Top 5

08_1_DigitalHungary_580px.jpg
Forrás: ITB
top.sztorik

Búcsú a régi szokásoktól

Egy biztos, a régi reflexek nem működnek – erre hívja fel a figyelmet a munkaerő-toborzás és -megtartás kapcsán az IVSZ új kutatása, amit júliusban mutattak be. A múlt hónapban rekordbüntetést kapott a Google; a DIGI nagyot lépett előre, és elérkeztünk az appon keresztüli jegyvásárlási korszakba a MÁV-nál is.


#1 Nem működnek a régi reflexek
Júliusban hozta nyilvánosságra az IVSZ Digitális Munkaerőpiaci és Oktatási Munkacsoportja az IKT Munkaerőpiaci Tünettérkép elnevezésű felmérését, amely az ágazatot érintő munkaerőpiaci problémákat, tüneteket foglalja össze. A főbb megállapítások között szerepel, hogy ma már nem lehet ugyanazokkal a „csomagokkal” felvenni és megtartani az alkalmazottakat. Érezhetően nem működnek a jól berögzült üzleti rutinok, reflexek. A gyorsan emelkedő bérek kérdése egyedül a nagy nemzetközi cégeknek nem okoz kihívást, míg mikrovállalkozások esetében a digitális munkaerő utánpótlása ellehetetlenülhet emiatt. A jelenlegi és leendő IVSZ-tagok körében végzett kutatásból az is kiderült, hogy a kisebb társaságok már ajánlatot sem tudnak adni, mert annak létrehozásához sincs elegendő emberük. A kutatás eredményei alapján alacsony a részvétel a vállalati továbbképzéseken és tréningeken. Ez az eredmény aggasztó az iparág szempontjából, hiszen Magyarország a középmezőny után kullog a felnőttkori tanulásban való részvétel terén. A tanulmányból az is kiderül, hogy a piac kényszerből átvesz bizonyos szerepköröket az állami oktatásból. Ez megterheli a szervezetet, a büdzsét, de szükséges az üzletmenet fenntartásához.


#2 Nagyot ütöttek a Google-ön
Rekordösszegű, 4,3 milliárd eurós bírságot rótt ki az Európai Bizottság a Google-re. A cég a versenyjog megsértése miatt kapta a hatalmas összegű büntetést, a háttérben pedig az Android mobiloperációs rendszer áll. Az évek óta tartó vizsgálat megállapítása szerint ugyanis a társaság visszaél piaci erőfölényével a program kapcsán. Igen keményen fogalmazott Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyügyekért felelős biztosa, aki szerint a Google erőfölénye bebetonozására használta az Androidot. Ezáltal pedig elvette a lehetőséget a versenytársaktól a tiszta versenytől, de az európai fogyasztókat is megfosztotta attól, hogy élvezhessék a verseny előnyeit. A problémát az jelenti, hogy a Google a Play áruház engedélyezési feltételeként előírta a gyártók számára a Google Search, illetve saját böngészője, a Chrome előzetes telepítését. Vagyis az a gyártó, amelyik úgy dönt, hogy nem telepíti előre az általa készített telefonra ezt a két szoftvert, az nem használhatja a Playt, ami nyilvánvalóan rontja az esélyeit a felhasználóknál. Az ügy természetesen ezzel a döntéssel még nem ért véget, a keresőóriás igen tömören reagált a bírságra. A cég közleménye szerint az Android több választási lehetőséget teremtett mindenki számára, nem kevesebbet. Az erős verseny klasszikus sajátosságai közé tartozik az élénk ökoszisztéma, a gyors innováció és a csökkenő árak, és hozzátették azt is, hogy fellebbeznek a bizottság döntése ellen.


#3 Átrendezték a piacot
Megdöbbentő pezsgés tapasztalható a hazai távközlési piacon, bő fél év alatt annyi esemény történt, amennyi általában évek alatt szokott. Ráadásul már a nyári uborkaszezon sem a régi, legalábbis erre az időszakra esett, hogy a DIGI végre lezárhatta az Invitel Távközlési Zrt. felvásárlását, és ennek örömére a társaság júliusban be is jelentette, hogy milyen hatással volt ez az ügylet a piacra. A tranzakció révén a cég szolgáltatási területe és ügyfélköre is számottevően bővült. A DIGI Csoport 30,4 százalékos részesedésével jelenleg első helyen áll a magyarországi teljes televíziós piacon, a vezetékes szélessávú internet- és telefonszolgáltatások területén pedig 24,8, illetve 22,7 százalékos részesedésével a második helyre lépett a szolgáltatók közötti versenyben. A társaság már több mint 1,1 millió ügyfelet szolgál ki Magyarországon, és közleményükből az is kiderült, hogy kiemelt céljuk, hogy minél előbb egységesítsék a szolgáltatás portfóliójukat, ennek érdekében már június elejétől elindították az informatikai- és kommunikációs platformok összehangolását.


#4
Appos forradalom Mindössze 500 alkalmazással indult el 2008. július 10-én az App Store, amely túlzás nélkül forradalmi változásokat hozott a mobiliparban, a szoftverfejlesztésben és -forgalmazásban, de még a mobileszközök munkára történő használatában is. Az Apple applikáció boltja napjainkra már hetente 500 millió látogatót vonz a világ 155 országából, és a fejlesztők 2018 júniusáig 100 milliárd dollárnyi bevételre tettek szert azáltal, hogy a platformon keresztül juttatták el megoldásaikat a mobilozókhoz. Bár az androidos alkalmazásboltban, a Playben ma már jóval több applikáció található, mint az App Store-ban (előbbiben nagyjából 3,8 millió, míg utóbbiban mintegy kétmillió), ha bevételről van szó, akkor még mindig jobban megéri erre a felületre fókuszálniuk a fejlesztőknek. A szolgáltatás tavaly teljes megújuláson ment át, ennek köszönhetően még inkább személyre szabott ajánlatokat kaphatnak a felhasználók, legyen szó akár játékokról, akár egyéb alkalmazásokról.


#5 Okosan utazhatunk
Kikerülhetők lesznek a hatalmas sorok a pénztáraknál és a jegyautomatáknál a vonattal utazók számára a MÁV fejlesztésének köszönhetően. A vasúttársaság július végén jelentette be, hogy már minden Android és iOS operációs rendszerrel működő okostelefonra letölthetővé vált a jegyvásárlási funkcióval bővített Vonatinfó alkalmazás. Az utasok a mobiltelefonjukon vehetik meg a MÁV-START és a GYSEV szolgáltatási területére érvényes belföldi, egy útra szóló menetjegyüket és a hozzá kapcsolódó felárakat, pót- és helyjegyeket, valamint a kerékpár- és kutyajegyet (élőállat jegyet). A Vonatinfóba letöltődő jegyeinket mobiltelefonon tudjuk bemutatni, akár offline is, azaz internetelérés nélkül. További jó hír, hogy az applikáció a korábban létrehozott utazási beállításokat és az utazók adatait megjegyzi, így még gyorsabb lehet a jegyvásárlás. Ráadásul nemcsak gyors és kényelmes, de olcsóbb is, ha appon keresztül veszi meg valaki a vonatjegyét, ilyenkor ugyanis 10 százalékos kedvezményt kapnak az utazók, és itt is érvényes a @ jellel jelölt vonatokra igénybe vehető 20 százalékos árengedmény.