Business

41_cellmining.com.jpg
Forrás: ITB
Sikeres VoLTE teszthívás

Hanghívás hamarosan 4G-n is

Sikeresen tesztelte a VoLTE technológiát mobilhálózatán a Magyar Telekom. A megoldás gyorsabban felépülő és jobb minőségű hanghívásokat ígér az előfizetőknek és csökkenthető karbantartási költségeket a szolgáltatóknak.

A folyamatosan elérhető, egyre nagyobb sávszélességű mobilhálózatok, a mind többet tudó, számos érzékelőt magukba foglaló mobilkészülékek korában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mi is volt a mobil elsődleges funkciója: a beszélgetés, a hanghívás. Bár az infrastruktúra és a készülékek folyamatos fejlődésével a hanghívások minősége is sokat javult az elmúlt években, a fejlesztések fő csapásiránya nem ez volt.

 

Becsomagolt hangok

A mai LTE (4G) hálózatokon némiképp „mostohagyereknek” minősülnek a hanghívások. Az LTE kimondottan a minél gyorsabb mobil adatkapcsolatokhoz lett fejlesztve: teljesen egészében IP alapú, csomagkapcsolt hálózat, hasonlóan a vezetékes internethez. Ez viszont azt is jelenti, hogy a hagyományos módszerekkel nem lehet rajta hanghívásokat indítani. Így a 4G-s adathasználatra képes telefonok egy hívás indításakor átváltanak a közelben lévő 3G (esetleg 2G) hálózatokra. Egyszerre azonban csak egyféle hálózat használható, így ilyenkor az esetleg folyamatban lévő 4G adatkapcsolatok is „visszaváltanak” a lassabb 3G-re.

A megoldást már megtalálták a mérnökök, a technológia neve Voice-over-LTE (VoLTE). Némi leegyszerűsítéssel élve, úgy működik, mint az internetes telefonszolgáltatások: a hangot is adatcsomagokká alakítja, így könnyedén továbbíthatja az IP-hálózaton, ez esetben a 4G mobilhálózaton.

Számos előnnyel jár az előfizető számára, ha a hanghívások is megmaradnak a 4G hálózaton. Először is, érezhetően lecsökken a kapcsolás időtartama, vagyis másképpen fogalmazva, a túloldalon hamarabb kicsörög a telefon. A VoLTE-nek köszönhetően még tovább javul a hívások hangminősége és hívás közben is lehetőség lesz a 4G sebességű adatkapcsolat fenntartására. A modern, de sokat fogyasztó okostelefonok világában az sem mellékes, hogy a 4G-n indított hívások a telefonok akkumulátorát is jóval kisebb mértékben terhelik meg.

Kijut az előnyökből a szolgáltatóknak is. Csomagkapcsolt módban adott frekvenciatartományban kétszer annyi hívás továbbítható, vagyis hatékonyabban kiaknázhatóak a hálózatok. Végső soron pedig a legnagyobb megtakarítást azzal érhetik el, ha leszerelhetik a 2G hálózatokat, amelyeknek fenntartására így nem kell a továbbiakban költeni.

 

Egy lépéssel közelebb

Nem véletlen, hogy a szolgáltatók is nagy fantáziát látnak a technológiában, és gőzerővel dolgoznak a bevezetésén (a globális helyzetről lásd grafikonunkat). Magyarországon elsőként a Magyar Telekom demonstrálta működés közben a VoLTE technológiát, stílusosan a Távközlés Világnapján, május 17-én. Az első nyilvános teszthívást Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója indította el, aki Walter Goldenits-et, a társaság műszaki vezérigazgató-helyettesét hívta fel.

Utóbbi kiemelte: a VoLTE lehetővé teszi az előfizetőknek, hogy a telefonbeszélgetések során is élvezzék a 4G hálózat összes előnyét, a nagyobb sebességet és csúcsminőséget. A Magyar Telekom 4G hálózata jelenleg az ország lakosságának 97 százalékát fedi le, és 2725 településen érhető el. Az egyéb fejlesztésekről Christopher Mattheisen elmondta, hogy idén több mint félmillió új háztartásba építi ki önerőből a nagysebességű vezetékes internetkapcsolatot a Magyar Telekom; május közepéig ebből 170 ezer már meg is valósult.

A VoLTE kereskedelmi bevezetéséről viszont szűkszavúan nyilatkoztak a Telekom illetékesei. Csupán annyit árultak el, hogy azt minél hamarabb szeretnék megtenni. Az már nem derült ki, hogy ez még az idei évet jelenti-e, mint ahogy egyelőre arra sem adtak választ, hogy a VoLTE külön szolgáltatásként lesz-e elérhető, vagy beépül a normál előfizetésekbe. A megoldás terjedését egyébként némiképp gátolja, hogy egyelőre csak bizonyos készülékek támogatják a VoLTE-t, és egy sikeres 4G adathíváshoz mindkét fél készülékének alkalmasnak kell lennie a technológia kiszolgálására.


A VoLTE globális terjedése


201420152016
VoLTE-t kínáló szolgáltatók 16 50 100
VoLTE-előfizetők száma (millió)50150 300