Trendfigyelő

22_qz.com.jpg
Forrás: ITB
A zene forradalma

Tényleg bátorság a jackdugó elhagyása, vagy egy remek üzleti terv része?

Száműzve lett az új iPhone 7 mobilokról az ipari sztenderd 3,5 milliméteres jackaljzat, helyette az Apple saját Lighting és Bluetooth megoldására kötelezi a felhasználóit. Bár az almás rajongók is megütköztek ezen, kénytelenek elfogadni. Sokak szerint ez egy remek üzleti terv része, jövőre ugyanis új, drótnélküli hálózati megoldással rukkol elő a cég.

A vezeték nélküli opció tényleg kényelmesnek ígérkezik, persze akkor, ha univerzális szabvánnyá növi ki magát. Már az Android platformon is próbálkoztak ilyen megoldással, a Lenovo Moto Z és a Le Eco az USB-C porttal, mint univerzális csatlakozóval rukkoltak elő. De hogyan működik mindez a gyakorlatban?

 

Forradalom vagy üzlet?

Az iPhone 7 kapott egy átalakítót, amellyel a Lighting csatlakozóra egy jackdugót tudunk csatlakoztatni, hogy az átmenetet azért átvészeljék a felhasználók, mivel ma még ez a fajta fülhallgató az elterjedt. Az új, drótnélküli almás füles pedig pluszköltségekbe kerül, és nem biztos, hogy mindenkinek beválik ez a megoldás. Sokan megkérdőjelezik, hogy az Apple tényleg hisz a drótnélküli forradalomban, mondván, inkább csak a piacot szeretné átszabni az új ipari sztenderd megteremtésével. Vagyis a cél az, hogy ő diktálja a legújabb trendeket, és élharcosként piacvezetők legyenek.

Mindenesetre bátor lépés volt. A felhasználók az új iPhone-nal mindenképpen prémium terméket kapnak, és ebben a termékkategóriában a kényelem a legfontosabb. Nyilván mások lemásolják majd az ötletet, és megannyi Bluetooth-os megoldás kerül hamarosan a piacra. Másrészt a Lighting csatlakozó az audiofil réteget is megcélozza, hiszen nem kétséges, hogy sokkal jobb átvitelt eredményez, mint az analóg jackdugós megoldás. A minőségre pedig sokat hajlandó áldozni az igényes felhasználó.

Az analóg audiocsatlakozó helyett amúgy az Apple a Taptic Engine rezgőmotort tette a hardverbe – ez az, amely az új, nyomásérzékeny Home gomb működéséért felelős. Az viszont hab a tortán, hogy a hangszóró lyukak már csak dizájnelemként funkcionálnak, nem továbbítanak hangot, legalábbis az iFixit erre a megállapításra jutott, amikor szokás szerint szétszerelték a zsír új iPhone-t. Érdekes, hogy a legtöbb felhasználót az zavarja a Lighting csatlakozóban, hogy nem lehet vele egyszerre zenét hallgatni és tölteni a telefont – nyilván a vezeték nélküli AirPods lesz erre a megoldás. Igaz, ez minden audiofilnek megéri, mert kapott egy saját, W10-re keresztelt chipet is, amely egy halom extrát ígér: Siri-használat (intelligens személyi asszisztens és tudásnavigátor), és lézeres szenzor figyeli, mikor tesszük a fülünkbe az eszközt. Viszont csak öt órát bír, sajnos (ezt is úgy, ha csak zenét hallgatunk vele), ez pedig egy újabb kütyü töltését jelenti. Feledékeny embereknek sok kellemetlenséget okozhat.

 

DRM mindenekfelett

A másik, földhöz ragadtabb megoldás szerint semmi másról nincs szó, mint a másolásvédelem (DRM) kiterjesztéséről, valamint legyőzni a svéd Spotify-t, a legnagyobb vetélytársat a streaming médiás piacon, és a konkurens audiokiegészítő-megoldásokban lévő piacot is az új technológiára kötelezni. Az Apple Music egyre jobban terjed, az Androidos mobilokon is sikerrel megjelentek – a Spotify-nak 30 milliónyi felhasználója van, az Apple 10 milliónál tart. Egy ilyen drótnélküli megoldás piacvezetővé teheti az Apple Lighting szabványt. Nincs fizikai csatlakozó, csak a Bluetooth vagy egy külső headset és az AirPlay működik, vagyis sokkal egyszerűbben lehet ellenőrizni a jogtiszta tartalmakat. Ha tényleg vezető akar lenni az almás cég, akkor ez volt a legjobb üzleti döntésük, mert zenei prémium minőséget nyújtanak a technológiával, ami a Spotify esetében csak a Premium szolgáltatásukra előfizetőknek dukál.

Míg az audiokábel pofon egyszerűen működött (csak rákötötte az ember egy iPhone-ra), addig a Lighting port egészen másként működik, az Apple licenc díjat kér érte, ha valaki ilyen eszközt szeretne forgalmazni. A kanadai író, újságíró, blogger Cory Doctorow már meg is jósolta, hogy a nagy zenei tartalomgyártó cégek csak kamatoztatni tudják ezt a megoldást, a jogdíjak (vagyis a DRM) sokkal egyszerűbben behajthatók és érvényesíthetők. Tulajdonképpen a zenei minőséget kell megfizetni, ezért pedig sokan fizetnek szívesen manapság. Igaz, a drótnélküli technológiát is ki lehet játszani. Mindenesetre az Apple jövőre új, vezeték nélküli megoldásokat is kilátásba helyezett, ezzel a Lighting-csatlakozós, radikális döntéssel tényleg forradalmat hozott. Meg sokaknak bosszúságot, de minden kezdet nehéz, nyilván követni fogják mások is a megoldást, a felhasználó pedig idővel megszokja a dolgot.

 

A jackdugó még nem kerülhető ki

Érdekes kérdést vet fel az is, hogy az ipari audio-megoldásoknál a jackdugó kötelező ismérv volt (lásd mikrofonok, IRig Mic és hasonszőrű társai), és megannyi ipari szenzor is erre a csatlakozóra épült (például orvosi ultrahangos szondák, gyökérkezelő és egyéb IoT megoldások). Végiggondolta mindezt az Apple? A Lighting-jackdugós, adapteres megoldás a mindennapi életben nem működőképes (ha rövid kábelen csatlakozik a szonda, nem stabil az eszköz). Nyilván a Lighting-csatlakozós megoldások is hamarosan kaphatók lesznek, de a bevált eszközt nem szívesen cseréli le a napi rutint végző ipari felhasználó. A minőség valószínűleg meggyőzi majd az új iPhone felhasználókat. Egy-egy almás termék nagy népszerűségnek örvend, a 6-os sorozat árazása is már arra sarkallja a cégeket, hogy váltsanak erre a megoldásra, az iPhone 7 specifikációja is erre készteti az embereket.

Persze az Apple több vasat tart a jackdugótlanítás bevezetésével a tűzben, a drótnélküli technológia a jövő záloga. Mivel prémium a termék, amit forgalmaznak, bizonyos körökben eleve sikerre van ítélve. Nem egyik napról a másikra terjed majd el, de a kritikus tömeg elérése után ipari sztenderddé válhat. Különösen, ha egyre több gyártó fog csatlakozni a megoldáshoz, és elfogadja az Apple új diktátumát.