Top 5

06_1_meszaros_lorinc_580px.jpg
Forrás: ITB
top.emberek

Nagy érkezések, nagy búcsúzások

A 4iG felvásárlásával irányította magára az informatikai szektor figyelmét Mészáros Lőrinc, míg az ágazat életében az elmúlt években fontos szerepet játszó Deutsch Tamás elköszönt a Digitális Jólét Programtól. Látványos helyszínen búcsúzott az újságíróktól a leköszönő Christopher Mattheisen; a LogMeIn új vezetője pedig arról beszélt, hogyan használják ki a mesterséges intelligencia kínálta lehetőségeket.


#1 Mészáros Lőrinc Június 6-án olyan hír érkezett, amely azt mutatja, hogy Magyarország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb vállalkozója elérkezettnek látta az időt arra, hogy komolyabb pozíciókat szerezzen az egyik leggyorsabban fejlődő és a jövőt igencsak meghatározó ágazatban, az informatikában. Bejelentették ugyanis, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global, és a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő két tőkealapja többségi részesedést szerez a 4iG-ben. A két vevő a bejelentéskor a korábban megvásárolt részvényeknek köszönhetően 33,57 százalékos befolyással rendelkezik az informatikai cégben, azonban kötelező vételi ajánlatot tettek közkézen forgó részvényekre, így befolyásuk minden ügylet lezárulása után meghaladja majd az 50 százalékot. A tranzakció lezárásához szükséges volt a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is, amit június végén meg is kaptak. Az Opus Global bejelentette azt is, hogy tárgyalásokat kezdett a Takarékinfóban lévő 24,67 százalékos részesedésének átadásáról a 4iG számára, ami lényegében egy komolyabb tőkeemelést jelent.


#2 Christopher Mattheisen Rendkívül kellemes és látványos kilátást kínáló helyet választott a Magyar Telekom távozó vezérigazgatója ahhoz, hogy elköszönjön a média munkatársaitól. Június 22-én egy, a Kálvin tér közelében lévő hotel legfelső emeletén búcsúzott a megjelent újságíróktól, kiadóvezetőktől, és miközben a rendezvény résztvevői az eléjük táruló panorámában gyönyörködtek, egész biztos, hogy sokan törték azon is a fejüket, hogy mihez kezd majd ezután Christopher Mattheisen. Nos, a távozó vezérigazgató tartott ugyan egy rövid beszédet, amiből kiderült, hogy akár saját parfümöt is piacra dobhatna, de az igazi megfejtéshez az este során nem jutottunk közelebb, vagyis még várni kell arra, hogy kiderüljön, hol és hogyan folytatja tovább karrierjét. A szakember 2006 decembere óta töltötte be a Magyar Telekom vezérigazgatói pozícióját. Először 1990-ben jött Magyarországra, egy stratégiai tervezéssel és üzleti tanácsadással foglalkozó céget hozott létre. 1993-ban a U.S. West International marketingvezetőjeként több magyar, lengyel és cseh mobilszolgáltató elindításában vett részt, majd 1993 és 1996 között a Westel 900 (TMH) marketing- és értékesítési igazgatójaként dolgozott. 2002 szeptemberében a Telekom Lakossági Szolgáltatások Üzletág, majd 2005 januárjában a Vezetékes Szolgáltatások Üzletág irányításáért felelős vezérigazgató-helyettesévé nevezték ki.


#3 Deutsch Tamás Június 18-án szűkszavú közlemény jelent meg a kormany.hu weboldalon az újonnan létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztérium rovatában. A bejelentés lényege az volt, hogy a jövőben a Digitális Jólét Program (DJP) irányításáért az innovációs és technológiai miniszter felel, vagyis a DJP megvalósításáért addig felelős miniszterelnöki biztos, Deutsch Tamás ezen feladata megszűnik. A magyar kormány még 2015 végén – az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció, az InternetKon eredményei alapján – indította el a digitális ökoszisztéma egészét átfogó fejlesztési programot, melynek fő célja, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertese legyen. Az elmúlt években a DJP részeként sorra születtek az átfogó, egyes gazdasági szektorokat érintő stratégiák, de a startupok és az oktatás kapcsán is készült részletes koncepció arról, hogyan lehetne kihasználni a digitalizáció kínálta lehetőségeket. A DJP-ért felelős miniszteri biztos jelentősebb eredményei közé sorolható az internetszolgáltatás áfájának két lépcsőben történt, 27-ről 5 százalékra való csökkentése, vagy a digitális jólét alapcsomag megjelenése a hazai távközlési szolgáltatóknál, amely a rászorulók számára teremtette meg a lehetőséget az olcsó internet-hozzáférésre.


#4 Láng András Rendkívül szűk körű háttérbeszélgetésre invitálta a sajtó képviselőit június 26-án a LogMeIn és mint kiderült, nem csak az adta az esemény apropóját, hogy bemutassák, hogyan képzeli el a cég a jövőjét. Ez ez volt az első, sajtó előtti szereplése Láng Andrásnak a magyar vállalat ügyvezetőjeként. Eddig a társaság hazai technológiai vezetője volt, és mint a beszélgetésen kiderült, ezen a jövőben sem változtat. A Magyarországról indult, ma már a Nasdaq-on jegyzett LogMeIn legfontosabb kutatás-fejlesztési központja Budapesten van, a cég 3000 fős összlétszámból mintegy 400-an dolgoznak itthon. A jövő izgalmas technológiái kapcsán Láng András kiemelte a mesterséges intelligencia, illetve a gépi tanulás kínálta lehetőségeket, az ezzel kapcsolatos fejlesztésekre most nagy figyelmet fordítanak a társaságnál. Jelenleg azon dolgoznak, hogy egy-egy részterületet – például a banki szektort – minél jobban kiszolgáló chatrobotokat alkossanak, de komoly lehetőségeket látnak a mesterséges intelligencia alkalmazásában a termékek, szolgáltatások piacra vitelének meggyorsításában is.


#5 Alföldi István Multimédia az oktatásban – kimeríthetetlen és mindig aktuális téma, nem véletlen, hogy már a 24. konferenciáját tartotta meg e témában a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Multimédia az Oktatásban szakosztálya. A több napos szakmai rendezvényen Alföldi István, az társaság ügyvezető igazgatója plenáris előadásában az oktatás felelősségéről és általában, valamennyiünk felelősségéről szólt az előttünk álló feladatok kapcsán: felvázolta a 21. század kihívásait, az IT-biztonságtól a robotika és a mesterséges intelligencia kérdéséig. Ezt követően viszont komoly meglepetésben volt része az ügyvezető igazgatónak, hiszen „Multimédia az oktatásban gyűrű” életműdíjat kapott az NJSZT szakosztályaiban folyó munka lelkiismeretes biztosításáért. Az elismerés elnyerésében meghatározó szerepet játszott az igazgató a digitális írástudásban, a digitális esélyegyenlőség mozgalmában és az informatikai múzeumügyben kifejtett, iránymutató munkája is.