Trendfigyelő

24_C_3PO_and_R2_D2.jpg
Forrás: ITB
Helyettünk dolgoznak, nem ellenünk

Robotok reneszánsza

Noha rengeteget fejlődött a robotika hardver és intelligencia tekintetében egyaránt, a komplex megfontolásokat igénylő emberi tevékenységet nehéz helyettesíteni.

Mióta világ a világ, az embereket elvarázsolta annak a mechanikus lénynek a gondolata, mely fáradhatatlanul, szünet nélkül végzi munkáját, miközben az egész emberiség tudását és intelligenciáját a magáénak mondhatja.

„Deep Blue” volt annak az IBM által kifejlesztett számítógép neve, amely 1997-ben legyőzte sakkban a játék nagymesterét, Garri Kaszparovot. Tizenkilenc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Google által megvásárolt DeepMind megépítse az azt az „AlphaGo” névre keresztelt mesterségesintelligencia-rendszert, amely legyőzte go-ban a játék második legnagyobb mesterét, a koreai Le Se-dolt. (A go lépéskombinációinak száma 1080 nagyságrendű, ennyi az Univerzum molekuláinak száma...)

A két mérföldkő azt mutatja a robotok és a mesterséges intelligencia területén a fejlődés ugyan lassú, viszont az emberiségnek hamarosan a birtokában lesz a saját intelligenciáját meghaladó képességű szerkezet.

 

Csábító robotfiúk és -lányok

Az embereket évtizedek óta elvarázsolták a robotok, a mesterséges intelligencia. Elég csak az álomgyárra, Hollywoodra nézni, amely ontja magából a robottragédiákat: a gépek lázadását feldolgozó Terminátor, a virtuális valóságba kergető Mátrix, vagy a csábító robotlányt szerepeltető Ex Machina. Bármely, IT-val kapcsolatba hozható kiállításra látogat el az ember, egy robotba biztos belebotlunk, ha nem más, látogató csaliként.

Hardver tekintetében látványos a fejlődés. A Google 2013-ban vásárolta meg a Boston Dynamics nevű céget, amely az amerikai katonaság támogatásra különböző érdekes robotokat fejlesztett ki. A Big Dog nevű négylábú robot feladata rakomány cipelése lett volna, 150 kilót is elbír – a katonaság azonban nem tudta használni bevetéseken, mert túl hangos volt.

Atlas kétlábú, négy és fél kilós dobozokat pakol a raktárban – ha elbotlik, magától felkel, ha kiesik vagy kiverik kezéből a dobozt, újból felveszi. A robotot 2016 februárjában mutatták be a nagyközönségnek, és a raktári munkás helyettesítőjeként gondolnak rá.

Cheetah nevére rászolgálva igen gyorsan, 45 km/h sebességgel szalad, rekordtartó. Sand Flea (homoki bolha) parányi szerkezet, de ha magas akadályhoz érkezik, akkor meglep mindenkit: óriásit ugrik, és máris a tetején van.

Ezek a robotok mind-mind érdekesek, ám még drágák. A Google is megunta a robotokkal való kísérletezést, most épp árulja a megvásárolt céget.

 

Nem veszik el munkánkat

A mesterséges intelligencia területén is apró lépésekben haladunk előre. A MetaMind nevű cég fejlesztői szerint az érvelés képessége teheti emberivé a mesterséges intelligenciát. Fejlesztésüknek még csak a kezdetén tartanak: szoftverük képes felismerni az eléje tett képet, és helyesen válaszol a képpel kapcsolatos kérdésre. Mint például, hogy „Van-e a baseballjátékos fején sapka? „A végcél, hogy a szoftver az emberhez hasonlóan komplex válaszokat adjon, érveljen, győzze meg beszélgetőpartnerét. De példaként felhozhatjuk a Microsoft kísérleti chatbotját, Xiaoice-t, aki válaszait a közösségi oldalakon nyilvánosan elérhető emberi párbeszéd alapján fogalmazza meg.

Automata üzletek

San Franciscóban nyílt meg az Eatsa nevű vendéglő, ahol iPaden rendelhetjük meg az ételt, majd kis rekeszekből vehetjük át. A vendég egyetlen emberrel sem találkozik, az ételt viszont emberek készítik elő – bár őket is lehetne főzőrobottal helyettesíteni. Svédországban egy eladó és személyzet nélküli üzlet nyílt Viken városában: az ajtó egy alkalmazással nyílik, a telefonon jelöljük meg, hogy mit vásároltunk, ugyancsak az appal fizetünk – és még jól is járnak az ott vásárlók, hiszen csak hónap végén vonják le vásárlásaik összegét.

Noha már léteznek teljes gyárak, ahol robotok szerelnek össze elektronikai eszközöket (friss hír: a Mercedes 250 ABB robotot vásárolt finnországi gyárába, ahol városi terepjáró karosszériát szerelnek), nem kell attól félnünk, hogy teljesen elveszik munkánkat. A McKinsey tavaly novemberi tanulmánya szerint a technológia átalakítja és nem szünteti meg a munkahelyeket. A mesterséges intelligencia feladatokat és nem pedig teljes munkahelyeket automatizál. A McKinsey kutatás azt állítja, hogy a most létező IT segítségével a jelenlegi munkahelyek 5 százalékát lehet teljesen automatizálni az elkövetkező három-öt év alatt. James Bessen, a Bostoni Egyetem kutatója szerint minél automatizáltabb egy munkahely, annál több emberre van szükség a vállalat működtetéséhez, vagyis a gépek növelik a foglalkoztatottságot.

Kettejük között helyezkedik el David Autor, az M.I.T munkaügyi közgazdásza. Szerinte az automatizálás egyforma mértékben helyettesíti és kiegészíti a meglévő munkát. A mesterséges intelligencia a rutinszerű munkát végzi el, és ezzel párhuzamosan megnöveli azon alkalmazottak számát, akiknek fejlett problémamegoldási képességre, rugalmasságra és kreativitásra van szükségük munkájuk során.

 

Alapfizetést hoznak a robotok?

A robotok terjedését hátráltatja az emberi tevékenység összetettsége, melyet néha nem is tudunk leírni. Ami nem írható le, az nem programozható. Amerikai kutatók megvizsgálták az ügyvéd munkáját, hogy vajon feladatát robot nem végezheti-e el? Hiszen az automatikus szövegelemzés, értelmezés, keresés, szövegek szerkesztése területén igazán nagy a fejlődés, főleg angol nyelvterületen.

A következtetés: a robot ügyvédként nagyon rövid karriert futna be. Az ügyvéd nemcsak szerződéséket olvas el, elemez és készít elő újakat, hanem tanácsot ad, megjelenik a bíróságon, kutatómunkát végez, elemez. Számszerűsítve, a kutatás szerint az ügyvéd munkájának mindössze 13 százaléka automatizálható.

És mi lenne, ha mégis minden „leírható” munkát robotok végeznének? Az általuk termelt gazdasági haszon kiváló alapot jelenthetne az állam biztosította, alanyi jogon járó alapfizetéshez.