Trendfigyelő

14_VectorStock.jpg
Forrás: ITB
Még várni kell az e-szavazásra

A papír biztonságos – a papíralapú választás is

A közösségi média álhírei befolyásolhatják az emberek döntéseit, de hogy milyen mértékben, azt csak találgatni lehet. A magyar választási rendszer papíralapú, a legrosszabb forgatókönyv szerint egy esetleges hackertámadás csak késleltetheti az eredmények feldolgozását.

Már az elején el kell oszlatnunk egy tévhitet: a magyar választási rendszer nem elektronikus, hanem alapvetően papíralapú: a szavazatokat papíron adják le a választásra jogosultak, a jegyzőkönyvek is a jó öreg papíron születnek, akárcsak a hivatalos eredmények. A papír meg nem hackelhető.

 

Van sérülékeny pont

Az eredményeket a gyorsaság és a hatékonyság érdekében zárt rendszeren kommunikáló számítógépeken küldik el a különböző kerületekből a Nemzeti Választási Irodába (NVI), itt összesítik az adatokat. Ez teszi lehetővé, hogy a nem hivatalos eredmények a választások lezárása után 3-4 órával már ismertek, nem kell, hogy három napon keresztül a körmét rágja izgalmában az ország.

Legrosszabb forgatókönyv szerint egy esetleges támadás az adatokat továbbító rendszer ellen azt eredményezné, hogy az előzetes eredményekre a választás estéjén a megszokottnál többet kellene várni, de ez a választási bizottságok eredménymegállapító munkáját nem befolyásolná – mondja az NVI kommunikációs osztálya. A hivatalos eredmény megállapítása a papíralapon kitöltött jegyzőkönyvek összesítésével, auditálásával történik. Ezt a munkát pedig az eredmények elektronikus összesítése után végzik el – vagyis minden szavazókörzetet felkeres az auditáló cég munkatársa, aki ellenőrzi az összes papíralapú jegyzőkönyvet, majd összeveti azzal, hogy milyen adatot továbbítottak az elektronikus rendszerbe.

 

Dedikált számítógépek, zárt rendszerben

Az NVI adatai szerint idén 4500 számítógép áll a választási informatika szolgálatában (tavaly kaptak 900 új gépet), további gépcserét idén nem terveznek. A 1283 helyi választási iroda 3177 település választását fogja össze. Országos szavazáskor több mint 10 ezer szavazatszámláló bizottság dolgozik, ez 70-80 ezer embert jelent.

Azokon a településéken, irodákban, ahol anyakönyvi rendszert is vezetnek, ott dedikált választási végpontok működnek, ebből 3000 darab van. A választási gépek zárt, dedikált hálózaton működnek, minden munkaállomás egyénileg azonosított, a fájlrendszer, a kommunikáció titkosított. A gépeket önkormányzati és választási célra használják, ezért minden gépen két elkülönített üzemmód létezik. A választási üzemmódra szigorúbb szabályok vonatkoznak, például pendrive nem használható, az adatok pedig csak a dedikált választási fájlcserélő rendszeren mehetnek ki. Az e-személyit az ügyintéző, egy másik kontaktusos kártyát pedig az eszköz azonosítására, a VPN-hálózat felépítésére használják.

 

SOC-ból védik a választásokat

Az NVI 2013-as megalakulása óta sikeres támadás nem volt ellenük (hogy előtte volt, nem tudni). A korábbi választások logelemzései azt mutatják, hogy akadtak amatőr támadások a választási iroda hálózata ellen, de már az első kapunál elvéreztek – erősítette meg Rajnai Zoltán, Magyarország kiberbiztonsági koordinátora. Szerinte magyar választási rendszerbe maximum a szavazóhelyek számítógépein keresztül lehet bejutni, de ezek olyan (nem részletezett) védelmi megoldásokkal körbebástyázottak, melyek magas fokú biztonságot adnak a rendszernek. Az adatokat ebben a zárt rendszerben továbbítja. A különböző politikai pártok is kapcsolódnak a választási irodához, akik választási adatokat kapnak, melyeket saját logóval ellátva tudnak prezentálni a nagyközönségnek.

Nem várható elektronikus szavazás itthon

Az e-személyi terjedésével időről-időre felröppen a hazai e-szavazás bevezetésének lehetősége is. Ha összevetjük a választások tétjét és a hazai információbiztonság sanyarú helyzetét magánszemélyek esetében, akkor erre nem sok esélyt látunk. Az infrastruktúra kis átalakítással készen állna rá, de a közvélemény és a pártok sem támogatnák ezt a lehetőséget. Az észtek voltak annyira bátrak és bevezették az otthonról való szavazás lehetőséget – mindenkinek e-személyije van a piciny országban. Az írek 2004-ben próbáltak áttérni elektronikus szavazásra, meg is vásárolták 54,6 millió euróból a szükséges 7500 gépet, de végül a társadalom ellenállása és egy sikeres hackertámadás miatt nem lett a projektből semmi. Költségekből 70 ezer euró végül megtérült, hiszen 2012-ben ennyiért vásárolta fel a szavazógépeket egy vasfeldolgozó cég.

 

Az elmúlt időszak nemzetközi tapasztalatai alapján az idei országgyűlési választásra történő informatikai felkészülés egyik kiemelt területe volt az informatikai biztonság. Az esetleges támadások kivédésére adminisztratív intézkedésekkel és műszaki megoldásokkal készülnek. Megalakult egy Választási Informatikai Biztonsági Műveleti Központ (Security Operation Center, SOC), ahol az informatikai biztonsági szakértők és operátorok 7/24 órában, folyamatos üzemben dolgoznak.

 

Kik terjesztik a hamis híreket?

A 2016-os amerikai elnökválasztás nemcsak a megválasztott államfő megosztó személyisége, hanem a közösségi média befolyása miatt is közbeszéd tárgya. Az amerikai sajtó blogbérenc hadsereget, chatbotokat is hibáztatott a hamis hírek terjedése miatt. Ám a Massachusetts Institute of Technology (MIT) március elején publikált tanulmánya szerint a hamis hírek a felhasználók miatt terjednek sokkal gyorsabban és mélyrehatóbban, mint a valós hírek, és ez nemcsak a politikára, városi legendákra, de az üzleti, tudományos és technológiai témájú hírekre is igaz. A hamis állításokat tartalmazó híreket 70 százalékkal nagyobb eséllyel osztották meg a Twitteren. Az igazi történeteket elég ritkán tweeteli újra több mint 1000 ember, a hamis hírek top 1 százalékát viszont rutinszerűen 1000 és 100 ezer ember osztotta meg újra. Az igaz történeteknek hatszor több időre volt szükségük, mint a hamisoknak, hogy elérjenek 1500 embert. Az MIT tanulmánya szerint a szoftveres botok ezt a folyamatot picit gyorsítják, de a megosztás gyakoriságát nem befolyásolják.

 

Megosztó közösségi oldalak

És hogy miért? Mert a hamis hírek sokkal több újdonságot tartalmaznak, mint az igazi történetek, így az emberek szívesebben osztják meg a kitalált meséket. A kutatók azt is vizsgálták, milyen érzéseket keltenek a különböző hírek: a hamis hírekre az emberek nagyobb meglepetéssel és utálattal válaszoltak, míg az igaz hírek több szomorúságot, vidámságot generáltak – a történet jellegétől függően.

Annak is igaza van, aki úgy látja, a közösségi oldalakon igazi háború folyik a különböző pártok táborai között: ezen csatornák a már kialakult egyéni véleményünket erősítik meg a hírfolyam alakításával, miközben a társadalmi különbségekre, a társadalom megosztottságára erősítenek rá. Ezért alakulhat ki olyan világnézet, hogy a jelenlegi társadalom megosztott, a különbségeket pedig nehéz áthidalni.

 

Adatelemzés politikai célokra

Cikkünk leadásakor robbant ki egy újabb botrány az amerikai választások és a közösségi média kapcsán, ami pont nem az álhírekkel kapcsolatos. Most derült ki ugyanis, hogy Donald Trumphoz közeli politikai elemző cég 50 millió amerikai állampolgár Facebook adatainak összegyűjtésével egy ellentmondásosnak tartott pszichográfiai modellt dolgoztak ki, melynek segítségével azonosították az amerikai egyéni választók személyiségét, majd befolyásolták viselkedésüket is. A gond nem az elemzéssel, hanem a Facebook laza adatkezelésével van, hiszen az adattulajdonosokat a sötétben tartották az adatfelhasználás céljáról. A politikai elemzést végző cég, a Cambridge Analytica egy kisebb cégnek fizetett az adatok gyűjtéséért, aki azt mondta az adatok gyűjtéséhez szükséges app letöltésekor, hogy akadémiai célokat szolgál elemzésük.