Trendfigyelő

17_schneck_zsolt_GYU_3204_1.jpg
Forrás: ITB
Okos megoldásokhoz IoT-biztonság sem árt

Biztonságos dolog a dolgok internete?

Szakértői csoport által minősített eszközökből építsük meg a jövő okosvárosait, szabályozással és gondos teszteléssel csökkentsük a dolgok internete jelentette kockázatot – javasolja írásában Schneck Zsolt, a Master-Hardware ügyvezető igazgatója.

Sok szó esett mostanában – mind a Sysadminforum.hu rendezvényein, mint pedig az ITB háza táján – az IoT, illetve az okosváros megoldások nagyszerűségéről. A megoldások valóban lenyűgözőek, de kevés szó esik az okos megoldások biztonsági megfontolásairól. Szerintem az IoT-eszközök felhasználói hajlamosak feláldozni a biztonságot a kényelem oltárán, ezzel párhuzamosan pedig a gyártók a biztonság rovására költséghatékonyságra törekszenek. Azaz, látszólag ugyanaz az érdekük.

Sok, hasonló tematikájú rendezvényen jártam az utóbbi időben, sőt magunk is szerveztünk ilyet, de valahogy az IT-biztonság mindig háttérbe szorult a kidomborított vívmányok mellett. Kevesen tudják, hogy rendkívül magas azon eszközök száma, amelyeket – szándékosan, hanyagságból esetleg költséghatékonysági szempontok miatt –  bizony nem a megfelelő szoftverrel láttak el, így használatuk nagy kockázatot rejt magában, nemcsak az okos városokban, hanem már az otthonunkban is.

Érdemes lenne sokkal jobban odafigyelni arra, milyen eszközöket használunk városainkban. A jelenlegi szabályozás egyszerűen átsiklik a minősítés problémaköre felett. Úgy gondoljuk, nem várható el egy város polgármesterétől, hogy a napi gondjai mellett még arra is időt fordítson, hogy gondosan kiválassza a bekerülő eszközöket. Meglátásom szerint fontos és szükséges lenne egy olyan, független szakértőkből álló csoport felállítása – a területen egyébként a magyar szakemberek a világ élvonalába tartoznak, így a tudás rendelkezésre áll –, amely a városainkba épített okos eszközöket bevizsgálja, minősíti. És azt is fontosnak tartom, hogy csak a minősített eszközök kerüljenek bele a közbeszerzési listákba.

Visszakanyarodva a címben feltett kérdéshez: nem. A dolgok internete semmivel sem biztonságosabb vagy veszélyesebb, mint az általánosságban használt internet. Azonban maguk az eszközök igenis hordozhatnak magukban sokkal nagyobb veszélyt, de gondolom, abban egyetértünk, hogy megfelelő szabályozással, gondos teszteléssel és nem utolsó sorban szigorú minőségbiztosítással ezek a kockázatok az ésszerű határokon belülre csökkenthetők.