Business

30_balint_karola_2.jpg
Forrás: ITB
Magyar lány sikere Amerikában

5000 dollárt ért az app ötlet

Még nincs 20 éves, de reméljük, mire átlépi a második x-et, mi is a díjnyertes ShopMappel fogunk vásárolni. Bálint Karola májusban elhozta Arizonából az Oracle ötezer dolláros különdíját az Intel innovációs diákversenyén, mi pedig megkérdeztük, hogyan tovább.

Az ötlet egyszerű, a megvalósítása már nehéz. Adott egy fiatal lány, aki szerint túl sok időt töltünk bevásárlással. Az áruk keresgélését könnyen kivédhetnénk, ha egy mobilalkalmazás a bevásárlólistánk alapján vezetne bennünket az áruházban, természetesen a legoptimálisabb útvonalat használva. Ha nincs előre megírt listánk, elég lenne kiválasztani a keresett terméket, az app segítségével máris láthatnánk a hozzá vezető leggyorsabb utat. Az ötletgazda, Bálint Karola még középiskolásként fejlesztette az alkalmazást, azóta már programtervező informatikus szakos egyetemista. Idén a Magyar Innovációs Szövetség őt és a hazai diákverseny első helyezettjét delegálta az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) világversenyére, itt 1700 másik fiatallal versenyeztek a díjakért. Bevásárlós alkalmazásával, a ShopMappel Karola elhozta az Oracle Academy különdíját. Az okos iskolák mellett az is fontos, hogy a diákok otthon is képezzék magukat az internet segítségével.

 

– Jól hangzik, hogy az interneten tanultál meg programozni, ez tényleg így volt?

– Inkább úgy mondanám, hogy a programozás alapjait a tanáraim megtanították az informatika órákon és szakkörökön, emellett az interneten is képeztem magam. Annak néztem utána, amit a szakkörökön azért nem tanultunk, mert kevés volt az érdeklődő.

– Mennyi idő alatt fejlesztetted le az alkalmazást?

– Körülbelül egy év volt. Valójában a munkafolyamat közben tanultam meg, hogyan kell felépíteni egy alkalmazást, ezért tartott sokáig. Kikötés volt, hogy az eredeti alkalmazással kell az amerikai versenyen is részt venni, nem lehetett menetközben fejleszteni, pedig már kitaláltam, hogyan bővíteném tovább.

– Sejtetted a különdíjat vagy váratlanul ért?

– A versenynapon bármikor jöhettek a különdíjas zsűrik is. Engem ketten kerestek meg, az Oracle rögtön az elején. Láttam rajtuk, hogy tetszik a projekt, nagyon megörültem, később viszont észrevettem, hogy másokhoz is odamennek, és persze más projektek is nagyon tetszettek nekik. Akkor már nem voltam biztos a sikerben. Amikor a díjátadón kimondták a nevem, attól féltem, rosszul hallok.

– Neked melyik alkalmazás tetszett a legjobban?

– Azokat tudtam jobban megnézni, akik mellettem voltak. Volt például egy lány, aki olyan appot fejlesztett, amely járás alapján próbálja beazonosítani a mobil gazdáját, ha az a nadrágzsebében tartja a készüléket.

– Hol tart most a ShopMap? Az ötezer dollár elég lesz arra, hogy letölthetővé váljon?

– Még gondolkodom, hogyan tovább. A verseny nagy lökést adott, de kérdés, érdekli-e az üzleteket. Ez a legnehezebb, mert az appot akkor lehet használni, ha az adott bolt adatbázisát használhatom hozzá. Felmerült, hogy a vásárlók is feltölthetnék a bolt térképét vagy kínálatát, de nem akarom megkerülni az üzleteket, és ez a megoldás amúgy sem lenne megbízható.

– Nincs érdekütközés az app és az üzletek között? Nekik az a jó, ha minél nagyobb útvonalon járjuk be a boltot.

– A boltoknak nem az az érdekük, hogy sokáig kóvályogjunk, hanem az, hogy minél többet vásároljunk. Az app csupán másik lehetőséget mutat a vásárlásra. Nem azért van, hogy kevesebbet vásároljunk, hanem azért, hogy mindent megvegyünk, amire szükségünk van, de azt a legrövidebb idő alatt. Ha az alkalmazás népszerű lenne, a vásárlók szívesebben mennének olyan boltba, ahol használni tudják. Ráadásul tovább lehetne fejleszteni, az akciókról is adhatna tájékoztatást útközben, vagy eltárolhatná a személyes vásárlási szokásainkat, ennek alapján ajánlhatna termékeket.

– Ha valamelyik üzletlánc magának szeretné az appot, rábólintanál?

– Az eredeti gondolatom az volt, hogy minél több üzletben lehessen használni. Azóta már rájöttem, ez nem túl reális elképzelés, de valamilyen formában mindenképpen szeretném. Ha egy üzlet azt mondaná, érdekli és csináljuk meg, újra kellene fejleszteni, de örömmel fogadnám. Kicsit egyedül vagyok még vele. Igaz, felkerestek többen is, külföldről is, és azon is gondolkodtam, hogy meglévő startuppal működnék együtt. Vagy én magam gyűjtenék egy csapatot.

– A magyarországi Oracle megkeresett már?

– Még nem.

– A történeted jó példa arra, hogy lányok is lehetnek programozók. Hány lány van az évfolyamotokban?

– Nagyon kevés. Az viszont ritka, hogy negatív megkülönböztetés érne, persze már volt rá példa, hogy valakinek meséltem az appról, és nem hitte el, hogy én fejlesztettem. Nem hitte el, hogy egy lány is tud programozni.