Business

41__1644rk.jpg
Forrás: ITB
Kapcsolatépítés felsőfokon

Irány a CES!

Együttműködik az itbusiness az Amerikai Nagykövetség Kereskedelmi Irodájával. Ennek köszönhetően magyar informatikai szakemberek, üzletemberek utazhatnak ki és kapnak tiszteletjegyet a januári CES-re. Az együttműködés jelentőségéről beszélgettünk Dale Wrighttal, a nagykövetség kereskedelmi tanácsosával.

– Hogyan segítheti a Kereskedelmi Iroda magyar üzletemberek kiutazását a CES-re?

– A CES már évek óta az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium International Buyers Program (IBP) nevű kezdeményezésén belüli rendezvény. Ezért a kiállítás szervezői vállalják, hogy ingyenes részvételt biztosítanak az irodáink által regisztrált külföldi üzletembereknek, akik szabad a bejárást nyernek a nemzetközi üzleti társalgóba, ahol megbeszéléseket tarthatnak. Az USA-ban és külföldön dolgozó kereskedelmi szakértőink személyes találkozókat is tudnak szervezni a Kereskedelmi Iroda (CO) által szervezett IBP-delegáció tagjai számára az amerikai kiállítókkal.

– Hogyan tudják előmozdítani a kapcsolatépítést a magyar és amerikai vállalatok, üzletemberek között?

– A CO adatbázisában több ezer amerikai vállalkozás szerepel. Minden államban működtetünk egy vagy több helyi irodát. Itteni szakértőink össze tudják hozni a magyar vállalatokat a megfelelő amerikai partnerrel. Ilyen „partnerkereső” szolgáltatást az IBP programban is kínálunk.

Az új külpiacokon, például Magyarországon megjelenni kívánó amerikai cégek számára kiterjedt „export assistance center” hálózatot működtetünk az Egyesült Államokban. Az érdeklődő amerikai vállalkozás bemegy a legközelebbi ilyen irodába, esetleg közvetlenül keresi meg a külföldi nagykövetséget. Mi körülbelül másfél hónap alatt feltérképezzük számára a lehetőségeket, szakértőink felveszik a kapcsolatot a lehetséges magyar cégekkel, bemutatják az amerikai vállalatot, és ha mutatkozik érdeklődés, megszervezzük a találkozót.

– Miért fontos a szorosabb kapcsolat a magyar ict-szektorral?

– Az infokommunikáció gyakorlatilag minden országban az egyik legfontosabb iparág, Magyarország sem kivétel. Ez a szektor a növekedés és az innováció motorja. Ezen csak lendíthetünk azzal, ha segítjük, hogy az amerikai és magyar ict-cégek egymásra találjanak.

– Miért jó ez a megoldás a CO-nak, az üzletembereknek?

– A CO az amerikai adófizetők pénzéből működik, tehát el kell érnünk kitűzött céljainkat. A legfontosabb, hogy bővítsük az amerikai vállalatok üzleti lehetőségeit a nemzetközi piacokon. Van is mivel büszkélkednünk: évente több milliárd dollárnyi külkereskedelmi forgalom keletkezik közreműködésünkkel. A kialakuló kapcsolatok felpezsdítik az üzleti életet mind az Egyesült Államokban, mind külföldön. A kereskedelem világszerte javítja az üzletmenetet, ami több és jobban fizető munkahelyet eredményez, ez pedig hozzájárul a gazdasági növekedéshez.

– Milyen vállalkozások nyerhetnek a legtöbbet a CES-en való részvételből?

– Noha alapvetően fogyasztókra orientált kiállítás, számos szektor profitálhat a részvételből. A lista hosszú, de az informatikai megoldásokat egyre nagyobb arányban alkalmazó autóipari, audiovizuális, biztonsági vagy szórakoztató elektronika szektorokban működő vállalkozások számára kihagyhatatlan a CES.