Top 5

08_1_Zoom.hu_580px.jpg
Forrás: ITB
top.sztorik

Lehullt a lepel

Márciusban kiderült, hogy kié lesz a Telenor Magyarország, illetve a norvégiai központú távközlési szolgáltató többi régiós érdekeltsége. Eközben elkészült a Digitális Agrár Stratégia szakmai tervezete; a Google tovább szigorít; az Invitech Solutions pedig ismét kiosztotta az InnoMax-díjakat.


#1 Új kézben a Telenor Magyarország Igazi bombahír érkezett március 21-én, kiderült ugyanis, hogy ki veszi meg a hazai távközlési szektor egyik meghatározó szereplőjét, a Telenor Magyarországot. A vevő a PPF Group, amit a leggazdagabb cseh, Petr Kellner alapított. A társaság a norvégiai központú Telenor teljes régiós portfólióját megvásárolta, így övék lett a magyar mellett a cég bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatója is, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltató. A 2,8 milliárd eurós ügylet keretében tulajdonost váltó társaságok összesen mintegy 9 millió ügyfelet szolgálnak ki és 3500 főt foglalkoztatnak. A vételár kapcsán halasztott kifizetésről állapodtak meg, ez alapján a bevételből 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki. Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges, ami 2018 harmadik negyedévében várható. A tranzakció bejelentésekor a PPF Group képviselője azt közölte, hogy a felvásárolt cégekkel középméretű európai mobilszolgáltatóvá akar válni a társaság. Kérdés ugyanakkor, hogyan alakul hosszabb távon a Telenor Magyarország sorsa, hiszen a Konzumot is érdekelte volna a mobilszolgáltató. A mostani ügylet lezárásáig várhatóan nem lesz újabb fordulat, azt követően viszont akár még jöhet váratlan fejlemény az ügyben


#2 Mérföldkőhöz ért a Digitális Agrár Stratégia Március elején egy jelentős lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a mezőgazdaság digitális fejlesztését is egy stratégia mentén valósíthassuk meg, elkészült ugyanis Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) szakmai tervezete, ami egy társadalmi vitát követően kerül majd a kormány elé. Az eredményről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos számoltak be. Fazekas Sándor jelezte, hogy a DAS most elkészült szakmai tervezete az első ágazati digitális stratégia. A magyar mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta mintegy a másfélszeresére nőtt, azonban a további fejlődéshez fontos, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban éljenek a gazdák a digitalizáció nyújtotta lehetőségekkel, hiszen ezen eljárások révén többet, magasabb színvonalon és hatékonyabban tudnak majd termelni. Deutsch Tamás elmondta, a Digitális Agrár Stratégia megvalósításához szükséges források összege elérheti vagy meg is haladhatja a tízmilliárdos nagyságrendet, azonban annak hatékony végrehajtása 3-5 éves távlatban akár 60 százalékos hatékonyság-növekedést is hozhat.


#3 Tisztogató akcióban a Google Az elmúlt bő másfél évben a figyelem középpontjába került a nagy online szolgáltatók felelőssége az álhírek kapcsán, és több cég lépett is már az ügyben. A Google március közepén jelentette be, hogy tekintélyes összeget áldoz arra, hogy kiszorítsa a hamis sztorikat a világhálóról. A cég egy New Yorkban rendezett konferencián jelentette be a Google News Initiative nevű kezdeményezést, amelynek keretében a következő három évben 300 millió dollárt fordítanak a hiteles újságírás támogatására. Az elképzelések között szerepel, hogy megkönnyítsék a Google felhasználóknak a hiteles médiumokra történő előfizetést. De segítenék a kiadókat is, a program keretében olyan eszközöket tennének elérhetővé számukra, amelyekkel gyorsan betöltődő mobiloldalakat hozhatnak létre, így a legnépszerűbb platformon is el tudják juttatni a valós híreket a felhasználókhoz. A Google szerepet vállalat a Disinfo Lab nevű szervezet létrehozásában is, amelynek célja az lesz, hogy azonosítsa a hamis híreket még a kezdeti időszakban, vagyis mielőtt széles körben elterjedhetnek a világhálón.


#4 Képzési projektben a Vodafone és a Huawei A Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary szándéknyilatkozatot írt alá az Óbudai Egyetemmel március hatodikán az egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán működő Híradástechnika Intézetet további népszerűsítéséről, valamint az ott tanuló tehetségek gyakorlati képzésének támogatásáról. Az egyetemen másfél év tervezés és együttműködés eredményeként jött létre tavaly a Vodafone 4G Labor, melynek felszereltsége mind hazai, mind nemzetközi szinten kiemelkedőnek számít, célja, hogy a leendő hálózati mérnököknek a munkaerőpiacon elengedhetetlen gyakorlati tudását gyarapítsa. Idén év elején, a szakmai kapcsolat még szorosabbra fonása céljából a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary közös pályázatot írt ki az Óbudai Egyetem Híradástechnika Intézetének hallgatói számára „SmartCity lehetőségek 5G mobil infrastruktúrán” témában.


#5 Innovációs díjeső Két éve nemcsak elnevezésében és megjelenésében, de pályázati struktúrájában is megújult az InnoMax Díj. A 2017-es kiírásban az új koncepciót vitte tovább az Invitech Solutions annyi módosítással, hogy két (immár cégmérettől függetlenül Business, és oktatási intézményekre is nyitott Nonprofit) kategóriát hirdettek meg. A több mint 100 beérkezett pályázat közül a Business kategória idei győztese az Energrade lett a vállalkozások energiahatékonyabb működését segítő, IoT-technológiát alkalmazó platformjával. Második helyezett a Patika.net lett teljesen automatizált, felhőalapú online gyógyszertár-hálózat tervével, harmadik pedig az Ultinous, személyiségfelismerő-rendszerének fejlesztési tervével. Nonprofit kategóriában hat szervezetet is díjaztak, így támogatást nyert a Járókelő Közhasznú Egyesület, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, a Pro Gemmo Alapítvány, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, a Gondolkodás Öröme Alapítvány, valamint eszköztámogatásban részesül a Szociális Innováció Alapítvány.