Top 5

06_1_Charaf_Hassan_BME_580px.jpg
Forrás: ITB
top.emberek

Egyik szemünk sír, a másik nevet

Őt szeretik a legjobban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett IT-szakemberek


#1 Charaf Hassan Tavaly december 17-én tizenegy tudós, kutató, fejlesztő, feltaláló és oktató vehetett át kimagasló teljesítményéért Gábor Dénes-díjat az Országházban. Örömmel tudatjuk, hogy a szerencsés tizenegyek között volt Charaf Hassan is, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Automatizálási és Alkalmazott Informatikai tanszék egyetemi docense, aki az infokommunikációs ipar igényeit kielégítő, általa létrehozott és irányított szoftverfejlesztő szakmai műhely eredményeiért vehette át a megtisztelő kitüntetést. Az oktatásban és az iparági vállalatok körében egyaránt nagy tiszteletnek örvendő szakembernek a munkásságát kísérő szakmai elismerések hátterében húzódik meg kiemelkedő érdeme: az ICT-szektor vezető cégei és az egyetem közötti együttműködés fellendítése, ami közvetlen módon járul hozzá az egyetemi informatikai oktatás fejlődéséhez.


#2 Turcsány-Szabó Márta Ugyancsak tavaly év végén osztották ki az Év Informatikai Oktatója pályázat díjait. A Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ), amely kiemelt feladatának tartja az informatikusképzés színvonalának emelését, az ösztöndíjat olyan, a felsőoktatásban dolgozó oktatóknak ítéli oda a Szövetség által felkér zsűri döntése alapján, akik kiemelkedő munkát végeznek a felsőoktatásban.  Tekintettel arra, hogy a pályázatok között több olyan is akadt, amelynek színvonala egyöntetűen magas volt, három oktató osztozik az összesen egy millió forinttal járó ösztöndíjon. Név szerint Cserey György Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs technológiai és Bionikai Karának docense, Czirkos Zoltán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Elektronikai Eszközök Tanszékének adjunktusa és Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE Informatikai Kara Média- és Oktatásinformatika Tanszékének docense. Bár mindhármuk megérdemelte volna, mi mégis azért szavaztunk bizalmat az ELTE docensének, mert az oktató nem közvetlenül az informatikusképzésben tevékenykedik, hanem az informatikai oktatás módszertanát kutatja és oktatja Magyarországon és nemzetközi szinten is.


#3 Koleszár Szilvia Sokan ismerik a LogMeIn HR-csapatából, amelyet immár több mint 6 éve erősít, de emellett azon dolgozik, hogy minél több kisgyereknek megmutassa, milyen érdekes a technológia világa. Alapítója a Budapest Startup Jobsnak és társ-alapítója a Skoolnak. Ez utóbbi kezdeményezés egyik fő küldetésének tekinti, hogy a fiatal lányok körében is egyre népszerűbbé tegyék az informatikát. Nem is akárhogyan! Tavaly decemberben egészen odáig jutottunk, hogy megérhettük az első, lányoknak szóló programozó versenyt, a Scratch Meccset. A megmérettetés célja az volt, hogy az informatika világa iránt érdeklődő lányok kipróbálhassák magukat egy kreatív versenyen, ahol három fős csapatokban grafikai, zenei és programozói elemeket ötvözve saját játékot fejlesztettek. A verseny platformja a Skool programokon is sokat használt Scratch alkalmazás, a kifejezetten gyermekeknek készített környezet, melyben gyorsan, élményeket szerezve sajátíthatják el a fiatalok a programozás alapjait.


#4 Kishonti László És most jön az a rész, amit szerintünk a Top hírek lista olvasói már tűkön ülve vártak. Igen, itt fogjuk elmondani, milyen magyar siker kötődik a svéd Volvóhoz. Aki esetleg nem ismerné, Kishonti László az AdasWorks alapítója, ami már önmagában sem elhanyagolandó, hiszen az autós mesterséges intelligenciában a világ élvonalában vannak. Viszont azzal, hogy a Volvo nemrég őket választotta önjáró autóinak nagyszabású tesztjéhez, valószínűleg nemcsak itthon, de világszerte még ismertebbé teszi a cég és alapítója hírnevét. Habár a vállalat még jelenleg is csak szárnyait bontogatja, nem kizárt, hogy az NNG mellett egy új magyar autóipari startup sikersztorija formálódik éppen. Mert az fix, hogy ezek után a világ bármely autógyártójának jól jöhet az AdasWorks mérnökeinek szaktudása.


Meghalt György Ádám
Őrült extrém sportokat művelt, és tette ezt mindenkinél őrültebben, ahogy a testvére írta róla. December 19-én azonban siklóernyőzés közben lezuhant Szlovéniában. Mindössze 28 éves volt. Sok sztorit hallottam róla édesapjától, György Lászlótól, és örültem, hogy néhány alkalommal találkozhattam vele: járt nálunk párszor az ITB Clubban, interjúztunk is vele. Kit ne érdekelne egy olyan srác, aki több speciális projekt mellett a boldogság matematikai, statisztikai modellezésével foglalkozik? Most már csak a rá emlékező Facebook oldal számtalan kedves, humoros bejegyzését olvasgathatjuk, amiből többnyire egy bohém, extrém sportokat imádó, folyton a világban utazgató fiatalember képe mellett azért kirajzolódik az is, hogy nagyon képzett, felkészült szakembert vesztettünk el.

Sziebig Andrea