Top 5

08_1_Scoopnest_580px.jpg
Forrás: ITB
top.sztorik

Magyarországról érkezett a gyomros

Nekiment a Gazdasági Versenyhivatal az Apple-nek, 100 millió forintos bírságot igyekeznek majd behajtani a cégen. Az Antenna Hungária is startupokat segít, a Lányok napján pedig az is kiderült, hogy mi az a szilícium-szelfi.


#1 Magyarok büntették az Apple-t Igazi nagyágyúnak ment neki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a szervezet a technológiai szektor óriását, az Apple-t marasztalta el. A cég ugyanis nem nyújtott megfelelő tájékoztatást a fogyasztóknak a wifi-asszisztens szolgáltatás egyes jellemzőiről. A társaság alapbeállításként vezette be az új megoldást, ami az iOS mobiloperációs rendszer letöltésével, illetve frissítésével automatikusan aktívvá vált. A funkció lényege, hogy a készülék – a felhasználói élmény javítása céljából – gyenge, nem megfelelő erősségű wifi-jelnél automatikusan mobilinternet hálózatra vált, miközben korábban – a felhasználók közreműködése nélkül – csak akkor váltott át, ha már egyáltalán nem érzékelt wifi-jelet. Ez azonban a mobiladat-forgalom növekedésével jár, és többletköltségek megjelenésének lehetőségét is felveti a GVH érvelése szerint. A szervezet megállapította, hogy az Apple tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert nem hívta fel hangsúlyosan a fogyasztók figyelmét a wifi-asszisztens automatikus aktiválódására az üzembe helyezéskor vagy a frissítési folyamat során – annak ellenére, hogy ennek nem lett volna terjedelmi akadálya. A magyar versenyhivatal ezért 100 millió forintos bírságot rótt ki az Apple-re.


#2 Lányokkal erősítenének Már hetedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a Lányok napját, az április 26-i programsorozat fő célja, hogy felkeltse a középiskolás lányok érdeklődését a mérnöki, informatikai pálya iránt. A program keretében a pályaválasztás előtt álló fiatalok betekintést nyerhettek a műszaki egyetemek, kutatóintézetek és cégek életébe, amelyek megnyitották laboratóriumaikat, műhelyeiket és irodáikat; találkozókat szerveztek női professzorokkal, női informatikusokkal és mérnökökkel. A Nők a Tudományban Egyesület által szervezett programsorozat keretében az elmúlt években már több mint 8000 középiskolás lány ismerkedhetett meg a technológiai pályákkal. Idén 22 városban 77 helyszínen várták az érdeklődőket, akik többek között ellátogathattak egy kutatóreaktorba, a T-Systems innovációs laborjába; körülnézhettek a robotok világában; szilícium-szelfit készíthettek; városi áramhálózatot tervezhettek; vagy akár azt is megnézhették, hogyan készül egy intelligens gokart..


#3 Felpattannak a startup-expresszre Az elmúlt másfél-két évben megszokhattuk, hogy a nagyvállalatok sorra indítanak startupokat segítő programokat. Áprilisban az Antenna Hungária is beállt a sorba, a társaság AHa! Brain Store néven indított vállalati akcelerációs programot. A több mint 200 millió forint összértékű inkubációs pályázatra május végéig várják többek között műsorterjesztéssel, műsorgyártással és telekommunikációval foglalkozó digitális startupok jelentkezését. De a vezeték nélküli és felhőalapú megoldásokkal, illetve a big data és az IoT területével kapcsolatos innovatív fejlesztésekkel foglalkozó cégeknek is érdemes próbálkozniuk. A pályázók közül a szakmai zsűri legfeljebb hét innovatív vállalkozást választ ki, amelyek egyenként maximum 60 millió forint értékű tőkebefektetést, valamint fél éven keresztül folyamatos szakmai támogatást és akcelerációs szolgáltatást kapnak. Ennek részeként az Antenna Hungária többek között az ügyfélkörének és értékesítési csatornáinak használatát, építési és tesztelési infrastruktúrát, projektmenedzsment tapasztalatot, illetve telekommunikációs hálózatok elérését biztosítja a támogatott startupok számára. A program szakmai koordinációját a Drukka Startup Stúdió végzi.


#4 Díjazott tehetség Április elején kiderült, hogy egy oktatással kapcsolatos mobilalkalmazást fejlesztő csapat nyerte a Microsoft Imagine Cup verseny hazai döntőjét, így az innobie csapat Eddie névre hallgató fejlesztése képviseli majd a régiós fordulón Magyarországot. Az Eddie egy okostelefon-alkalmazás és egy tankönyv egyedi hibridje. A megoldás továbbra is a tankönyvre és annak tartalmára épít: a könyv illusztrációit speciális jelölésként használva a kiterjesztett valóságba viszi a gyermekeket, hogy olyan környezetben ismertesse meg velük a tananyagot, amelyre egyébként is fogékonyak. Ily módon könnyebbé, olcsóbbá, nem utolsósorban pedig hatékonyabbá válik a tantermi demonstráció – mondják az innobie csapat tagjai. Fejlesztésük célja, hogy a szükséges rosszként kezelt mobiltelefonra a tanárok segítségként tekintsenek, az iskolák pedig a költségcsökkentés egyik kulcsát lássák benne, hiszen a drága tantermi eszközöket tökéletesen helyettesíthetik a kiterjesztett valóságban megjelenített digitális illusztrációk. Az Imagine Cup keretében a versenyzők a világ vezető technológiai és üzleti szakemberei előtt nemcsak bemutathatják elképzeléseiket, de pénzben nem kifejezhető értékű tanácsokat kaphatnak tőlük, fejlesztésük irányának meghatározásához. Ráadásul a jelentkezők már a hazai döntő előtt intenzív képzést kaptak.


#5 Nagytakarítást csináltak a YouTube-nál Első hallásra megdöbbentően soknak tűnő, 8 millió videót távolítottak el a Google munkatársai a YouTube-ról tavaly az utolsó negyedévben a videomegosztó hivatalos blogján április végén megjelent bejegyzés szerint. A törölt tartalmak többsége spam volt, vagy úgynevezett felnőtt tartalom. Az eltávolított mennyiség a portál teljes nézettségének ezrelékekben kifejezhető hányadát jelenti a vizsgált időszakban. A kidobott videók közül 6,7 milliót az erre a célra fejlesztett szoftver jelölt meg gyanúsként. A 6,7 millió 76 százalékát még az előtt törölték, hogy akár egyetlen felhasználó is megnézte volna. Tavaly év elején az erőszakos extrémista tartalom miatt megjelölt és eltávolított videók 8 százalékát látta tíznél kevesebb felhasználó a törlés előtt. A portál júniusban vezette be a gépi tanuláson alapuló szoftvert a gyanús videók megjelölésére. Jelenleg az erőszakos extrémizmus miatt törölt videók több mint felét látja tíznél kevesebb felhasználó az eltávolításig.