Top 5

08_1_davidfoldvari_580.jpg
Forrás: ITB
top.sztorik

A fejletlenségtől a felemelkedésig

Magyarországon csupa kaotikus eseménnyel indult az év első hónapja, a szakmai média az Uber és az e-személyi körül kialakult fejetlenségtől volt hangos. Külföldön mindeközben még nagyobbra nőttek a tech óriások, bár volt, ahol kénytelenek voltak elővenni az ollót.


#1 Káosz a közlekedésben Óriási felfordulást okozott a fővárosi közlekedésben, és az egész ország hangulatára rányomta a bélyegét az a taxis tüntetés, amely az Uber ellen demonstrált Budapesten. A sárga személyautók azért sorakoztak fel, s törtek borsot minden normálisan közlekedni vágyó orra alá, mert kifogásolták, hogy míg nekik mindenféle szabálynak és követelménynek meg kell felelniük, egy Uber-sofőr ezek alól úgy általában véve mentesül, még csak adóznia sem kell, és jóval olcsóbban furikázza az utasokat bármely taxisnál. Az év első hónapjára szervezett megmozdulásukkal csupán azt érték el, hogy óriási reklámot csináltak a közösségi közlekedésben utazó cégnek, valószínűleg most már az is uberezik idehaza, aki nem is ismerte ezt a szolgáltatást. Azt azért hozzá kell tenni, nem volt teljesen értelmetlen a taxisok megmozdulása: az Uber hajlandó együttműködni abban, hogy a sofőrjeik adót fizessenek a magyar állam felé, úgy, hogy egyéni vállalkozói igazolványt váltanak ki, adószámot kapnak, és fizetik a kisvállalkozói adót.


#2 Fejetlenség az új személyi körül Ugyancsak némi felforduláshoz és félreértések sorához vezetett az idén januártól hozzáférhető új személyi igazolványok megjelenése. Történt ugyanis, hogy egyes hazai médiumok azt az álhírt kezdték el terjeszteni, hogy a megújult és több kártyát is (adó, TB stb.) magában foglaló plasztikkal nem lehet külföldre utazni, s az erről keringő pletykát több ezren osztották meg a Facebookon. Hamar kiderült azonban, hogy ez egy súlyos tévedés, ugyanis az új személyik már az ún. ePass elektronikus útiokmány-funkcióval is rendelkeznek. Így a schengeni övezeten belül és „más államközi egyezmények által szabályozott határokon” is használhatjuk. Sőt, sok helyen még a „külön jogosultsággal rendelkező rendszerek, tehát például zsilipkapus beléptetőkapuknál” is átkelésre jogosítanak. A kártyát kiadó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) weboldalán egyébként minden fontos információt megtalálnak az új plasztikról.


#3 Nyújtózik Magyarországon a Ricoh A cég idehaza sokáig az irodai képalkotási eszközök, nyomdai megoldások, dokumentummenedzsment- és IT-megoldások céges specializációjáról volt közismert. 2016-tól lehetőséget biztosít arra is, hogy a viszonteladói csatorna aktív bevonásával magánszemélyek is megvásárolhassák a vállalat alacsonyabb kategóriás eszközeit. Bejelentették ugyanis, együttműködésre léptek kettő, a hazai piacon meghatározó szerepet betöltő IT-nagykereskedelmi partnerrel az ASBIS Magyarországgal és a Corwellel, tovább erősítve szerepüket a magyarországi IT-disztribúciós csatornában. Fontos még, hogy a Ricoh Hungary által nyílt disztribúcióban forgalmazott berendezések országos szerviz ellátását 2016. januárjától a Profi Szerviz látja el.


#4 Az alma hatalma Az év első hónapjában befutottak szerkesztőségünkbe a nagy tech cégek utolsó negyedéves, illetve Q1-es pénzügyi jelentései. Mi ezek közül az Apple eredményeit szeretnénk kiemelni. 2015 utolsó negyedévében a kaliforniai vállalat 18,4 milliárdos nyereséget termelt 75,9 milliárd dolláros forgalommal. Ezzel sikerült túlszárnyalni az előző év végi rekordadatokat, amikor 18 milliárd volt a profit és 74,3 milliárd a forgalom. Még mindig az iPhone hozza a legtöbb pénzt, de a szolgáltatásokra is jó üzletet lehet építeni. Az iCloud felhőtárhely, az AppleCare terméktámogatás és az Apple Pay nevű digitális pénztárca által generált forgalom 26 százalékkal, 6,05 milliárd dollárra nőtt. Az Apple nem tervezi, hogy visszavesz a tempóból, amit jól jelez, hogy Európában is fejlesztőközpontok sorát tervezi megnyitni, s olyan szegmensekben kíván terjeszkedni, mint az autóipar (saját önvezető autójával), illetve a virtuális valóságban rejlő lehetőségek is egyre inkább érdeklik a céget.


#5 Redmond kivégzi korábbi böngészőit Szolgálati közlemény következik: a Microsoft parkoló pályára irányítja az Internet Explorer összes régi verzióját, megszünteti a támogatásukat, nem jön több javítás az IE 8, 9 és 10-es verziókhoz. Azok, akik még mindig a régi verziókat használják, üzenetet kapnak, hogy frissítsenek IE 11-re, vagy pedig használják a Microsoft legújabb böngészőjét, a Windows 10-hez tervezett Edge-t, amely jobban működik a modern weben. Technikailag lehetséges használni a régebbi verziójú böngészőket is, de a biztonsági kockázatok miatt nem ajánlott. Az Internet Explorer 7 2008-ban még népszerű böngésző volt 46 százalékos részesedésével. 2015 végén a 11-es alatti verziók használati részesedése csak 6,8 százalék volt, a 11-esé pedig mintegy 26 százalék. A felhasználók szívesebben választják a Mozilla Firefoxot, de a legtöbben a Google Chrome-nak szavaznak bizalmat.