Trendfigyelő

13_newsela.com.jpg
Forrás: ITB
Az agráriumban is segít a digitalizáció

Adatok, drónok, precíziós gépek: okosodik a mezőgazdaság

Egyre inkább nő az infokommunikációs vívmányok szerepe olyan – látszólag távol eső – területeken is, mint például az agrárium. Egyre több gazdálkodó ismeri fel, hogy versenyképességük hosszútávon növekvő termelési hatékonyság mellett teremthető meg, vagy tartható fent, és a célok eléréséhez itt is a digitalizáció segít.

Az innovációra épülő mezőgazdaságban találkoznak egymással az agráriumban már többé-kevésbé jelenlévő technológiai fejlesztések (precíziós gépek, drónok, szenzorok, RFID-rendszerek) és az ICT-világ legújabb trendjei (IoT, cloud, Big data adatelemzés stb.), valamint azok az alkalmazások, „know-how-k”, amelyekkel ténylegesen hasznosítható információk nyerhetők ki a fentebb említett eszközök és megoldások segítségével. Kihelyezett szenzorokból, szondákból, meteorológiai állomásokból ma már számos helyen folyamatosan keletkeznek adatok, mindezek segítségével a precíziós gépek akár centiméteres pontossággal fel tudják térképezni és megművelni egy földterületet.

A 21. század kőolajának mondott adat, manapság éppolyan fontos része a gazdálkodásnak, mint például a vetőmagok, mert felhasználásuk a termelési és döntési folyamatokban fenntartható, hatékony és gazdaságos termelést tesznek lehetővé. Adatokat szerezni földből, vízből, levegőből: ez a mezőgazdaság egyik következő nagy kihívása. Távérzékelési eljárások segítségével lehet monitorozni a földeket, például drónokkal nagy felbontású légi felvételeket lehet készíteni, amelyekből kinyerhető számos adat a táblák állapotára vonatkozóan. Különösen hasznos vadkárok elemzésére, belvíz feltérképezésére vagy a hozam előrejelzése céljából. Az adatok megfelelő értelmezése pedig a termelés bármely szakaszában megteremti a gyors és pontos beavatkozás lehetőségét. A precíziós gépek viszont önmagukban még nem elegendőek, kell mögéjük egy olyan információs adatbázis és erős informatikai háttér is, amely többlettudást ad, és rendszerszintre emeli a teljes folyamatot.

A T-Systems Magyarországnál a „drone as a service” nevű, jelenleg is folyamatban lévő projekt részeként arra keresnek válaszokat a szakemberek, hogy a kísérleti drón által feltérképezett terület(ek) sajátosságaiból, a keletkező adatokból milyen hasznos információkat lehet kinyerni, értelmezni és megfelelő válaszokat adni. „A T-Systems megoldásának alapja három lépésből álló folyamatból áll: az első a képfelvételi eljárás, a második az úgynevezett előfeldolgozás, amikor a képet javítják és ráhelyezik a térképre, a harmadik pedig az a konkrét döntéstámogatás, ami amely segít értelmezni a felvételből kinyert adatokat” – fogalmaz Zsoldos Tamás, a T-Systems senior üzleti konzultánsa. Mindezekből születik egy javaslat egy a konkrét a földterület művelésére vonatkozóan. A projektben használt drónnal pilot jelleggel 100 hektáros repceföldet vizsgáltak. A drón miután felvételeket készített a területről, átküldte egy felhőbe, innen pedig további elemzéseket végeztek.

„A hosszú távú cél nem feltétlenül az, hogy más munkáktól elvéve az időt, a gazdák drónokat reptessenek területük fölött, hanem, hogy szolgáltatás jelleggel, a konkrét munkafolyamatokat támogató tanácsadást kapják meg – online vagy személyesen” – teszi hozzá Zsoldos Tamás.

A precíziós gazdálkodásnak ugyanis az említett technológiai vívmányok, infokommunikációs trendek és alkalmazások mellett fontos része a felkészült tanácsadói hálózat is, akik az adatokat megfelelő kontextusba ágyazva, naprakész tudással rendelkezve nyújtanak segítséget a termelők számára.