Trendfigyelő

20_BioSec_szkenner.jpg
Forrás: ITB

Szlovákia is a vénaszkenner mellett döntött

Átadták a Szlovák Igazságügyi Minisztériumban a „BS Log in” nevű biometrikus, windowsos beléptető rendszert, amelyet a magyar BioSec vállalat fejlesztett.

Európában elsők között a szlovák igazságügyben vezették be a BioSec Windows beléptetőt. A BioSec Log in® megoldása 500 számítógépen 1000 felhasználó számára biztosít kényelmes, mégis páratlanul biztonságos azonosítást a jogosultságkezelést biztosító Active Directoryval integrálva. Csak a kezünkre van szükség a számítógépbe való belépéshez.

2015-ben elkezdődött a szlovák igazságügyi minisztériumban egy IT-modernizációs projekt, melynek keretein belül eldöntötték, hogy kiváltják a hagyományos jelszavas belépést a Windowsba az 5 millió referenciapontot hasznosító, tenyérvéna-mintázat alapú, biometrikus személyazonosításra.

Miért jobb a biometria?

Jelenleg a legszélesebb körben elterjedt megoldás a jelszó alapú azonosítás a Windowsba való belépésre. Márpedig a jelszavak kizárólag önmagukat azonosítják, mivel a rendszer nem képes ellenőrizni, hogy valójában ki írta be a jelszót, ezért lehet az akármilyen bonyolult, mindig biztonsági kockázatot jelent: a jelszavak ellophatók, elleshetők, átadhatók. A vállalatok általában előírják alkalmazottjaiknak a bonyolult jelszavakat, hogy csökkentsék a visszaélések lehetőségit, de előfordulhat, hogy egy felhasználónak 8-10 jelszót is meg kell jegyeznie, ami minden esetben biztonsági kockázathoz vezet, mert vagy felírják a jelszavakat, vagy alacsony biztonságúakat használnak. A jelszavak a rendszergazdák számára is megterhelést jelentenek az elfelejtett kulcsok, kizárt fiókok miatt – a biztonsági kockázat mellett.

A szlovákiai igazságügyi minisztérium évek óta törekszik az IT-biztonság szintjének növelésére, aminek része a minisztériumban használt Microsoft-környezet jelszómenedzsmentje. Az IT menedzsment előtt egyértelmű volt, hogy olyan jogosultságkezelési megoldásra van szükség, amely egyértelműen azonosítja a felhasználót. Célul tűzték ki, hogy lecseréljék a kényelmetlen és alacsony biztonsági szintet nyújtó jelszavas megoldást, ugyanakkor ne legyen szükség olyan külső eszközre, amely elhagyható, eltulajdonítható vagy másolható. Így kerültek fókuszba a biometrikus személyazonosítási megoldások.

A piacon jelenleg megtalálható lehetőségeket megvizsgálva, összehasonlítva jutott arra a következtetésre a szakmai vezetés, hogy a tenyérvéna alapú biometrikus személyazonosítási rendszerre épülő BioSec Log in® terméket vezeti be. Ez a megoldás mellőzi nem biztonságos jelszavak használatát, amelyek helyett elég, ha a felhasználó a tenyerét ráhelyezi a fixen telepített vénaszkennerre, hogy belépjen a számítógépb. A BS Log in® Active Directory kompatibilis, így a jogosultságkezelés teljes mértékben azon keresztül is megvalósítható.

A bevezetést több hónapos tesztelés előzte meg, ami megerősítette a minisztérium vezetését abban, hogy számukra megfelelő biztonságot és kényelmet nyújt a BioSec megoldása. Az IT számára fontos volt, hogy központilag könnyen menedzselhető, jól áttekinthető, kiemelkedően magas biztonsági szintet megvalósító, felhasználóbarát megoldást vezessenek be. Ezeknek az elvárásoknak maradéktalanul meg is felel a BioSec Log in®.

A termékről bővebben a www.bswinlogin.com weboldalon tájékozódhat.