Trendfigyelő

20_clockworkmoggy.com.jpg
Forrás: ITB
Mire lehet képes az MI 2016-ban?

A mesterséges intelligencia kamaszkora

Nap mint nap használjuk Sirit és Cortanát, a digitális asszisztenseket az okostelefonunkon. Életünk részévé vált a mesterséges intelligencia (MI), nem is veszünk tudomást róla, hogy már sok ügyes bajos dolgunkat gépek intézik. Tényleg érdemes gépekre bízni az emberi feladatok automatizálását? Mit jelent ma az MI kötelező jelenléte egy vállalat számára? Áldást vagy átkot?

Sokan nem tudják, hogy már a múlt század hatvanas éveiben az első számítógépek megjelenésekor folytak mesterségesintelligencia-kutatások (Claude Shannon, Jerome Wiesner és Oliver Selfridge). Nemrég már go-ban is győzött a gépi értelem. (Sakkban pedig már húsz éve, hogy Garri Kaszparovot térdre kényszerítette a Deep Blue).

Hosszú volt az út a gépek ébredéséhez, manapság már minden mobilban és szoftverben és videojátékban ott rejtekezik, csak nem veszünk róla tudomást. Az évtizedek távlatából látható, mekkora utat tett meg a tudomány a mai mesterséges intelligenciás megoldások eléréséhez, érdemes megvizsgálni azt, hogy mi várhat ránk.

 

Intelligens automatizmusok

A mesterséges intelligenciával a legtöbb esetben az automatizálás kapcsán találkozunk, amikor valamilyen összetett emberi feladatot kell gyorsan és precízen megoldani. Az automatizálás nem ördögtől való, bár tudósok és ICT-celebek is (Mark Zuckerberg és Elon Musk) riogatnak, hogy az MI elterjedésével eljön a gépek uralma ahogy a Terminátor-filmekben

Tény, hogy a robotok és az intelligens eszközök el fognak foglalni munkahelyeket. Gondoljunk csak az autógyártásra, mi lenne ma ezzel a húzóágazattal, ha emberi erőforrásra bíznánk a gyártást robotok helyett? 2016 a hálózatba kapcsolt gépjárművek és az IoT éve lesz, ezek elképzelhetetlenek mesterséges intelligenciás megoldás nélkül.

De gondolhatunk az egészségügyre, a szállodaiparra, itt is egyre több MI alapú megoldás dolgozik. A precíziós mezőgazdaságban a drónokat és mezőgazdasági gépeket is intelligens programok üzemeltetik, hogy percre pontosan lehessen látni a termés állapotát. Az Amazon csomagküldő szolgálatánál már régóta robotok csomagolják és rakják össze megvásárolt termékeket, és intelligens drónok szállítják ki őket az USA-ban. És akkor még nem beszéltünk a veszélyes munkahelyekről (bányászatról és vegyiparról), meg az oktatásról sem, ahol MI-re épülő virtuális oktatók hatékonyabban oktatnak például nyelveket, mint a valódi tanárok.

 

MI és az ICT-vállalatok

Ma már akár akarja, akár nem, egy cégvezetőnek szembe kell nézni a trenddel, költenie kell hamarosan az MI megoldásokra (az Accenture felmérése szerint a cégek 70 százaléka lehet érintett), mivel csak így tudnak felzárkózni a kortárs digitalizációs változások sebességéhez – és a konkurenciához. Az MI 2016-ban olyan automatizmusokat ígér, amelyek olcsók, és már rövid távon is megtérülhetnek, ha okosan használják azokat a megfelelő területen.

Érdemes megnézni az elmúlt év sikeres startupjait, az MI-be forgatott kockázati tőke több mint tízszeresére nőtt. Egy megfelelően kiválasztott és strukturált vállalati MI-megoldás innovatívvá és hatékonnyá varázsolhatja a céget, rövidül a termékek piacra jutási és fejlesztési ideje, nagyobb teret kaphatnak a K+F megoldások is.

Egy dologról viszont sokan elfeledkeznek: az MI alapú gazdasághoz új típusú munkaerőre van szükség. Olyanra dolgozókra, akik bármit képesek megtanulni, jellemzőjük a rugalmasság és a változásra és az új tudás elsajátítására való folyamatos hajlandóság. Emiatt értékelődik fel a HR, a belső képzések és a szabadúszó munkavállalók alkalmazása is.

 

MI-trendek

Érdemes vigyázó szemeinket Kínára vetni, jelenleg a legnagyobb robotikai beruházások és a legkiterjedtebb MI alapú gazdaság náluk működik, nem az USA-ban. Kína már tavaly is nyíltan kijelentette, hogy hajlandó az emberi erőforrásának közel felét is robotra cserélni a hatékonyság és a gyorsaság végett, erre 154 milliárd dollárt el is különítettek. Ismeretes, hogy az Apple iPhone-t is gyártó Foxconn ebben az élharcos.

A mesterséges intelligencia kapcsán egyre fontosabb lesz a gépi tanulás (smart learning) metódusa is, így tudnak a gépi elmék újabb és újabb feladatokat elsajátítani és alkalmazkodni. Ebben nagy szerepet játszik a Microsoft Project Oxford garázsprojektje, amely számos, már a felhasználók számára is működő, egyszerű MI-programot tesztelt: arcfelismerést, képszelektálást és válogatást, de a mély tanulásban is élen járnak.

Fontos terület a MI kapcsán az egyre jobban elterjedő tudás megosztás (knowledge sharing): a gépi értelem egy másik MI-től tanul az interneten. Egy gyártósoron az újabb munkafolyamatot egyszerűbb így elsajátíttatni a gépekkel, mint beprogramozni őket egyesével. Egyes kutatók szerint a dolgok internete is ilyen frissítések alapján lehet hatékony és biztonságos a jövőben, sőt, így lehet az egyes okosotthonokat is testre szabni majd.

Japánban már létezik kizárólag robotok által üzemeltetett mobiltelefon-üzlet, mind az offline, mind az online vásárlások mögött MI-megoldások kezelik a raktárkészletet, és oldják meg a szállítást, és a logisztikát is koordinálják. Egy MI alapú ügyfélszolgálat is sikeresebb lehet, és kevesebb hibát vét, mint egy humán erőforrás alapú, ráadásul mindig rendelkezésre áll. A legtöbb esetben az ügyfelek észre sem veszik, hogy gépekkel kommunikálnak, mellesleg egy gép sokkal türelmesebb és könnyebben kezeli a hepciáskodó vevőket, mert az emberi érzelmeket is meg tudja már tanulni egy mesterséges intelligencia.

A jövő nagy áttörése természetesen akkor érkezik el, amikor végre egy MI átmegy majd a Turing-teszten, erre a következő 2-3 évben állítólag sor is fog kerülni. Az egyre jobb problémamegoldó algoritmusok pedig segíthetnek a emberiséget sújtó csapások megelőzésében: a potenciális terroristák felderítésében, és akár a klímaváltozás elleni megoldások kifejlesztésében is.