Trendfigyelő

12_diginomica.com.jpg
Forrás: ITB
A fordulat éve

Kemény idők a PC-piacon

Magára találhat a globális informatikai piac az idén a Gartner előrejelzése szerint, az eMarketer az e-kereskedelem további szárnyalását prognosztizálja, míg az IDC-nél a tavalyinál valamivel jobb évet jósolnak a személyi számítógépek gyártóinak. Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy a nagy piackutató cégek mire számítanak 2016-ban.

Az óév vége és az új év eleje mindig remek alkalmat kínál a piackutató cégeknek az előrejelzések készítésére, és nem volt ez máshogy 2015/2016 fordulóján sem. Ha igaznak bizonyul a Gartner jóslata, akkor a tavalyinál valamivel jobb esztendőt zár majd a globális infokommunikációs (ICT-) ipar. A társaság január elején kiadott elemzése szerint a múlt évben 3517 milliárd dollárt költöttek világszerte informatikai és távközlési eszközökre, valamint szolgáltatásokra. Bármennyire is hatalmas összegnek tűnik ez, komoly, 5,8 százalékos visszaesést jelent 2014-hez képest. Ha első pillantásra nem is tűnik vészesen nagynak a csökkenés mértéke, mégis 204 milliárd dollárnyi pénz tűnt el az iparágból. Ez nagyjából 58  900 milliárd forintnak, két évnyi magyar GDP-nek felel meg. A zuhanás mértékét jól jelzi az is, hogy dollárban kifejezve még soha nem zsugorodott ennyit a globális ICT-piac, amióta a Gartner méri.

A jó hír, hogy a piackutató prognózisa szerint idén megfordul a kedvezőtlen trend, igaz csak minimális, 0,6 százalékos növekedés várható.

 

Szárnyaló szolgáltatások

A legnagyobb fejlődést a szoftverértékesítésben várja a Gartner, ez a szegmens 5,3 százalékot is bővülhet, igaz, részesedése a teljes ICT-szektoron belül még így is jóval 10 százalék alatt marad: 326 milliárd dollárt költhetnek idén szoftverekre világszerte. Az adatközponti rendszerek és megoldások területe volt az egyetlen a múlt évben a piackutató által mért szegmensek közül, amely bővülni tudott. Nos, a kedvező folyamat az idén sem áll meg ezen a területen, és további 3 százalékos növekedés jöhet, azonban a teljes ágazatnak csak mintegy 5 százalékát adja ez a terület, tehát egyelőre igen csekély hatással van az összképre.

Más a helyzet az informatikai szolgáltatásokkal, amelyekre idén 940 milliárd dollárt költhetnek globálisan, vagyis a teljes ICT-szektor több mint negyedét adja majd, ráadásul 3,1 százalékos növekedést tud felmutatni a múlt évhez képest. Kedvező előrejelzést adott az IDC is a szolgáltatási szegmensre: szakemberei arra számítanak, hogy az üzleti szolgáltatásokban idén 6,1, míg az informatikaiakban 2,9 százalékos bővülés lesz a múlt évhez képest, míg a teljes szegmenst vizsgálva 3,9 százalékos lehet a fejlődés.

Nem sok jóval kecsegteti ugyanakkor a távközlési szolgáltatókat a Gartner. Elemzésük szerint 1,2 százalékkal eshet bevételük az idén 2015-tel összevetve, igaz, így is 1454 milliárd dolláros forgalomra számíthatnak. A trendforduló egyébként ebben a szegmensben is érzékelhető, hiszen 2015-ben még 8 százalék fölötti zuhanást mért a távközlési szolgáltatásoknál a piackutató. Kemény év vár a különböző eszközök – számítógépek, mobiltelefonok, táblagépek – gyártóira is: náluk 1,9 százalékos visszaesést jósolnak 2016-ra a Gartner szakértői.

 

Döcögő eszközértékesítés

Ha a bevételben nem is, az eladott mennyiségben növekedés várható az eszközök területén, igaz, ez főként az okostelefonoknak lesz köszönhető. A Gartner arra számít, hogy 2016-ban 2,4 milliárd személyi számítógépet, táblagépet, hibrid – a tabletek és PC-k tulajdonságait ötvöző – készüléket, valamint mobiltelefont adhatnak el világszerte, ami 1,9 százalékkal múlná felül a tavalyi értéket. Ha csak a mobilokat vizsgáljuk, 1,9 milliárdnál is több találhat gazdára belőlük az idén, ami 2,6 százalékos fejlődést jelenthet 2015-höz képest. Komoly meglepetést az sem okoz, hogy főként az okostelefonok iránt lesz nagy kereslet, a piackutató várakozásai szerint a teljes forgalom 82 százalékát adják majd ezek a készülékek. Kevésbé jó hír viszont a gyártóik számára, hogy bár a figyelem főként a csúcsmodellekre irányul, a legtöbben a belépőszintű, olcsóbb készülékeket keresik. Ráadásul a viszonylag alacsony ár nem is mindig jelent sokkal kevesebb tudást, ahogyan azt Kínában a Xiaomi példája is mutatja.

Az már egyértelművé vált, hogy a mobiltelefonok meghódították a világot, a Forrester Research elemzése pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy mivel jár ez a vállalkozásoknál. A cég azzal számol, hogy az év végére globálisan 4,8 milliárdan használnak majd mobilt, ami hatalmas lehetőséget rejt az üzleti szektor szereplői számára, persze csak akkor, ha van egy jól átgondolt, ügyfél-központú mobilstratégiájuk. A Forrester előrejelzése szerint a vállalatok mindössze 25 százaléka integrálja teljes mértékben a mobiltelefonokat a stratégiájába annak érdekében, hogy javítsa az ügyfélélményt.


 

Online élmények

Az okosmobilok térhódítása egyben azt is jelenti, hogy egyre többen használnak mobilinternetet. Az IDC prognózisa szerint az idén 3,2 milliárd embernek lesz világhálós hozzáférése, közülük pedig valamivel több mint kétmilliárdan mobilnettel is kapcsolódnak majd a webre. A vállalkozások számára nyilván az is különösen érdekes, mit kezdenek az internettel az emberek. Nos, az IDC prognózisa szerint több mint egymilliárdan bankolnak majd online, és kétmilliárd fölött lesz idén az e-mailezők és híreket böngészők száma. Talán az egyik leggyorsabban bővülő szektor az online vásárlás lesz, egyre többen fedezik fel ezt a lehetőséget.

Az eMarketer előrejelzése szerint is minden okuk meglesz az e-kereskedőknek, hogy az év végén pezsgőt bontsanak. Azzal számolnak, hogy az idén 2050,4 milliárd dolláros lesz a globális internetes kiskereskedelmi forgalom, ami 22,7 százalékos növekedést jelentene a múlt évhez képest. Már önmagában ez a gyors bővülés is megdöbbentő, de ha megvizsgáljuk azt is, hogyan nő az e-kereskedelem részesedése a teljes kiskereskedelmen belül, még kedvezőbb a jövőkép: az eMarketer elemzése szerint ugyanis a tavalyi 7,4 százalék után idén már 8,6 százalékos lesz az online csatorna részesedése, jövőre megközelíti a 10 százalékot, 2019-re pedig már majdnem 13 százalék lesz.

 

Kemény idők

Az e-kereskedelemben tapasztalható tendenciával ellentétes folyamatok voltak tapasztalhatók az elmúlt néhány évben a globális személyi számítógép- (PC-) piacon. A múlt év ugyanakkor talán a gödör alját jelenti, ami egészen megdöbbentő mértékű zuhanást jelentett. Az IDC adatai szerint például 10,4 százalékkal esett vissza az eladott PC-k száma. Ez az eddigi legnagyobb mértékű csökkenés, amióta a társaság méri ezt a szektort. A probléma nagyságát jól érzékelteti, hogy 2008 óta először fordult elő, hogy a gyártóktól a forgalmazókhoz kiszállított személyi számítógépek mennyisége nem érte el a 300 milliót, 276,22 millió darabot adhattak el.

Az év végén azonban már kedvező folyamatokat érzékeltek a piackutató szakemberei, amelyekre alapozva a 2016-ra vonatkozó korábbi, 3,1 százalékos visszaesés helyett visszafogott, egy-két százalékos növekedést prognosztizálnak erre az évre. A változást részben a hibrid készülékek iránti növekvő keresletre alapozzák, de szerepet játszhat ebben a Windows 10 térhódítása is, amit a Microsoft új támogatási politikája is ösztönöz. Ennek lényege, hogy az új Intel Skylake processzorral készült gépek egy részére nem lesz támogatás Windows 7 és 8.1 operációs rendszerekre, így ha új PC-ket vesznek a vállalatok, akkor bizony érdemes lesz beszerezniük a legújabb Windowst is.

Hasonló következtetésre jutottak a Gartner szakértői is, akik egy, hat országban (az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Brazíliában, Kínában, Indiában és Franciaországban) végzett kutatással is megerősítették feltételezésüket. A 2015 utolsó negyedévében végzett felmérés eredménye szerint a megkérdezett vállalatok 80 százalékánál a kutatást követő 12 hónapon belül várhatóan befejezik a Windows 10 tesztelését és bevezetését, míg 60 százalékuknál még rövidebb időt, 9 hónapot mondtak erre. A Gartner egyébként a tavalyihoz képest valamivel kedvezőbb körülmények ellenére is további 1 százalékos csökkenést várt az idén, ami 287 millió PC eladását jelentheti, igaz, jövőre már 4 százalék körül fejlődést prognosztizálnak.

A személyi számítógépek iránti visszafogott kereslet, valamint a mobilpiac fejlődési ütemének lassulása érezteti hatását a lapkagyártóknál is. A Gartner előrejelzése szerint idén 59,4 milliárd dollárt fordítanak majd beruházásokra a szektor cégei, ami 4,7 százalékkal marad el a tavalyitól.


 

Globális IT-piac (milliárd dollár)

20152016*
Adatközponti rendszerek 170 175
Szoftver 310 326
Hardver 653 641
IT-szolgáltatások 912 940
Távközlési szolgáltatások 1472 1454
Összesen 3517 3536

* előrejelzés