Top 5

06_1_Banhegyi_Zsofia_ny.jpg
Forrás: ITB
Emberek

Nőkről szólt az október

Ismét összegyűjtöttük, melyek voltak az előző hónap legfontosabb mozzanatai a hazai ikt-szektor vezetőinek életében. Nézzük tehát, kik azok, akik reflektorfénybe kerültek!


#1 Bánhegyi Zsófia Korábban sokan kritizáltak minket azért, hogy túl maszkulin a kiadványunk, mert csak elvétve foglalkozunk női vezetőkkel. Nos, itt van októberi toplistánk, amelynek dobogóján kizárólag nők állnak. Az első helyen példának okáért az a Bánhegyi Zsófia, aki nemcsak az ITB szeptemberi Inside gáláján, de a Marketing & Médiának a hazai digitális piac meghatározó személyiségeit bemutató Top 25-ös összesítésében is tarolt a nők között. Harmadik helyen végzett, ezzel ő lett a legbefolyásosabb női vezető. Kifejezetten jó évet tudhat maga mögött: megválasztották az IVSZ, Szövetség a digitális gazdaságért multinacionális vállalatok tagozatának vezetőjévé, illetve ez év októberétől a Magyar Telekom kommunikációs vezetőjeként folytatja karrierjét, miután a T-Systems Magyarország és a Magyar Telekom vállalati kommunikációs területeit összevonták.


#2 Kegye Krisztina Képzeletbeli dobogónk második fokára az Antenna Hungária lakossági termékmenedzsment osztályvezetője léphetett fel. Persze, nem csak úgy, az elismerésért igen komoly eredményeket tett le az asztalra. Elsősorban ő volt az, akinek hála az állami szolgáltató figyelemre méltó sikereket ért el a MinDig TV Extra szolgáltatással. Segítségével sikerült egy óriási tömegtermékkel egy nagyon pici irányváltással, de jó stratégiai pozicionálással belépni egy magasabb fizetési kategóriájú csoport életébe, mint elsődleges tévészolgáltatás. Napjainkra az Invitel után közvetlenül az ötödik legnagyobb szolgáltatók a tévépiacon, ami a Kegye Krisztina színre lépésével megkezdett ötéves építkezés totális sikerére enged következtetni. Az osztályvezető közreműködésével kimaxolt MinDig TV Extra idén októberben ért a csúcsra azzal, hogy már nemcsak tévészolgáltatást kínál, de követve a piaci trendeket, triple-play konstrukcióban áll az ügyfelek rendelkezésére. Vagyis a tévé mellett internetet és telefont is biztosít.


#3 Amrita Gangotra A Vodafone Magyarország indiai gyökerekkel rendelkező műszaki vezérigazgató-helyettese kapta tőlünk a bronzérmet. Ő az a női vezető, akinek kezei között formálódott tökélyre a budapesti metróvonalak teljes 4g lefedettsége. Munkáját dicséri, hogy nagyon komplex feladattal kellett megbirkóznia az évek során, hiszen a metróvonalak mobilinternetes lefedése világszerte összetett és bonyolult folyamat, részben a föld alatti építés, részben a különleges elvárások, részben pedig a korlátozott hozzáférés miatt, hiszen a hálózat kiépítésével nem lehet zavarni a metró forgalmát, az utasok millióinak a közlekedését. A nehézségek ellenére idehaza ezt sikerült tökéletesen megvalósítani október elejére. Talán nem véletlen, hogy a piros szolgáltató újra elnyerte a Budapesti Közlekedési Vállalat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKK Közút Zrt. tenderét, így a három vállalat – több mint 7 ezer sim-kártyával – a következő 3 évben is a Vodafone ügyfele lesz.


#4 Soltész Attila Akkor most jöjjenek a férfiak! Soltész Attila már több ízben is szerepelt toplistánkon, s most októberben is sikerült reflektorfénybe kerülnie. Köszönhető ez annak, hogy az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) elnöke gőzerővel dolgozott a november 5–6. között megrendezésre kerülő Infotér Konferencián, a rendezvényt pedig óriási érdeklődés övezi, nem alaptalanul. A konferencián idén kiemelt szerepet kap a kormányzat új infokommunikációs irányvonala, amelyet az internetről szóló nemzeti konzultáció, az Európai Digitális Egységes Piac és a Digitális Nemzet Fejlesztési Program egysége alkot. Meghatározó tartalmi elem lesz az oktatás digitális forradalma, az eHealth és az e-Közigazgatás legújabb fejlesztései. Szó lesz ezek mellett a távközlési piac átalakulásáról, a hírközlés újraszabályozásáról, a kormányzati fejlesztéspolitikáról, a magyar startupokról, az infokommunikációs iparágfejlesztésről, a vállalkozásfejlesztésről, valamint a szak- és felnőttképzésről, az ágazatok infokommunikációs stratégiájáról, térinformatikáról, big datáról, felhőrendszerekről és open datáról.


#5 Kóka János Az expolitikus idén nyáron szerepelt először toplistánkon, de nem kellett sokat várni arra, hogy ismét felkerüljön rá. Cégével, a Cellum Globallal ugyanis folyamatosan sikereket ér el, aminek köszönhetően kitüntetett figyelmet élvez az ict-szektorban, értelemszerűen nálunk is. Ennek apropója az a megállapodás, amelyet az öreg kontinens egyik vezető mobiltárca-szolgáltatója és a nemzetközi kártyaelfogadó Credorax megállapodásában realizálódott, és amelynek köszönhetően a Cellum Plug and Pay nemcsak több országban lesz elérhető (nyilvánosan várhatóan az év végétől), hanem az elfogadott valuták köre is bővül majd. Mindemellett Kóka János munkásságát dicséri, hogy a Cellum nemrég meghívást kapott a Ford által rendezett SYNC AppLink fejlesztői verseny európai fordulójára. A megmérettetésen a gépkocsigyártó hangvezérelt autós rendszerére fejlesztenek majd alkalmazásokat a résztvevők.