel azonban nehézségeik vannak, mivel csak írásos alapon nem lehet megtanulni a beszédet. A DynEd beszéd alapú oktatása pontosan nekik szól, azt nyújtja, amire valóban szükségük van.