Top 5

06_1_christopher_mattheisen_580px.jpg
Forrás: ITB
top.emberek

Egy bejelentés mindenek felett

Igazi bombameglepetést hozott az április: Christopher Mattheisen bejelentette, hogy távozik a Magyar Telekom éléről. Mark Zuckerberg kemény napokon volt túl, a Spotify vezetője pedig minden idők egyik legjobb tőzsdei bevezetésének örülhetett.


#1 Christopher Mattheisen Valószínűleg a hónap, de lehet, hogy év legnagyobb meglepetését okozta a Magyar Telekom vezérigazgatója azzal, hogy április 23-án bejelentette: távozik a legnagyobb hazai távközlési cég éléről. Christopher Mattheisen több mint 11 éve, 2006 decembere óta irányította a társaságot. Az Egyesült Államokban született üzletember két amerikai egyetem elvégzése után 1990-ben érkezett Magyarországra, 1993-ban pedig már a távközlési szektorral ismerkedett, a Westel 900 értékesítési és marketingigazgatója lett. Pályáját később Lengyelországban és az Egyesült Királyságban folytatta, és 2002 szeptemberében tért vissza hozzánk, amikor kinevezték a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettesének és a lakossági szolgáltatások üzletág vezetőjének. Több mint egy évig irányította a vezetékes szolgáltatások üzletágat, majd 2006. december elején vezérigazgatóvá nevezték ki. A hivatalos közlés szerint Christopher Mattheisen azért döntött a váltás mellett, hogy saját vállalkozásainak szentelhesse energiáit. Július elsejével távozik a vállalat éléről.


#2 Mark Zuckerberg Bár abban nem lehetünk biztosak, hogy április 10-én és 11-én élete legkeményebb napjait élte át a Facebook alapítója és vezérigazgatója, arra nagy biztonsággal lehet fogadni, hogy a top 5-ben benne volt ez a 48 óra. A Cambridge Analytica-botrány és ennek kapcsán a Facebook helytelen adatkezelési gyakorlata már lassan két hónapja foglalkoztatja a világot, és a cégvezető kétnapos, amerikai kongresszusi meghallgatása után sem lett sokkal tisztább a helyzet. Az amerikai képviselők kérdéseire adott válaszokban talán a „sajnálom” kifejezés hangzott el a leggyakrabban, és Zuckerberg nem is vitatta a felelősségüket az ügy kapcsán. Azt is hangsúlyozta, hogy komoly változások indultak el a vállalatnál annak érdekében, hogy hasonló helyzet ne fordulhasson elő a jövőben. El kell ismerni, hogy valóban hetente érkeznek az újabb bejelentések arról, mi változik a cégnél az adatkezelés kapcsán. A meghallgatás második napján a Facebook alapítója egy olyan kijelentést is tett, amelynek igencsak nagy hatása lehet a jövőben, ha megfogadják a döntéshozók: elkerülhetetlennek nevezte a közösségi média bizonyos szintű szabályozását.


#3 Daniel Ek Egyből a milliárdosok klubjában találta magát a Spotify társalapítója és vezérigazgatója, miután április 3-án a cég papírjaival megkezdték a kereskedést a New York-i tőzsdén. A nap végére a társaság közel 27 milliárd dollárt ért, míg a cégvezető részvényeinek értéke megközelítette a 2,5 milliárd dollárt. A Svédországban indult zenei streaming szolgáltató az egyik legsikeresebb európai gyökerű technológiai cég. A társaság mára 61 országban van jelen, havonta átlagosan 159 millió felhasználó veszi igénybe az általuk kínált szolgáltatásokkal és 71 millió fizetős feliratkozójuk van. A Spotify a tőzsdei rajtjával egyébként bekerült a legjobbak közé, jelenleg a 8. az első nap végén elért piaci értéket vizsgálva, alig lemaradva a Google-től. Bár a cég ügyfélszámai imponálóak, üzleti szempontból egyelőre bizonyítania kell, ugyanis jelentős, 1,2 milliárd eurós veszteséget hozott össze. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy egyelőre nem annyira a szolgáltatás monetizálására fókuszálnak, hanem inkább a felhasználószám további növelésére.


#4 Oszkó Péter Izgalmas befektetési célpontot talált magának az Oxo Labs, egy, a sakkot megújító hazai startupba fektettek 65 millió forintot. Az áprilisban bejelentett ügylet kapcsán Oszkó Péter elmondta, hogy büszkék rá, hogy egy olyan agilis és motivált csapatot segíthetnek, mint a KontraChess abban, hogy fejleszthessék a nemzetközi piacon is versenyképes online játék szolgáltatásukat. A startup egy e-Sport jellegű pénzen alapuló sakkplatformot fejleszt, jelenleg a béta-verziót teszteli, és további tőkeemelésen dolgozik annak érdekében, hogy a KontraChess-élmény mobilra optimalizált verzióban is elérhető legyen. Az elmúlt 12 hónap igazán eseménydús volt a cég életében, amely 2017 júniusában a Budapest Brain Bar keretében megrendezett Blastoff startup versenyen két díjat is bezsebelt. A jelentős érdeklődés annak köszönhető, hogy a startup egyedülálló piaci rést talált. A játék úgy kezdődik, hogy a két játékos megteszi tétjét, akár virtuális, akár valódi valutában. Ha a meccs alatt az egyik játékos úgy érzi, ő áll nyerésre, rákontrázhat az ellenfélre a „Kontra” gomb megnyomásával, ezáltal felteszi a kérdést: „Feladod vagy továbbjátszol a megduplázott tétért?” Ha az ellenfél továbbjátszik, a tét megduplázódik és a játék folytatódik. A kevesebb időhúzással járó konstrukció szórakoztatóbbá és pörgősebbé teszi a játékot.


#5 Várkonyi Balázs Nem tartozik a nyilvánosság előtt túl sokat szereplő vállalatvezetők közé az Extreme Digital vezérigazgatója és társalapítója, évente talán egy-két alkalommal számol be a médiának a legnagyobb hazai e-kereskedelmi cég helyzetéről, terveiről, és ezeken az eseményeken többnyire komoly bejelentések is történnek. Nem volt ez másként április 25-én sem, amikor kiderült, hogy az alapítók – Várkonyi Balázs mellett Kelemen Gyula – visszavásárolták a Steinhoff Csoport tulajdonrészét. A dél-afrikai társaság még 2015-ben szerzett részesedést az Extreme Digitalban, és a világ második legnagyobb bútorkereskedelmi láncát működtető vállalat forrásai jó alapot ígértek a magyar cég további fejlődéséhez is. A múlt év végén azonban a tőzsdefelügyelet Dél-Afrikában szabálytalanságokat talált a Steinhoffnál, és az emiatt kirobbant botrány Várkonyi Balázs beszámolója szerint üzletileg ugyan nem, de hírnevében mégiscsak érintette az Extreme Digitalt is. Ezért döntöttek úgy az alapítók, hogy visszaveszik a dél-afrikai társaság tulajdonrészét, és az ügylet a bejelentés idejére már le is zárult. Azt viszont sajnos nem tudhattuk meg, hogy mekkora összegről volt szó, ahogyan az sem derült ki, hogy a Steinhoff annak idején mennyiért tudott részesedést venni a cégben.