Top 5

08_1_Pretraveller_580px.jpg
Forrás: ITB
top.sztorik

Mobilos változások

Júliusban kiderült, hogy a későn eszmélő feltöltőkártyások számára még nem veszett el minden, és megtudhattuk azt is, hogy az internetáfa-csökkentés nem volt teljesen zökkenőmentes. A Vodafone a Balatonnál gyorsított, a Telekom pedig már a jövőre készíti fel munkatársait.


#1 Örülhetnek a feltöltőkártyások
Bár június végén lejárt a határidő a feltöltőkártyás mobilelőfizetéssel rendelkezők számára az adategyeztetésre, mégsem kell túlságosan aggódniuk azoknak, akik elmulasztották azt. Július legelején ugyanis kiderült, hogy június 30-át követően is visszaadhatják a szolgáltatók a feltöltőkártyás előfizetésekhez tartozó mobilszámokat és azok egyenlegét azoknak, akik nem azonosították magukat időben, de később megteszik ezt. A szerződés ugyan megszűnt, azonban annak nincs jogi akadálya, hogy az előfizetők – utólagos azonosítás esetén – új szerződéssel visszakapják hívószámukat és egyenlegüket. A Magyar Telekomnál a nem regisztrált Domino SIM-kártyákra olyan kódot küldenek sms-ben, amellyel szeptember 30-ig online is meg lehet kötni az új szerződést, ezzel visszaállhat a régi hívószám, valamint az egyenleg. A Telenornál az új szerződéssel augusztus 31-ig a korábbi feltöltőkártyás hívószám és egyenleg visszaállítható, ezt követően 2018. február 28-ig pedig korábbi hívószámukat kaphatják vissza az ügyfelek. A Vodafone-nál a július 1-jével törölt szerződések helyett az utólagos adategyeztetést követően biztosítják a régi telefonszám, SIM-kártya és egyenleg továbbvitelét.


#2 A jövőre készülnek
A jövő munkahelyére készíti fel munkatársait a Magyar Telekom a júliusban megnyitott oktatási központjával, ahol évente várhatóan kétezren vesznek majd részt különböző képzéseken a társaság dolgozói közül. A Ceglédi úti épület átalakítása a „jövő munkahelyének” koncepciója szerint készült el, és ezt a szemléletet követi a vállalat közelben épülő székháza is. A megújult oktatási központot csúcstechnológia, tágas terek jellemzik. Az épületben, a folyosók falain futó színes csíkok, az ajtók színei színkódok is egyben, és a helyiségek különböző funkcióit jelzik. A Telekom Képzési Központban 12 tréningtermet, több számítógépes-, műszaki- és gyakorlótermet, oktatói szobákat, közösségi pihenőhelyeket, étkezőt, munkaruha próbahelyiséget és oszlopsoros tanpályát alakítottak ki. A Digitális Otthon szoba egy mai modern szobabelsőre emlékeztet, ahol a vállalat szerelői a készülékek bekötésében szerezhetnek rutint. Van az épületben mini Telekom üzlet és Call Center, sőt az udvaron olyan tanpálya is, ahol villanypóznákra felmászva ismerhetik meg a cég dolgozói a gyakorlatban az érintésvédelmi szabályokat. Miközben a társaság bizonyos munkakörökben egyre nagyobb teret enged az otthoni munkavégzésnek, a jövő munkahelyét kifejezetten az együttműködés, a tudásmegosztás, a találkozás színtereként képzelik el.


#3 Áfa-csökkentés zökkenőkkel
A szolgáltatók zöme betartotta az internetáfa-csökkentés körüli szabályokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) júliusban közzétett elemzése szerint. A 20 legnagyobb szolgáltatónál közvetlenül is ellenőrizte az NMHH, hogy mi a helyzet, és 18-nál nem talált jogsértést. A Telenort azonban május 23-ai határozatában felszólította a megfelelő ügyfél-tájékoztatásra, tekintve, hogy a szolgáltató a honlapján nem tüntette fel a lakossági díjcsomagok nettó havi díjait, illetve nem informálta előfizetőit a kétoldalú szerződésmódosítás lehetőségéről bizonyos internetszolgáltatásoknál. Az NMHH a Jurop Telekomnál is jogsértő gyakorlatot tárt fel, a cég azonban az eljárás megindítása után, idén májusban megszűnt, ezért a hatóság június 6-án okafogyottság miatt megszüntette az eljárást. Az NMHH tízmillió forintos bírsággal sújtotta az Invitelt, és a jogsértő magatartás megszüntetésére kötelezte, mert az internetáfa-csökkentés után februárban szabálytalanul, egyoldalúan emelt díjat a határozatlan idejű előfizetői szerződéseinél. Az ügy ezzel nem zárult le, az Invitel szerint ugyanis ők jogkövetően jártak el, így jogorvoslati lehetőséggel élnek.


#4 Balatoni gyorsítás
Július közepén jelentette be a Vodafone, hogy tovább bővítették a mobilcég 4G+ lefedettségét, és a nyári időszakhoz igazodva ezúttal a Balatonnál tették elérhetővé a szupergyors mobilnetet kínáló hálózatot – igaz, egyelőre csak a tó keleti medencéjében. A változásnak köszönhetően elméletileg akár 150 Mbit/s-os letöltési sebesség is elérhető az érintett 15 településen. A balatoni hálózatfejlesztés keretében a társaság Ábrahámhegyen és Balatonkenesén is felújított egy-egy kilátót, amelyen Vodafone bázisállomások találhatók. A kapacitásnövelést indokolja, hogy a nyári hónapokban ugrásszerűen megnő az érintett cellák terhelése. A balatonkenesei esetében a kora tavaszi időszakhoz képest mintegy háromszor annyi felhasználóval lehet számolni nyáron, míg az ábrahámhegyi esetében még kiugróbb, 6,5-szeres a növekedés. A mobilcég azt is elárulta, hogy Budapest, Tatabánya és a Balaton keleti medencéje után újabb fejlesztések jönnek, és több hazai nagyvárosban is elérhetővé teszik a 4G+-t.


#5 Folytatódik a retro-hullám
Merész vállalkozásba kezdett a HMD Global, a Nokia névhasználati jogot megszerző finn társaság ugyanis a jelek szerint komolyan gondolja, hogy újra meghatározó szereplővé teszi a márkát a mobilpiacon. Ennek érdekében idén már több okostelefont is piacra dobtak, illetve a hírek szerint hamarosan érkezik egy új, felsőkategóriás modelljük is, azonban úgy tűnik, a hagyományos készülékek is fontosak számukra. A Nokia 3310-es már nálunk is kapható, és a frissített arculatú eszközzel egyértelműen a retro-hullámot akarják meglovagolni. Ráadásul hamarosan segítői is lesznek a telefonnak, a HMD Global ugyanis a múlt hónapban bemutatta a Nokia 105 és Nokia 130 készülékeket, melyek szintén a hagyományos vonalat képviselik. Az okostelefonokhoz szokott felhasználóknak persze nem lehetnek igazán vonzók ezek az eszközök, de nemcsak a retro iránt rajongókra számíthatnak majd a HMD Globalnál, hiszen még mindig évente több százmilliót adnak el hagyományos mobiltelefonokból is.