Karrier

32_Man-Jumping_420
Forrás: -

Rugalmasság: fél boldogság

Az alkalmazottakra nehezedő stressz komoly problémákat okozhat a vállalat számára. Az irányítás és a munka hatékonysága is súlyosan visszaeshet, csökkenhet a motiváció. A munkáltatók rugalmas munkahelyi megoldásokkal segíthetik a „gyógyulást”.

Egy sor társadalmi-lélektani kockázati tényező felelős a munkahelyi stresszért, köztük leginkább a gyors munkatempó, az érzelmi terhelés, az egyhangú munka, az autonómia hiánya, a munkavállaló döntéshozatalból való kizárása és a szerepkonfliktusok a leginkább felelősek. A munkavállalók nem kis része továbbá azért van különösen nagy nyomás alatt, mert munkaadóját elsősorban a nyereség érdekli. A közvetlen kiváltó okok listáján pedig olyan okok állnak, mint a személyes anyagi helyzet, az ügyfelek és a munka.

Kétségtelen, hogy a stressztől szenvedő munkavállalók boldogtalanabbak és kevésbé egészségesek. Ezért a munkatársaikkal valóban törődő vállalatok számára elengedhetetlen, hogy elemezzék a szervezetben jelen levő stressz szintjét, és szükség esetén megoldást keressenek. Tévedés azt gondolni, hogy a stressz kizárólag a munkavállalók személyes problémája, hiszen a vállalat legalább ennyire megszenvedi annak hatását.

A vezetők előbb-utóbb kénytelenek szembesülni a ténnyel, hogy a dolgozók nem képesek az elvárásoknak megfelelően teljesíteni, kevésbé hatékonyak és több időt töltenek betegszabadságon.

 


 

 

A magyarok különösen stresszesek

A Regus egyik legutóbbi felmérése szerint a magyar munkavállalók különösen erős stressz alatt állnak, a hazai dolgozók 56 százaléka érzi úgy, hogy stressz-szintje nőtt az elmúlt év során. Minket nem sok nemzet köröz le, viszont köztük vannak a kínaiak a maguk 75 százalékával.

Létfontosságú tehát a vállalkozásoknak, hogy megelőzzék a stresszt, ami akár költséghatékony is lehet.

Gyógyírt ugyanis többek között a rugalmas munkavégzés is hozhat, ami olcsóbb, mint a fix helyen és időben végzett munka. Emellett fokozza a hatékonyságot, s családbarát megoldás, hiszen hozzájárul a munka és a magánélet egyensúlyának javulásához. A dolgozók sokkal energikusabbnak és motiváltabbnak érzik magukat, ha rugalmasan végezhetik munkájukat. Sőt mi több, ettől munkamoráljuk és egészségük is javul.

Mindez fontos szerepet játszik a tehetségek megőrzésében is, hiszen ezzel az eszközzel a vállalatok jutalmazhatják értékes munkatársaikat.

 

A kisebbek rugalmasabbak

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisebb vállalatok könnyebben tértek át a rugalmas munkavégzésre. A rugalmas munkavégzésbe szerelmesedett munkatársak pedig cserében kisebb valószínűséggel hagyják el önszántukból a vállalatot. S mivel az elvárások mind a munkavállalók, mind a munkaadók részéről változnak, a részmunkaidős megoldások egyre elterjedtebbé válnak.

Ez a tendencia ráadásul nemcsak a szabadúszók, a dolgozó anyák, illetve az idősebb korosztály esetében érvényes, hanem a karrierjét akár párhuzamosan több állásban megkezdő Y generáció esetében is.