Top 5

08_1_Cyber_Security_ny.jpg
Forrás: ITB
Sztorik

Köhögő kibervédelem, ágynak dőlt netsemlegesség

Listánkat a szerintünk legfontosabb hazai történésekkel nyitjuk. Ezek olvasóinkat is közelebbről érintik. A legfontosabb nemzetközi hírekkel folytatjuk, amelyek globális léptékűek, ezért hatásuk áttételesebb és késleltetett.


#1 Végül magához tér a magyar kibervédelem? Úgy kellett az október elsejével megalakuló, a magyarországi kibervédelmi szervezetrendszert magába foglaló Nemzeti Kibervédelmi Intézet létrejötte az országnak, mint egy falat kenyér. Nem véletlen, hogy a kapcsolódó hír első helyen landolt toplistánkon. Arról van szó ugyanis, hogy közel fél év alatt totálisan széthullott az ország kiberbiztonsága. Tudni kell, hogy 2015 áprilisáig ezen a területen világszínvonalú volt az, amit produkáltunk. 2013-tól idén áprilisig Magyarország volt a NATO kibervédelmi munkacsoportjának elnöke, akárcsak a visegrádi négyeknél, továbbá aktív tagja voltunk az EU információbiztonsági bizottságának is, az állami kibervédelmi központunk pedig flottul és olajozottan működött a Nemzeti Biztonsági Felügyelet keze alatt. Viszont mindent, amit felépítettünk, áprilisban felszámolták azzal, hogy módosították az információbiztonsági törvényt, a kibervédelem pedig a titkosszolgálat hatásköre alá került. Azóta lényegében koordinálatlanok a kibervédelmi képességeink. Ezen a status quón változtathat majd az újonnan megalakult Intézet.


#2 Hpc-ben legalább szuperek vagyunk A nemzet kiberbiztonságával ellentétben a szuperszámítástechnikánk (hpc-nk) már kiválóan teljesít. Ennek legkézenfekvőbb bizonyítéka az ősszel záruló „Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban” nevű projekt, melynek keretében októberben a Miskolci Egyetemen üzembe helyeztek egy újabb, még komplexebb szuperszámítógépet. A 2013-ban elindult projekt a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) kezei között formálódott az évek során. Érdekesség, hogy az első szuperszámítógépet majd 15 éve, 2001-ben installálták az Intézet budapesti központjában, de azóta számos fejlesztést hajtottak végre, aminek köszönhetően szuperszámítógép a pécsi, szegedi és debreceni campusok mellett már Miskolcon is fellelhető. Az EU és a magyar állam részéről közösen mintegy 3,2 milliárd forinttal megtámogatott projekt végére akár négyszeresére is nőhet a hazai hpc-infrastruktúra kapacitása.


#3 A roamingnak már biztosan lőttek. De a netsemlegességnek is?! Október végén rendkívül fontos tanácskozás folyt, s jelentős döntéseket hozott meg az Európai Parlament (EP). Olyannyira, hogy a végeredményeket harmadik helyre lőttük be a toplistánkon, mintegy átmenetet képezve hazai és külföldi vezető híreink között. Mert az borítékolható, hogy az EP döntései magyart és külföldit is egyaránt érintenek. Van, amelyik pozitív, s van, amely pedig feltehetően mindenkinél kiveri majd a biztosítékot. Kezdjük a jóval. Az EP elfogadta azt a törvényt, amely a roamingdíjak drasztikus csökkentését irányozza elő a jövő évre, 2017-ben pedig végleg eltörli azokat. Ami viszont egyenesen aggasztó, hogy az EP egy másik döntésében nagy többséggel leszavazta az összes módosítót, amely az internethez való egyenlő hozzáférést védte volna a közös digitális piacról szóló uniós szabályozásban. Magyarul adott egy hatalmas parasztlengőt a netsemlegesség elvének. A dolog annyira komoly, hogy még a web atyja, Tim Berners-Lee is tiltakozásának adott hangot.


#4 Akvizíció-cunami Míg a múlt hónapban inkább a szakmai konferenciáktól volt hangos az ict-szektor, most felvásárlások és komoly együttműködések garmadájával árasztottak el minket az iparági cégek. Ki is emelnénk néhány fontosabbat. Az Ericsson 125 millió dollárért felvásárolta az amerikai Envivo céget, amellyel megerősítette globális tévépiaci pozícióit. A magyar gyökerekkel rendelkező LogMeIn is hallatott magáról októberben, a mára világhírű startup a jelszókezelési technológiával foglalkozó Lastpasst akvirálta 110 millió dollárért. Na, de jöjjön, ami októberben a legnagyobbat szólt. A Dell 67 milliárd dollárért jelentkezett be a tárolási technológiáiról ismert EMC-ért, amely üzlet, ha valóban realizálódik, minden idők legnagyobb értékű technológiai felvásárlásává válhat. Az EMC-nek igen komoly részesedése van a virtualizáció területén sziporkázó VMware nevű cégben, amely a deal létrejöttével szintén a Dell-birodalomba integrálódhat.


#5 Dell World, Oracle World Voltak azért fontos konferenciák is októberben. Két, világraszóló eseményt szeretnénk kiemelni. Az egyik a Dell World, amely október 20–22. között zajlott le az USA-ban. A bemutatott újdonságok alapján a Dell az it- és információbiztonságban, az Internet of Things-ben, és a big datában rejlő lehetőségek irányába bővíti portfólióját a jövőben (s persze, már a jelenben is). Ugyancsak a tengeren túl, október 25–29. között rendezték meg az Oracle OpenWorld nevű rendezvényét, amely nem meglepő módon a felhőtechnológiákra, az abban rejlő lehetőségekre, s az elsősorban ezekhez szorosan kapcsolódó it-biztonságra fókuszált. Az esemény összefoglalva a felhőpiac meghódításának forgatókönyvéről szólt az Oracle-nál. Nem tagadják, hogy az egyik legnagyobb piaci szereplővé szeretnék kinőni magukat ezen a területen.