Top 5

08_1_580.jpg
Forrás: ITB
top.sztorik

Végeláthatatlan videotéka a januári ködben

Meg fognak változni a tévézési szokások magyarországon a Netflix miatt. Ha lesz nyelvi támogatás


#1 Itt a Netflix! Tavaly nyáron foglalkoztunk először alaposabban az OTT (over-the-top) típusú szolgáltatásokkal, olyannyira, hogy a júniusi ITB Clubot kizárólag az ebben a modellben rejlő lehetőségekre fűztük fel. Jól beletenyereltünk, annyi szent, hiszen alig fél év telt el, és Magyarországon is megnyitotta virtuális videotékáit a jelenleg talán legnépszerűbb ilyen „third party” szolgáltató, a Netflix. A cég hazai megjelenése szerintünk van olyan súlyú, hogy az sem elképzelhetetlen, hogy fenekestül fogja felforgatni tartalomfogyasztási szokásainkat. Na jó, előbb vagy utóbb. Ugyanis a Netflix jelenleg még nem túl népszerű, ami mindössze annak az apróságnak tudható be, hogy semmilyen tartalmat nem kínál magyar nyelven. Még felirat sincs a sorozatokhoz, filmekhez – bár ez egy kis „sufnituninggal” könnyen orvosolható. Egyelőre nem tudni, hogy ezen mikor változtatnak, ha egyáltalán, úgyhogy akinek esetleg nem fekszik az angol, még 14 másik nyelv közül variálhat.


#2 Halló! Tudakozó? Mi a helyzet magentában? A Magyar Telekom olyan horderejű bejelentéseket tett december végén, illetve január elején, hogy nem maradhatott le listánkról. Még decemberben jelentették be, hogy hozzávetőleg 4,4 milliárd forintért túladtak az Origón, amely a jövőben a New Media Kft. tulajdonát képezi. Egy új energiaszolgáltató elindulásáról is hírt adtak. A MET Holding AG és a Magyar Telekom vegyesvállalataként összeálló E2 Hungary január 1-jével kezdte meg működését. A Telekom teljes üzleti energiakereskedelmi tevékenységét az új társaságba szervezi, és a MET vállalati ügyfeleinek jelentős részét is ez a cég szolgálja majd ki. És még egy dolog: a vállalat ugyancsak az év elején jelezte, hogy 2016. április 8-ával megszünteti Távszámla szolgáltatását, és ezzel párhuzamosan számlakibocsátóként csatlakozik a piacvezető Díjnet rendszeréhez. V halkan jegyezzük meg, hogy január 1-jétől az uniós szabályozásnak megfelelően már csak a 11800-as telefonszámon csörög a belföldi tudakozó.


#3 Idén sem leszünk biztonságban Nyargaljunk át a külföldi hírekre. A januári CES szokás szerint mindent vitt, de a sivatagi show-val ebben a lapszámban foglalkozunk még eleget. A CES mellett szerintünk a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak határozták meg leginkább az év első hónapjának külföldi hírtermését. Amerika a fő érintett, ahol épp gőzerővel készülnek a közelgő választásokra, úgyhogy igen kellemetlen hírként érte a szavazókat, mikor bejelentették: egy rosszul beállított szerver miatt 191 millió amerikai állampolgár a szavazással kapcsolatos adata szivárgott ki. A lakcímtől a politikai beállítottságig minden a világhálóra került. És ez még nem minden: az amerikai büntetés-végrehajtásnak is meggyűt a baja az informatikával, miután nagyjából 3200 elítéltet egy szoftverhiba miatt idő előtt engedtek (volna) el. Szintén amerikai vonatkozású a Flash újabb vesszőfutása. Az Adobe termékét sokan az IT-pokolba kívánják, mert csak tavaly több mint 300 hibát találtak benne. A kivégzés, úgy hisszük, már nem sokat várat magára.


#4 Minek ide sofőr?! Nem újdonság, hogy egyre több – és nem csupán autóipari – cég érdeklődik az okos- és önvezető autókban rejlő lehetőségek iránt. Legutóbb például a Ford tette fel a kezét, hogy kész együttműködni a Google-lel egy új önvezető autó kifejlesztésében. A Toyota szintén a közelmúltban jelezte, hogy egy olyan adatkommunikációs modul kifejlesztésén ügyködnek, amelynek révén lehetővé válik a márka autóinak csatlakoztatása telekommunikációs hálózatokhoz. A General Motors jövőbeli tervei sem kevésbé érdekesek. A gyártó nem is olyan régen bevásárolta magát a Lyft nevű telekocsi- (carsharing) cégbe, s azt szeretné, ha egy az Uberhez hasonló rendszert sikerüljön majd létrehoznia – csak önvezető autókkal. Az viszont már magyar szempontból is érdekes, hogy a Volvo szintén beszállt az okosautós bizniszbe. Hogy pontosan milyen hazai vonzata van a skandinávok újdonságának, azt néhány az előző oldaláron, a Top emberek listájában keressék.


#5 Koreai konfetti Ha néhány sorral feljebb azt mondtuk, hogy micsoda pezsgés volt tapasztalható a Telekom portáján, nem is tudjuk, minek nevezzük azt, ami a Samsungnál folyt. Év végén jelentették be, hogy megkezdik az iparág első, TSV (through silicon via) technológiával készülő, 128 GB-os DDR4-es memóriamoduljának tömeggyártását. A forradalmi megoldást jelentő chipkészletet vállalati szerverek és adatközpontok számára tervezték, jelenleg a piac legnagyobb kapacitásával és legmagasabb energiahatékonysági szintjével rendelkezik. Emellett a cég bejelentette legújabb, PRO Plus 128 GB-os microSD memóriakártyáját is, amely maradéktalanul megfelel az egyre növekvő fogyasztói bázis által használt akciókamerák, drónok, prémium okostelefonok, valamint 4K felvételre és lejátszásra képes tükörreflexes gépek támasztotta igényeknek. Továbbá megalkották az iparág első bioprocesszorát is, amelyet a vállalat az egészségközpontú viselhető eszközök számára fejlesztett ki.