Top 5

08_1_BT.com_580px.jpg
Forrás: ITB
top.sztorik

Dőlt a pénz

Fontos döntést hozott az Európai Parlament a digitális szerzői jogok szabályozásában, de mérföldkőhöz ért szeptemberben az Amazon is, a cég értéke, ha rövid időre is, de átlépte az ezermilliárd dolláros határt. A Tresorithoz dőlt a pénz, a PwC Magyarország pedig inkább költött, akvizícióval erősített a cég.


#1 Fizessenek a tech-óriások
Fontos lépést tett szeptember 12-én az Európai Parlament a digitális szerzői jogok szabályozása kapcsán, megszületett ugyanis a testület álláspontja a témában. Több esetben úgy változtatták meg az Európai Bizottság eredeti javaslatát, hogy biztosítsák, hogy a művészek – zenészek, előadók és forgatókönyvek szerzői –, hírszolgáltatók és újságírók megkapják a munkájuk után járó fizetséget, amikor munkájuk a különböző megosztó platformokon, például a YouTube-on vagy a Facebookon, illetve a Google News-hoz hasonló hírgyűjtő oldalakon megjelenik. A parlamenti álláspont a bizottsági javaslathoz képest szigorította az online platformok és aggregátorok felelősségre vonhatóságát a szerzői jogokkal kapcsolatban, így például konkrétan azt kérik, hogy maguk az újságírók, és nem pusztán a kiadók részesüljenek ebből a bevételből. A startupok és az innováció ösztönzése érdekében ugyanakkor az EP úgy döntött, hogy a kis- és mikroplatformokat kivonja az irányelv hatálya alól. Az állásfoglalásban törekedtek arra is, hogy a szerzői jogok védelme az internetre jellemző szólásszabadság korlátozása nélkül valósuljon meg, ennek jegyében a cikkekhez vezető linkek és némi egyéni leírás megosztása nem jelenti a szerzői jogok megsértését.


#2 Ezermilliárd fölött az Amazon
Az Amazon lett a második amerikai cég, amelynek tőzsdei értéke átlépte az ezermilliárd dollárt. A világ talán legismertebb és legfontosabb e-kereskedelmi vállalatának részvényeiért szeptember 4-én 2050,26 dollárt is adtak, ezzel sikerült áttörni azt a határt, ami korábban csak az Apple-nek sikerült. Az Amazon papírjainak árfolyama ugyan később csökkent, de még szeptember végéhez közeledve is 950 milliárd körül alakult a társaság piaci értéke. A cég teljesítménye azért is különösen figyelemreméltó, mert tavaly október végén lépte át a cég részvényeinek értéke az ezerdolláros határt. A társaság piaci értéke az év elején még 580 milliárd dollár volt, azonban a második negyedévre vonatkozóan már 2,5 milliárd dolláros adózás utáni eredményről számoltak be, melynek hatására meredek emelkedésnek indult az árfolyam, augusztus 30-án átlépve a 2000 dolláros határt. Az Amazon értékének növekedése tovább gazdagította az alapító Jeff Bezost, aki az ezermilliárd dolláros határ átlépésekor a Forbes magazin folyamatosan frissülő listája szerint egy nap alatt 2,6 milliárd dollárral gyarapodott.


#3 Tőkebevonás után jöhet a terjeszkedés
Szeptember elején jelentették be, hogy a Tresorit sikeresen lezárta 11,5 millió eurós második körös tőkebevonását. A biztonságos tárhelyszolgáltatásra és -megosztásra specializálódott társaság a 3TS Capital Partners vezette befektetői konzorciumtól kapta az újabb tőkeinjekciót, a finanszírozásban a PortfoLion kockázatitőke-kezelő társaság is jelentős szerepet játszott. A most kapott forrást a Tresorit a további globális terjeszkedésre fordítja. A cég saját fejlesztésű, szabadalommal védett technológiája a felhőbe küldött fájlokat még az eszközön, feltöltés előtt titkosítja, így a felhőben lévő szervereken a feltöltött adat csak titkosított formában található meg. Ezzel kiküszöbölhető, hogy a tárolt adatokhoz a titkosítási kulcs nélkül bárki hozzáférjen. Míg a neves konkurensek, a Google Drive, az Apple iCloud vagy a Dropbox csak az adatátvitelt titkosítja – tehát a tárolt fájlok olvashatók a szervereken –, addig a Tresorit kliensoldali titkosítása ezt megakadályozza. Jelenleg több mint 17 ezer ügyfelet szolgálnak ki világszerte, melyek jelentős része Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, azon belül is a német nyelvű régióban összpontosul. A vállalat jelentős növekedésen ment keresztül az első befektetési kör óta, az elmúlt három évben évről évre megtriplázta bevételeit.


#4
Bevásárolt a PwC Magyarország Szeptember 17-én érkezett a hír, hogy adatbányász céggel erősített a PwC Magyarország, miután megvásárolták a Data Solutionst. A magyar hátterű cég fő szolgáltatási területe a prediktív elemzések készítése, az adatbányászat, illetve adattárházak, adatpiacok létrehozása és elemzése. A két cég 2016 óta stratégiai partnerként dolgozott közös projekteken – a PwC Magyarország technológiai tanácsadói a digitális stratégia kialakítását végezték, míg a Data Solutions munkatársai többek között az ügyfélszegmentáció, a digitális affinitás és az új digitális szolgáltatások piaci potenciáljának értékelése területén támogatták a folyamatokat. Az akvizíciót követően közel 15 fős szakértői csapattal bővült a pénzügyi tanácsadó vállalat magyarországi irodája, és a tervek szerint a PwC Magyarország még erőteljesebben fókuszál adatalapú termékek fejlesztésére. „Olyan képességet szerettünk volna megszerezni, amellyel hatékonyan tudjuk a keletkező adatokat kinyerni, feldolgozni és a végén üzletileg releváns eredményeket kivonni belőlük, ezáltal is elősegítve a megfelelő döntéshozatalt a szervezeteknél” – nyilatkozta a felvásárlás hátteréről Kerekes Antal, a PwC Magyarország technológiai tanácsadási területért felelős cégtársa.


#5 Hasít a hálózat
Ismét a Magyar Telekom mobilhálózata bizonyult a legjobbnak itthon a független P3 Communications tanácsadó cég mérései alapján. A társaság hálózata már harmadszorra érte el a legjobb összesített eredményt a hang- és az adatszolgáltatások terén is a hazai mobilszolgáltatók közül. A maximális 1000 pontból 914 pontot szerzett a szolgáltató, ami 48 ponttal több, mint a második helyezett szolgáltató pontszáma. Az augusztusban elvégzett mérések során minden kategóriában – hang, adat és megbízhatóság – a Telekom hálózata tudta a legjobb eredményt felmutatni. A hazai mobilhálózatok széles szolgáltatási spektrumát – például a hanghívás sikerességet, a beszédminőséget, a le- és feltöltési sebességet, a webböngészést – felölelő vizsgálatának célja az volt, hogy az ügyfél szemszögéből mérje fel a szolgáltatók mobilhálózatainak minőségét. A beszéd-, és adathasználati szempontokra vonatkozó mérések mellett idén már a közvetlenül az ügyfelek telefonjáról származó hálózatminőségi és megbízhatósági adatokat is felhasználták a kiértékelés során. A Magyar Telekom először 2015-ben, a P3 communications Mobile Benchmark Hungary 06/2015-ös felmérése során szerezte meg a „Best in test” minősítést 895 pontos eredménnyel.