Top 5

06_1_hetenyi_mark_580px.jpg
Forrás: ITB
top.emberek

Az anyag nem vész el, csak digitalizálódik

A közjó szolgálatába állítja az innovációt egy újonnan alapított díj segítségével Amanda Nelson; az MKB IT-rendszercseréjét levezénylő Hetényi Márk újabb komoly megbízást kapott; a Hiventures vezérigazgatója pedig a GE Healthcare-rel szövetkezett. Decemberi toplistánkra a NISZ projektmenedzsment-igazgatója is felkerült, az év végére ugyanis elkészült az új bírósági videókonferencia rendszer.


#1 Hetényi Márk A hazai bankszektor legnagyobb IT-rendszercseréjét követően újabb feladatra kérték fel az MKB Bank Digitális, Retail és Stratégiai vezérigazgató-helyettesét: december 13-án a 4iG rendkívüli közgyűlésén igazgatósági tagnak választották, a pozíciót január elsejétől tölti be. „Hatalmas potenciált látok abban, hogy magyar digitális és IT-kapacitásokra építve hatékonyan valósítsunk meg nagyobb projekteket, ezáltal erőteljesebb lépéseket tehetünk az új technológiák meghonosításában, alkalmazásában. A 4iG tökéletes alapot nyújt e jelentős fejlesztés folyamatához” – nyilatkozta Hetényi Márk a kinevezése kapcsán.
A 4iG új igazgatósági tagja szakmai karrierje során részben itthon és részben a Szilícium-völgyben végzett könyvvizsgálati és pénzügyi tanácsadási feladatokat a PriceWaterhouseCoopers színeiben. 2005-től a Flextronics design és bérgyártással foglalkozó cégénél volt európai, közel-keleti és afrikai pénzügyi alelnök, majd 2015-től az MKB Bank vezérigazgató-helyetteseként a pénzintézet digitális arculatának megalkotásában és fejlesztésében vett részt.


#2 Dömötör Csaba Komoly feladatot zárt le decemberben a NISZ projektmenedzsment-igazgatója és csapata, az év végére ugyanis teljesen elkészült az új bírósági videókonferencia rendszer, amely lehetővé teszi, hogy személyes jelenlét nélkül hallgassák meg egy-egy ügy szereplőit, érintettjeit. A projektzáró decemberi eseményen többek között elhangzott, hogy a július 1. és november 30. közötti éles tesztelés során közel 15 ezer hívást bonyolítottak le a rendszeren keresztül.
A rendszer központi vezérlőegysége a Kormányzati Adatközpontban van, a megoldást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. építette ki és üzemelteti, a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat zárt rendszerén. A szolgáltatás különböző közigazgatási telephelyeket kapcsol össze, idén 215 végpontot alakítottak ki – ezek közül 133 távmeghallgatásra is alkalmas, melyből 72 a bíróságokon, 39 a büntetés végrehajtási intézeteknél, 18 a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál található, és 4 mobilvégpont is rendelkezésre áll.


#3 Kisgergely Kornél Az elmúlt két év tapasztalatai alapján a befektetési volumen és a befektetések száma tekintetében is az egészségügyi, orvostudományi, gyógyszeripai területeken működő startupok a legmeghatározóbbak a Hiventuresportfólió családjában. „A GE Healthcare, EIT Health VentureLab és Hiventures szakmai partnerség kialakulásával tovább tudjuk színesíteni a portfóliónkat ebben az iparágban” – jelentette ki a vállalat vezérigazgatója december 10-én, amikor aláírták az MFB Csoporthoz tartozó befektetési ügynökség és a GE egészségügyi üzletága, a GE Healthcare közötti stratégiai együttműködési megállapodást. Az együttműködési keretrendszeren belül a GE Healthcare egészségügyi informatikai, adatfeldolgozási, üzletfejlesztési gyakorlatára és szakértői bázisára, valamint a Hiventures szakmai jártasságára és az innovatív vállalatok finanszírozásában szerzett tapasztalataira építve közösen kezdik meg a fejlesztési irányok kidolgozását. Kisgergely Kornél elmondta azt is, hogy a 2017-es indulása óta közel 250 innovatív vállalkozás került a Hiventures befektetési programjaiba, több mint 14 milliárd forintnyi tőkekihelyezés mellett.


#4 Dalos Ottó Nem fog unatkozni a Cisco hazai vezetője és csapata, ha legalább félig bejönnek azok a jóslatok, melyeket a cég a múlt év végén megfogalmazott a közeljövőre vonatkozóan. Prognózisuk szerint az idei évet egyszerre jellemzi majd az „evolúció”, azaz a már létező trendek bővülése és fejlődése, és az az igény, hogy a digitalizációt és az új technológiákat minden eddiginél gyorsabban adaptáljuk az üzleti folyamatokba. Már tavaly is elképesztő „hype” volt a mesterséges intelligencia körül, idén pedig azzal lehet számolni, hogy az MI önálló döntéseket ugyan még nem hoz, de egyre nagyobb támogatást nyújt majd a felhasználóknak. A cég az internetes adatforgalom kapcsán is jósolt: megdöbbentő, hogy 2022-ben az adatforgalom nagyobb lesz, mint az internet elindítása óta eltelt 32 év alatt összesen. Több mint 28 milliárd eszköz csatlakozik majd a világhálóra, és ennek több mint 50 százaléka gép–gép (M2M) kapcsolat lesz. Az átlagos vezetékes szélessávú és wifi kapcsolat sebessége 2022-re kétszeresére nő, míg a mobilkapcsolatok sebessége több mint háromszorosa lesz a 2017-es értéknek.


#5 Amanda Nelson „Olyan tehetségek felfedezése a célunk, akiket támogatva közelebb kerülünk egy digitális világhoz és egy izgalmas jövőhöz” – mondta a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a vállalat által létrehozott új díj bejelentésekor. A 15 millió forint összdíjazású Digitális Díjra olyan cégek, nonprofit szervezetek és magánszemélyek nevezését várja a társaság, akik kész digitális megoldást nyújtanak a gyermekeket, a családokat és a nonprofit szervezeteket érintő mindennapi kihívásokra. A gyermekek esetében az életüket színesítő megoldásokat várják, például a tanulás vagy a sportolás területén. Digitális Családok kategóriában a családok életében felmerülő problémákra, például a kapcsolattartásra vagy a generációs szakadék leküzdésére választ adó digitális megoldásokat lehet küldeni. A Digitális Nonprofit Szervezetek kategóriába pedig olyan projektek érkezhetnek, amelyek a társadalmi felelősségvállalás bármely területéhez, például az edukációhoz, a környezettudatossághoz vagy az egészségügyhöz kapcsolódnak.