Trendfigyelő

22_russiancouncil.ru.jpg
Forrás: ITB
Ha egy vállalkozás már valamekkora, csak nőjön nyugodtan tovább

Készen áll-e Európa a digitális átalakulásra?

Sokan felteszik a címbeli kérdést, pedig a digitális átalakulás már régen lezajlott, gondoljunk csak arra, hogy az internetkapcsolat léte akár otthon, akár a munkahelyeken (lassan a mezőn is…) ugyanolyan fontos, mint a víz. Tehát inkább az a kérdés, hogy az európai vállalkozások milyen helyet foglalnak el a globális, digitális ökoszisztémában.

Horváth Zoltán, EIT Digital Budapest
Horváth Zoltán, EIT Digital Budapest
Van is egy olyan, egész Európát átfogó szervezet, amely azon munkálkodik, hogy a földrész pozícióját javítsa: az European Institute of Innovation and Technology (EIT) EIT Digital nevű tudás- és innovációs közössége. A szervezet magyarországi csomópontjának igazgatójával, Horváth Zoltánnal (az ELTE Informatikai Kar dékánjával), és igazgatóhelyettesével, Várhalmi Zsuzsával beszélgettünk.

 

Mi, magyarok

Az EIT Digitalban Magyarország – nemzeti sajátosságának megfelelően… – különleges szerepet tölt be: az egyetlen kelet-közép-európai csomópont (a többi Nyugat-Európában van, de például Ausztriában és Svájcban egyáltalán nincs); az ELTE Informatikai Kara vezette EIT Digital Budapest konzorcium tagja még a BME VIK, a Magyar Telekom és az Ericsson Magyarország; ráadásul Budapesten van a „nagy” EIT székhelye. A különleges helyzet az EIT létrejötte (2008) óta a számára folyamatosan biztosított állami garanciáknak, valamint az egyetemek, a fenti ipari partnerek és régebben a Cisco Magyarország sikeres lobbitevékenységének köszönhető.

Vezetői válaszok

Willem Jonker, EIT Digital
Willem Jonker, EIT Digital
Az EIT Digital 2016-os partnertalálkozóján Brüsszelben beszélgethettünk Willem Jonkerrel, a szervezet vezérigazgatójával.

– Milyen közeljövőbeli trendet tart említésre méltónak, amely nem felhő, okoseszköz, VR vagy IoT?

– Két területet. Tisztán látható, hogy sok minden történik a pénzügyek területén, ugyanakkor az élelmiszerek irányában is élénk az érdeklődés.

– Mit gondol megoldásnak a 45+ problémára? (Sok ezer IT-állás betöltetlen, miközben sok ezer 45 évnél idősebb IT-szakember állástalan.)

– A szakképzés és az élethosszig tartó tanulás különösen fontos a digitális szektorban, ahol a változások nagyon gyorsak. Megoszlik a felelősség a munkáltatók és az alkalmazottak között abban, hogy az emberek folytathassák a tanulást, és a tudásukat a karrierjük során naprakészen tartsák. Tavaly indított, Professional School nevű szakmai továbbképzési programunkon szoros tantervű online és vegyes tanfolyamokat tartunk az érintettek számára, akik a kurzus után személyes foglalkozásokon vehetnek részt az oktatókkal „éles” feladatok közös megoldásában.

– Mennyire nehéz az EIT Digital támogatására érdemes vállalkozásokat találni? Túl sok ilyen van, amelyek közül nehéz választani, vagy nehéz fellelni azt a keveset, amelyek épp a megfelelő növekedési fázisban vannak?

– EIT Digital Accelerator programunk fókuszál a növekedésre – olyan startupokra, amelyek az általunk kiválasztott kulcsterületeken tevékenykednek, és jól pozicionáltak arra, hogy a támogatástól növekedési pályára álljanak. Ez gondos válogatást követel. Rengeteg startup keletkezik, de csak néhány éri el azt a fázist, amelyből a gyarapodása ésszerűen fenntartható.

– Mi az Industry 4.0 az EIT Digital számára? Egy Németországból kiinduló ipariinternet-kezdeményezés (Industrie 4,0), amely az amerikai IIC-vel (Industrial Internet Consortium) versenyez, vagy egy nagy léptékű trend, amelyben Európának lehetnek esélyei?

– Az Industry 4.0 ipariinternet-kezdeményezés Németországból indult, ahol az ipar fejlettsége miatt korán felismerték a következő ipari forradalom szükségességét. De ugyanakkor egész Európa számára is releváns, amit az Európai Bizottság (EB) is felismert, ezért elindított és futtat egy olyan összeurópai programot, amely az ipar digitalizációját támogatja. Ez az EIT Digital egyik fő fókusza is. Örömmel látjuk, hogy az EB a „szárnyai alá vette”, mert összhangban van a mi tevékenységünkkel azon a területen, amely összeköti és támogatja a hasonló kezdeményezéseket Európa-szerte, hogy azok elérjék a kritikus tömeget.

 

Az EIT Digital nem versenyez a Magyarországon működő más startup-támogató szervezetekkel, hanem együttműködik velük. Ezeken a csatornákon is értesülhet olyan vállalkozásokról, amelyek érdemesek lehetnek arra, hogy scale-up állapotba jussanak.

Várhalmi Zsuzsa, EIT Digital Budapest
Várhalmi Zsuzsa, EIT Digital Budapest
Nemrég adtuk hírül, hogy az EIT Digital által biztosított támogatási összeg meghaladta az egymilliárd eurót, amihez tudni kell, hogy a szervezet alapelve, hogy az igényelt befektetés egynegyedét adja katalizátorként: minden három euróhoz hozzáadja a negyediket.

 

Egy „eset”

A titkosítás után érdeklődők talán hallottak a magyar CryptTalk nevű okostelefon-appról, amely lehallgathatatlanná teszi az eszköz kommunikációját egy másik, az appot futtató eszközzel, vagy szolgáltató felhővel. Különlegessége a fejlett titkosító eljárás, az, hogy a kulcs soha nem hagyja el az eszközt, és minden kapcsolatkor véglegesen törlődik: a rögzített, titkosított beszélgetés utólag sem fejthető vissza.. A cég továbbá garantálja, hogy nincs „hátsó ajtó” a szoftverben.

Mi az a scale-up?

A scale-up olyan startup, amely saját és/vagy külső erőből túljutott a (befektetők számára is) legkockázatosabb kezdeti állapoton, terméke, szolgáltatása megérett annyira, hogy a piac elfogadhassa, tíz vagy több alkalmazottja és legalább egymillió EUR árbevétele van (tehát van több – sok – olyan felhasználója is, aki nem az alkotók rokona vagy barátja…), tehát már mind szakmai, mind üzleti, mind marketingszakértelem van a cégben.

 

A megoldás a pénzügyi támogatáson kívül PR-kampányt és a célpiacokra irányuló kapcsolatiháló-adatokat kapott az EIT Digitaltól, ami segíti az ottani terjeszkedést. A cég sorsát befolyásolhatják a legújabb változások az EU adatvédelmében és a terrorellenes szabályzásokban.