Top 5

08_1_Business_Wire_580px.jpg
Forrás: ITB
top.sztorik

Értékes márkák

Ha márkaértékről van szó, már hat éve verhetetlen az Apple, de sokat erősödött az Amazon is. A Micro Focus budapesti biztonsági kompetencia központjával került fel októberi toplistánkra, amelyen feltűnt a női sakkválogatott is.


#1 Az Apple egyelőre verhetetlen
Október elején mutatta be az Interbrand szokásos éves összeállítását a 100 legértékesebb márkáról, és ahogyan az az elmúlt esztendőkben is történt, ezúttal is az Apple került az élre. Az elemzés szerint a brand értéke egy év alatt 16 százalékkal nőtt, elérve a 214,48 milliárd dollárt. Az Apple ezzel sorban a hatodik évben szerezte meg az első helyet. A listán egyébként taroltak a technológiai cégek, az élmezőnyben legalábbis mindenképpen. Az első 10-ből ugyanis hat márka képviselte ezt a szektort, míg a top 20-ban tíz. A második a Google lett, a világ első számú internetes keresőjét működtető brand értéke ugyanakkor csak 10 százalékkal bővült egy év alatt. Nagyot ment ugyanakkor az Amazon, az Interbrand lista összeállítói szerint az e-kereskedelmi márka értéke egy év alatt 56 százalékkal nőtt, és már meghaladja a 100 milliárd dollárt. Ezzel a fejlődéssel egyébként a tavalyi ötödikről a harmadik pozícióba lépett előre. Nem használtak viszont a botrányok a Facebooknál, a világ legnépszerűbb közösségi oldalának megítélése romlott az elmúlt időszakban, a rangsor szerint ez a márkaértékben 6 százalékos csökkenést eredményezett. A tíz legértékesebb márka között egyébként az említett brandek mellett a Microsoft és a Samsung képviselte még a technológiai szektort.


#2 Központosított biztonság
Október 3-án jelentette be a Micro Focus, hogy vállalatbiztonsági kompetencia központot hoz létre Budapesten, amivel aktívan támogatja a cégeket a megfelelő védelmi rendszer kialakításában és működtetésében. A vállalat a közelmúltban vette át a HPE szoftveres üzletágát, ennek köszönhetően az egyik legátfogóbb biztonsági portfóliót kínálja a magyar piacon. A kompetencia központ 2018 októberétől működik Budapesten a Novell PSH keretein belül tízfős, külön erre a célra dedikált szakembergárdával. Az Enterprise Security Center az ügyfelek és a szoftverekkel foglalkozó partnerek számára egyaránt támogatást nyújt a vállalat teljes, Magyarországon elérhető vállalatbiztonsági termékportfóliójához, amelynek segítségével a szervezetek átfogó védelmi rendszert építhetnek ki a leggyakoribb kiberfenyegetésekkel szemben. A védelemre pedig szükség is van, hiszen előrejelzések alapján 2021-re a 2015-ös szint duplájára nő az a kár, amit a cégek elszenvednek a kibertámadások miatt. Ezzel egyidejűleg a kiberbiztonsági szakemberek iránt is fokozódik az igény, így három éven belül várhatóan a jelenlegi triplájára, 3,5 millióra nő a betöltetlen munkahelyek száma.


#3 Balatonfüredre látogatott a szakma
Az izgalmas tartalom mellett a májust idéző időjárásnak is örülhettek az idei balatonfüredi Infotér Konferencia résztvevői. Az október 9–11. közötti esemény az elmúlt évekhez hasonlóan rengeteg előadást és kerekasztal-beszélgetést hozott és nagy bejelentés is akadt: megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció. A nulladik napon ezúttal a Modern Vállalkozások Programja, illetve az oktatás került a középpontba, a következő két napon pedig az érdeklődők többek között felmérhették, melyek az aktuális témák az informatikai szektorban, milyen technológiákra érdemes odafigyelni, de az is kiderült, hol tart a közigazgatás digitalizációja. Az egyértelművé vált, hogy a biztonságra minden eddiginél jobban oda kell figyelni, ahogy az is, hogy a Szupergyors Internet Projekttel még korántsem zárult le a nagy hálózatfejlesztések korszaka. A konferencián megtudhattuk azt is, hol tart az iskolák gyors nettel való ellátása és wifi-lefedése, illetve milyenek voltak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér első évének tapasztalatai. A legnagyobb problémát talán az okozta a három nap során, hogy túl sok volt az izgalmas, egy időben zajló esemény, és mivel ott még nem tart a technológia, hogy sokszorozni tudjuk magunkat, bizony szelektálni kellett.


#4
Sakkos figyelemfelhívás 49,5:30,5 lett a végeredménye annak az összecsapásnak, amely október 10-én zajlott le az olimpiai 5. helyezett női sakkválogatott és a világ egyik legjelentősebb bankjának budapesti kollégái között. A női sakkozok diadalát hozó mérkőzés egy adománygyűjtő rendezvény része volt egyben, az esemény célja egyebek mellett az volt, hogy felhívják a fiatalok figyelmét arra, miért érdemes a STEM (science, technology, engineering, mathematics – azaz természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai) tudományágakat választani a továbbtanuláshoz. Az esemény fővédnöke Polgár Judit, nemzetközi sakk nagymester, ötszörös arany- és ezüstérmes sakkolimpikon volt, aki elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy a Morgan Stanley felvállalta a sakk népszerűsítését, miközben sokat tesz a fiatalok képzéséért és kiemelten azért, hogy a nők is jobban érvényesüljenek a tudományok és az üzlet terén. A trendek azt mutatják, hogy a STEM irányokban továbbtanuló fiatalok helyezkedhetnek el a legjobb eséllyel a munkaerőpiacon itthon és más országokban is, például az informatikában, kockázatelemző vagy mérnöki területeken. Ha az informatikát nézzük, Magyarországon számtalan szakember azonnal munkába tudna állni, míg a statisztikák szerint Európában hihetetlenül sok új informatikai álláshely jöhet létre következő 3-5 évben. Vagyis ezen a területen kiváló lehetőségek adódnak, ennek ellenére lényegesen kevesebb lány választja a STEM szakirányokat, így az informatikát is.


#5 Padba ültették a tanárokat
Október 12-én tartották meg a Microsoft Innovatív Iskola Programja 2018/2019-es tanévének évnyitóját. A 2016-ban indult kezdeményezés célja, hogy lendületet adjon az oktatási körülmények 21. századivá tételéhez. Az iskolaigazgatókat vezetőképző tréningsorozattal, a tanárokat módszertani képzésekkel készítik fel. De az innovatív pedagógia addig is bármikor „házhoz jön”, a rendhagyó tanítási mintanapra meghívott Innovatív Pedagógus Minecrafttal, 3D Painttel, digitális autóskártyákkal, OneNote Osztályjegyzetfüzettel, Teams feladatkiosztással hozza el a 21. századi órákat a diákoknak. A hat teremben, 20–20 perces turnusokban zajló szekciókon a résztvevők megismerkedhettek a digitális taneszközök túlélőkészletével, kérdezz–feleleket játszhattak a Microsoft élménylaborjában, de segítséget kaphattak a hatékony IKT-eszközválasztáshoz is. Az eseménnyel egy időben zajló EU Code Week tematikájához is illeszkedve Harold, a robot mindenkit bevezetett a programozás alapjaiba. A több mint 100 résztvevőből összesen öt tanulócsoport alakult a korábbi évfolyamok iskolaigazgatóinak és a Microsoft Innovatív Pedagógus Szakértőinek vezetésével. A Microsoft Innovatív Iskola Program díjmentes, a szervezők mindössze aktív elköteleződést és partnerséget kérnek a csatlakozóktól.