Karrier

32_smink_420
Forrás: -

Önéletrajz fényképpel

Amerikában és Angliában nem kérnek, Európa többi részén általában kívánatos fotót is csatolni az önéletrajzhoz, amelyet álláspályázathoz adunk be. Ám vigyázzunk: előnytelen fotó még példás nacionálénkat is lúzerré silányíthatja.

Gyakran tipródunk magunkban, hogy milyen fotót is csatoljunk az álláspályázatunkhoz mellékelt szakmai önéletrajzhoz. Sejtjük, hogy strandfotót vagy húsz kilóval fiatalabb képet azért mégsem illik küldeni, de a finomságokat már kevésbé ismerjük.

Nincs kodifikálva és részletesen specifikálva, milyen fotót készíttessünk (és ne mi készítsünk) magunkról, de a hr-szakma megfogalmazott egy-két íratlan szabályt.

 


 

 

Semmi cifraság

Általános vélekedés szerint portrénk legyen egyszerű, kerüljük a művészi(eskedő) megoldásokat, s csak az legyen rajta, aminek kell. Azaz mi, szemből és közelről, optimista, mosolygó tekintettel, s vállunknál, legfeljebb mellünknél alább ne mutogassuk magunkat. Pláne nem merész dekoltázzsal a hölgyek avagy macsós mellszőrzettel az urak. Fürdőruháról szó sem lehet. Képre nem való a nyári ruha, a sportos öltözék, a póló, a pántos top, a napszemüveg sem.

Ezért erősen ajánlott viselet hölgyeken a (felül is begombolt) blúz, kosztüm, urakon a zakó és a vele színben és mintázatban harmonizáló ing, nyakkendő. Ügyeljünk rá, hogy soha ne menjünk ugyanabban a ruhában az állásinterjúra, mint amelyben lefotóztattuk magunkat. Mert esetleg reménybeli munkaadónk azt hiszi, nincs másik göncünk.

Nőknél az enyhe smink elmegy, a férfiak viszont borotválkozzanak meg, illetve tegyenek különbséget a divatborosta és az ápolatlanság között. Fontos, hogy fotózás előtt fésülködjünk meg, s a hosszú hajú nők ne csináljanak lófarkat vagy kontyot maguknak. Viszont fodrászhoz és kozmetikushoz lehetőség szerint menjenek el.

 

Hová tegyem?

A fotó szabványos helye az önéletrajz jobb felső sarka. A legjobb a cv-be eleve szövegszerkesztővel beilleszteni a digitális fotót, vagy a szöveget a ráhelyezett papírképpel együtt beszkennelni.

Felragasztani vagy gemkapoccsal odatűzni nem illik, csakúgy, mint pecsétes, gyűrött, régi fotót vagy pecsétnyomokat hordozó igazolványképet beszkennelni.

Amatőr vagy profi?

Vigyázzunk, hogy oda nem való tárgyak (ház, virágcserép, tájkép stb.) ne „lógjanak” be a képbe, még ha portréról van is szó, s egyértelműen kerülendők a strandolós, motoros, ivós fényképek. Munkavégzés közben se fotózkodjunk, és csoport- vagy páros képből se vágjuk ki magunkat! A felvétel színe némely szakértő szerint mindegy, lehet fekete-fehér vagy színes, ám az az utóbbinál kerüljük a harsány színeket.

Mint már feljebb utaltunk rá, mással készíttessük el portrénkat, ne mobiltelefonos önarcképpel akarjunk villogni. Az aluljárós gyorsfotózás se jusson eszünkbe, mert az ilyen képeken általában hiányzik a fejünk teteje, ráadásul szinte kizárólag rémült képet vágunk. A legáltalánosabb eset, ha megkérjük ügyesebb családtagjainkat, barátunkat a felvétel elkészítésére, persze, tekintettel a fentebb leírtakra. Profi fotós is szóba jöhet, ha van rá pénzünk, s tuti jó képet akarunk. Felső vezetői állásra pályázók jobb, ha ilyet vesznek igénybe, mert az amatőr fotókon mindig van olyan, dilettantizmusra utaló részlet, amelyet mi nem veszünk észre, de az interjúztató azonnal kiszúr.