Top 5

Jakab Roland
Jakab Roland
Forrás: ITB
top.emberek

Értékelt erőfeszítések

A frissen megalakult Mesterséges Intelligencia Koalíció első elnöke Jakab Roland lett, Alföldi István pedig Jubileumi díjat kapott októberben. A K&H startup inkubátor programja duplázott Németh Balázs irányításával, míg Bodon Ildikó a UPC Digitális Tanterem szolgáltatását indította hódító útjára. A hónap közepén szomorú hír is érkezett, elhunyt a Microsoft társalapítója, Paul Allen.


#1 Jakab Roland
A mesterséges intelligencia által generált szakmai, jogi és tudományos kérdésekre csak az érintettek folyamatos párbeszéde révén születhetnek válaszok – hangsúlyozta a Mesterséges Intelligencia Koalíció október 9-i megalakulásakor a szervezet felkért elnöke. Az Ericsson regionális igazgatója azt is hozzátette, hogy az innováció vezérelte fejlődésnek hullámai vannak, melyek megváltoztatják a világunkat, és fontos, hogy ezeket a változásokat úgy irányítsák a szakemberek, hogy pozitívak legyenek. Ezért lényeges szerinte, hogy a piac, a tudomány és az állam képviselői együtt gondolkodjanak. A mintegy 70 magyar és nemzetközi céget, egyetemet, tudományos műhelyt, szakmai- és közigazgatási szervezetet magába foglaló tömörülés célja, hogy Magyarország Európa élvonalába kerüljön, fontos tagjává válva a nemzetközi mesterséges intelligencia közösségnek. Az MI Koalíció alapítóinak szándéka, hogy közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányát és kereteit. A koalíció részt vesz Magyarország MI stratégiájának kialakításában, illetve az MI elterjedésével összefüggő társadalmi és gazdasági hatások elemzésében.


#2
Alföldi István Hagyományteremtési céllal hívta életre a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a Jubileumi díjat, melyet idén először adtak át a „MIt hoz a következő 50 év” konferencián. Az elismerést a szervezet ügyvezető igazgatója, Alföldi István kapta meg az NJSZT érdekében kifejtett több évtizedes munkájáért. Friedler Ferenc, az NJSZT elnöke a díj átadásakor kiemelte, hogy maga a konferencia sem valósulhatott volna meg az elismerést kapó szakember szervező munkája és a társaság általa megalapozott anyagi háttere nélkül. A tervek szerint a Jubileumi díjat tízévente kaphatja meg az a személy, aki a legtöbbet teszi az NJSZT közösségéért. Alföldi István pályafutását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Számítóközpontjában kezdte, de dolgozott a KFKI-nál, a BULL Magyarországnál és a Kopint-Datorgnál is. 1997 óta a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója.


#3
Németh Balázs Tíz hazai és nemzetközi díjat nyert, valamint több mint 500 millió forintnyi tőkebefektetést kapott a Start it @K&H inkubátorprogramban résztvevő 13 csapat, messze túlszárnyalva ezzel az előzetes várakozásokat – számolt be az eredményekről az október 19-én tartott sajtótájékoztatón a program vezetője. Németh Balázs hozzátette: még ettől is fontosabb, hogy az inkubációs fázis során szinte mindegyik csapat több lépcsőt is lépett a fejlődésben, tehát a validálástól, illetve a prototípus megalkotásától mára ténylegesen eljutott a piacra lépésig. A lendületet folytatva a Start it @K&H újabb kiválasztási folyamatot hirdetett a nyár végén, amelynek eredményeként 10 új startup került be a programba. Ennek köszönhetően ősztől már 22 startuppal folytatják a munkát, továbbra is iparági korlátok nélkül, ami azt jelenti, hogy az eddig is igen széles portfólió olyan újabb területekkel bővül, mint az e-sport, a fintech vagy éppen a HR-technológia. Németh Balázs azt is elmondta, hogy az új csapatok bevonásával gyakorlatilag megdupláztuk az inkubátor kapacitását, ezzel egy év alatt vezető nagyvállalati akcelerátorrá váltak a hazai piacon az inkubált startupok száma alapján. Kiderült az is, hogy az igazán komoly előrelépéshez és fejlődéshez a 6 hónap sokszor nem elég, ezért megnövelték az inkubációs program időtartamát, így most már 12 és 18 hónapos inkubációs ciklust is biztosítanak a startupok számára.


#4
Bodon Ildikó Nem túlzás azt állítani, hogy a digitális ismereteknek az elsajátítása a munkaerőpiacon való érvényesülés egyértelmű feltétele, ezért mind a helyi közösség, mind a társadalom közös érdeke, hogy egyetlen tanuló se hagyhassa el az oktatási rendszert a megfelelő digitális kompetenciák elsajátítása nélkül – hangsúlyozta a UPC Magyarország üzleti szolgáltatásokért felelős igazgatója azon az eseményen, amelyen bemutatták a cég Digitális Tanterem megoldását. Bodon Ildikó hozzátette: azon dolgoznak, hogy a szolgáltatás a sikeres indulást követően az ország minél több általános- és középiskolájába eljuthasson, ezzel is segítve a tanulók és a tanárok munkáját. A UPC Magyarország megoldása az újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban mutatkozott be. Az új rendszer segítségével a diákok ugyanakkora erőbedobással sokkal több tudást szerezhetnek meg, mint a hagyományos könyvek és munkafüzetek használatával. Az információk a digitális világ elvárásainak megfelelően tágabb összefüggésekbe ágyazva, naprakészen, korszerűen, több vizuális elemmel illusztrálva jutnak el hozzájuk, biztosítva ezzel a könnyebb megértést. Az digitális tantermi eszközökön és tananyagon kívül a tanárok számára kifejlesztett továbbképzési programot is kínál az új szolgáltatás.Paul Allen
Kevesen tudják igazán felmérni, mekkora hatással volt arra, ahogyan most élünk a Microsoft társalapítója, aki október 15-én ment el közülünk. Halálát Non-Hodgkin limfóma és szövődményei okozták. Paul Allen a társaság 1975-ös alapításától 1982-ig dolgozott a cég elnök-vezérigazgatójaként, ebben az évben diagnosztizálták nála a rákot. A következő években sikeresen küzdött a betegséggel és 2000 novemberéig még igazgatósági tagként segítette a Microsoft fejlődését. Halálakor a világ 46. leggazdagabb embere volt, vagyonát 20,2 milliárd dollárosra becsülték, és nagy lokálpatriótaként komoly összegeket áldozott szülővárosa, Seattle sportjára. „A maga visszafogott és szisztematikus módján megkerülhetetlen szerepe volt abban, hogy a Microsoft megváltoztatta a világot. Nem csupán a vállalatra, az egész iparágra és a közösségre is nagy hatással volt. Rengeteget tanultam tőle – állandó kíváncsisága és maximalizmusa a jövőben is nagy tettekre inspirál majd bennünket” – így búcsúzott Satya Nadella, a vállalat vezérigazgatója a cég társalapítójától.