Trendfigyelő

17_rekasi_tibor_sajto_2.jpg
Forrás: ITB
Fenntartható pályán

Kitalálni a jövőt

Kivételesen jó éve volt a tavalyi a T-Systems Magyarországnak. A társaság célja, hogy a hosszú távú technológiai trendekre koncentrálva növelje profittermelő képességét.

Egyedi hatások is hozzájárultak ahhoz, hogy 2015-ben különösen nagy mértékben nőttek a T-Systems Magyarország bevételei, de jól tetten érhetőek a hosszú távú strukturális okok is – mondta a vállalat március végén tartott sajtóreggelijén Rékasi Tibor vezérigazgató. Utóbbiak közül kiemelte, hogy mára beértek a négy évvel ezelőtt elkezdett integráció gyümölcsei: megteremtődött az egység a korábban különálló vállalatok között és az egész jóval több lett, mint a részek összessége. A távközléshez, az infrastruktúrához és az alkalmazásfejlesztéshez kapcsolódó tudásbázisok integrációja a magyar piacon egyedülálló képességekkel ruházza fel a céget, tette hozzá.

 

Jótékony unió

Ami az egyszeri okokat illeti, a tavaly év végén felpörgetett uniós kifizetések jócskán hozzájárultak az emelkedéshez. (Jellemző, hogy a negyedik negyedév bevételei közel 60 százalékkal haladták meg 2015 hasonló időszakának forgalmát; az eredményekről lásd „A számok nyelvén” című keretes írásunkat.) Ennek persze meglesz a visszahatása is: miközben 2015-ben a teljes forgalom 30-40 százaléka kapcsolódott EU-s fejlesztésekhez (a szokásos 20 helyett), 2016-ra legfeljebb 15-20 százalékos részesedést vár Rékasi Tibor, így azzal is számolnak, hogy némiképp visszaeshet a bevétel. Ezt egyébként nem is bánják annyira, amíg a cég stabilan termeli a profitot.

A számok nyelvén

2015-ben rekord évet zárt a T-Systems Magyarország. Bevételei meghaladták a 126 milliárd forintot, ami 13,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A bruttó nyereség (EBITDA) 12 milliárd forint felett volt, ami 1,7 százalékkal haladja meg a 2014-es értéket. A rendszerintegrációs és információtechnológiai bevételek csaknem 30 százalékkal voltak magasabbak az előző évhez képest, ami ellensúlyozta a mobil és vezetékes bevételek csökkenését.

Ez pedig nem látják veszélyben forogni. Egyrészt, a bevételek mintegy fele már most is havidíjas konstrukciókból származik; további 20-25 százaléka többéves szerződések alapján, jól tervezhetően érkezik, és csak a teljes forgalom mintegy 30-40 százalékát kell egyedi projektekből összeszedni.

Utóbbi megkönnyítésére is több stratégiája van a vállalatnak. Tudatosítani kívánják például a pályázatok kiíróiban és kedvezményezettjeiben, hogy informatikai komponens nélkül már semmilyen területen nem érdemes fejleszteni, legyen szó közlekedésről, agráriumról vagy éppen egészségügyről. Ennek révén pedig az eredetileg nem informatikára címkézett pénzekből is lehet bevételt generálni.

 

Szem előtt vannak a trendek

Szintén fontos elemét képezi a T-Systems tevékenységének, hogy figyeli a technológia fejlődési irányait, és a legígéretesebbek ítélt területeken jó előre felkészül a változásokra. „Jó példa erre a biciklibe kerülő SIM-kártya, amelynek révén a kerékpár is hálózatba kötött, menedzselt informatikai eszközzé válik” – utalt a fővárosi BuBi-projektre a vezérigazgató. De ilyen jellegű fejlődési irány az okos város is, annak számtalan területével. Itt különösen kell figyelni arra, hogy csak fenntartható fejlesztéseket valósítsanak meg a városok. Ennek egyik módja az lehet, hogy a kiépített megoldások (például intelligens közlekedési rendszerek) működését a más projektekből fakadó megtakarításokból fedezik. Különösen nagy tere van az ország településein az energia- és működési hatékonyság növelésének.

Hosszabb távon komoly lehetőségeket lát a T-Systems a dolgok internetében és ahhoz kapcsolódva az Ipar 4.0-ban is. A távközlésben is érdekelt cégként különösen ígéretesnek tartják a keskeny sávú (narrowband) IoT-t. Ennél nem normál 3G vagy 4G adatkapcsolatot használnak az információ továbbítására, hanem a meglévő frekvenciák jelzősávjait. Ezek alacsony sávszélességet biztosítanak, de számtalan egyszerű szenzor számára tökéletesen megfelelnének. A technológia nagy előnye, hogy extrém alacsony fogyasztással párosul – egy szenzor akár 5-10 évig is működhetne anélkül, hogy energiaforrást kellene benne cserélni.