Business

46_CX_Deck_43.jpg
Forrás: ITB
Jótékonykodik a Facebook. Tényleg?

A szegények internete

Az ENSZ felmérése szerint a világ népességének 57 százaléka nem rendelkezik internethozzáféréssel. A Facebook internet.org kezdeményezésének pedig az célja, hogy ezt a Föld szegényeinek a világ eldugott pontjain is biztosítsa. Kissé öncélúnak tűnik a projekt a cég eddigi működése és habitusa ismeretében. Mit is akar Mark Zuckerberg valójában?

Sokan már a netsemlegesség megszűnéséről beszélnek, és hogy már rég elveszítettük a digitális szabadságért folytatott harcot, hiszen az internet csupán egy, cégek által központilag irányított látszatdemokrácia.

Közben a digitális világ (a számítógépekben gazdagabb felén) túltelített, lassan végleg elfogynak ip-címek, új piac és felhasználó csak ott található, ahol nem is hallottak még eme műfajról, vagy csak korlátozottan éri el őket a homo sapiens legnagyobb találmánya.

Jelenleg 3 milliárdnyian interneteznek a Földön. Még kettőnek szeretné Mark Zuckerberg az internet csodáját eljuttatni egy szép új világ ígéretével.

 

Facebook az űrből

Innen sasol a Facebook

Az Aquila, (sas) nevű, drón négypropelleres, 450 kilogrammos, de a szárnyainak fesztávolsága egy Boeing 737-esével egyenlő. Napenergia segítségével a tervek szerint három hónapig maradhat fenn egyfolytában. 20-30 kilométeres magasságban és 3 kilométeres sugárban tud szórni 10 gigabit sávszélességű netet. Néhány technikai problémát még meg kell oldani, például hogy saját magán kívül a hálózati berendezések hordozására kis képes legyen.

Együttműködési megállapodást kötött a Facebook a francia Eutelsattal, hogy Amos-6 típusú műholdakkal biztosítsák az internet.org elérését Afrika szubszaharai területein 2016 második felétől. 2015 végére 100 országba fog eljutni az internet.org, amit a meglévő helyi mobilszolgáltatókon keresztül. A gyakorlatban ez az adott ország legnépszerűbb portáljai, a Wikipedia és a Facebook elérését jelenti akkor is, ha az illetőnek nincs adat az előfizetési csomagjában.

 

Ilyen lesz

Indulásakor korlátozott partnerekkel és szolgáltatókkal dolgozott az internet.org. Nemrég vált nyílt platformmá, és nyitották meg a szélesebb közönség számára: bárki csatlakozhat, ha betartja a játékszabályokat. Zuckerberg ezt a lépést folyamatos támadások után lépte meg. A projektet folyamatosan vádolták a netsemlegesség korlátozásával, mivel csak 38, általuk preferált weboldalt engedélyeztek. Tiltották még a voip telefonálást, a Flash tartalmakat, a fájlküldést, és a videók, nagy felbontású fotók sem kívánatosak a csatlakozók alkalmazásaiban a sávszélességigény kordában tartása végett. Legyenek az appok okostelefonra optimalizáltak, ne legyen bennük JavaScript, SSL és HTTPS sem. A weboldalakat 2g hálózatokra tervezzék, és kompatibilisnek kell lenniük az internet.org alkalmazásával és az Opera böngészővel. Legyenek bennük külső hivatkozások is, hogy az internet megismerésére ösztönözzék a felhasználókat. Minden adott tehát, hogy a harmadik világban is jusson mindenkinek az internet nagy tortájából, legalább egy kicsi.

 

A gyanakvás árnya

A Geopoll felmérései szerint a jelenlegi 1,4 milliárd Facebook felhasználóból több milliónyian keverik a közösségi médiás szolgáltatást magával az internettel: Nigériában például 9, Indonéziában 11 százalékos arányban, nem is lépnek tovább külső linkekre sehova. Ha tömegek jelennek majd meg az internet.org felületén, valójában egy zárt, kereskedelmi hálózaton tevékenykednek, és ennek a szabályai szerint kell viselkedniük. Nem beszélve arról, az adott országok cégeinek, valamint állami szerveinek is kötelező lesz e felületen megjelenniük teljes mellbedobással.


Idővel felnő egy új generáció, amely csak az internet.org-ot ismeri, számukra ez jelenti az internetet. Mi más ez, ha nem digitális röghöz kötés? Közben a világ másik fele pedig már a virtuális valóságban működő Facebookban tölti ideje legjavát az előjelzések szerint.

 

Nincs ingyen ebéd

Bármennyire is humanitáriusan érvel akár maga Zuckerberg, a Facebook nem non-profit projekt, és nem is lesz az soha. Előbb utóbb fizetni kell majd a prémium szolgáltatásokért. Dave Wehner, a Facebook pénzügyi igazgatója el is szólta magát: ha mindenkit összekötnek a világon, abból idővel profitálni is szeretnének.

Az is tény, hogy aki szegény, az valószínűleg nem használ internetet manapság. Attól, hogy biztosítjuk számára az ingyenes hozzáférést, még nem fog megváltozni radikálisan az anyagi helyzete. Ugyan a Facebook célja az, hogy a digitális szakadék betemetésével jobbra fordítsa milliók sorsát, és bármennyire őszintének tűnik is Zuckerberg, az internet.org megvalósítása több kínos és megoldandó kérdést vet fel, mint amennyit megold.